«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση ανεβαίνει στο Θέατρο Πορεία

Δημήτρης Τάρλοου 

Η καταπληκτική τριλογία του Καραγάτση, Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, ζωντανεύει επί σκηνής και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του Αγώνα. Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Μίχαλος Ρούσης, ο ήρωας, ο προδότης κι εξωμότης, ο εραστής και ο ηττημένος μιας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής και εποχής.

Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Τάρλοου«Πρωταγωνιστής είναι ένας άνθρωπος αντιφατικός, ο οποίος εμπλέκεται στην επανάσταση του ’21, και θεωρώ ότι το μυθιστόρημα αυτό είναι μια αρκετά ανατρεπτική και ταυτοχρόνως ουσιαστική ματιά πάνω στα προτερήματα και τα μειονεκτήματα, τη ψυχοσύνθεση του Έλληνα, του ελληνικού έθνους, από ένα συγγραφέα, παραμυθά μεν, αλλά εξαιρετικά διεισδυτικό, όπως ο Καραγάτσης. Και δίνει την ευκαιρία, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, να κάνουμε μία αφήγηση που αφορά όλους μας και να γνωρίσουμε από κοντά και την ιστορία μας, αλλά και τις αντιφατικότητες των συμπατριωτών μας και τις δικές μας ταυτόχρονα. […] Αυτή η ανάγλυφη και πολυδιάστατη απεικόνιση των ηρώων, αλλά και των αντιηρώων, ίσως μας κάνει να καταλάβουμε μια πολύ μεγάλη γκρίζα περιοχή, στην οποία κινούμαστε όλοι μας, και που θα’πρεπε να την αναδεικνύουμε περισσότερο. Γιατί; Γιατί είμαστε όλοι πλασμένοι και από καλά και από κακά στοιχεία. Αυτό με έκανε να ανεβάσω τον Κοτζάμπαση. […] Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει μια παράσταση με 18 ανθρώπους επί σκηνής, ένα μεγάλο τόλμημα πρέπει να πούμε. Ελπίζουμε αυτή η παράσταση να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στη ψυχή των Ελλήνων θεατρόφιλων.»

Συντελεστές

Διασκευή: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Ίρις Σκολίδη
Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Επιστημονικός σύμβουλος: Στέφανος Καβαλλιεράκης
Προετοιμασία ηθοποιών στη γερμανική προφορά και εκφορά του λόγου: Adrian Frieling

Μίχαλος Ρούσης: Γιώργος Χριστοδούλου

Κολοκοτρώνης, ενωμοτάρχης: Δημήτρης Ήμελλος
Ευαγγελία Ρούση: Βίκυ Κατσίκα
Βαγγελιώ Σπυροπούλου: Λεωνή Ξεροβάσιλα
Μουσταφάμπεης: Χρήστος Μαλάκης
Παπαφλέσσας, πρόκριτος, άντρας: Θανάσης Δόβρης
Όθωνας, Δωρόθεος: Κώστας Βασαρδάνης
Αμαλία: Ξανθή Γεωργίου
Άντρας, Σουλεϊμάν: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Μοθωνίτης, Λουκάς Πύρρος, Αρβανίτης, Αχμέτ Τόσκα, Πλαπούτας, Μακρυγιάννης, Καραγιαννόπουλος: Δημήτρης Μπίτος
Γερο-Μίχαλος, Τρούκας, Χουσεΐν Αγάς, Ανδρέας Μερσίνης: Γιώργος Μπινιάρης
Μάρθα, Χανούμισσα: Αρετή Πασχάλη
Πανάγος, Κοσμάς, πρόκριτος, άντρας: Δημήτρης Καπουράνης
Ρηνούλα, χανούμισσα: Μελισσάνθη Ρεγκούκου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, καβάλ), Κώστας Νικολόπουλος, Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Παπαϊωάννου (μπάσο), Βασίλης Χωριανόπουλος (τύμπανα)

Διάρκεια: 140 λεπτά, με διάλειμμα

Δημήτρης Τάρλοου: “Καλλιτέχνης είναι μόνο αυτός που έχει μεταφυσική”. Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην Ελένη Γουρνέλου*