Ένας νέος άξονας ισχύος γεννιέται στην Ε.Ε.

reuters/Καθημερινή

Το ευρωπαϊκό αντίβαρο στην Γερμανία της μετά – Μέρκελ εποχής;

Αεροπλάνα που έβαψαν τον ουρανό στα χρώματα της γαλλικής και της ιταλικής σημαίας και μια ιστορική χειραψία συνόδευσαν την υπογραφή της διμερούς συνθήκης συνεργασίας Ιταλίας – Γαλλίας, χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η συνθήκη του Κυρηναλίου (του ιταλικού προεδρικού μεγάρου) είναι το γαλλοϊταλικό αντίστοιχο της συνθήκης του Μεγάρου των Ηλυσίων, που επισφράγισε τη γαλλογερμανική συνεργασία πριν από έξι δεκαετίες.

Η συνθήκη εντείνει τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, του Διαστήματος, της δημοσιονομικής πολιτικής, της γεωργίας της ψηφιοποίησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της πράσινης μετάβασης, της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και της φορολογίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η σύσφιγξη των σχέσεων με την Ιταλία «δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά» ως προς άλλες διμερείς σχέσεις της χώρας. Η συμφωνία επιτρέπει στο δίδυμο Μακρόν – Ντράγκι να ασκεί περισσότερη επιρροή στην πολιτική της Ε.Ε., την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ αποχωρεί από το προσκήνιο.

Κοινός βηματισμός

Στους κόλπους της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τηρήσει τον τελευταίο καιρό κοινό βηματισμό, πιέζοντας για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας. Επίσης, η Γαλλία ήταν βασικός υπέρμαχος της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, η μεγαλύτερη ωφελημένη του οποίου είναι η Ιταλία. Η στάση αυτή έχει προξενήσει εντάσεις στις σχέσεις με χώρες όπως η Αυστρία και, δευτερευόντως έως τώρα, η Γερμανία.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η συνθήκη θα επιχειρήσει να μεταθέσει τις ισορροπίες ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ συνοδεύεται από την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, δεδηλωμένος στόχος του οποίου είναι να κόψει τα φτερά πρωτοβουλιών για την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωζώνης και για την παγίωση του κοινού δανεισμού.