1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών / Πού πας, βρε Καραγκιόζη; (με την καλή την έννοια)

Ο Καραγκιόζης από το χθες στο αύριο

18-20 Φεβρουαρίου 2022

Πολιτιστικό Κέντρο «Ρομάντσο»

Διοργάνωση: ΚROMA

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 18.00-22.00

Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα θεατρικά θεάματα, με ρίζες από την Ανατολή. Στη χώρα μας όπου έχει διαγράψει μια μοναδική και διακριτή διαδρομή, έχει παρουσία τουλάχιστον διακοσίων ετών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης, αξιοποιώντας όλο της το φάσμα στην καλλιτεχνική του έκφραση (λαϊκή ζωγραφική, μουσική, προφορικές παραδόσεις, ιστορία, μυθολογία, κλπ).

Στη συνείδηση των περισσότερων βέβαια, το θέατρο σκιών ταυτίζεται με τη φιγούρα του Καραγκιόζη, που αποτυπώνει την εικόνα του αιώνιου Έλληνα και στην μεγάλη του καμπούρα κουβαλά ένα κομμάτι όλων μας.

Σε μια εποχή με ταχεία εξέλιξη και πολλές απώλειες, πώς μπορεί μια τέτοια μορφή να παραμείνει επίκαιρη και να μη χάσει τη χειροποίητη δροσιά και τη διαχρονικότητά της; Πώς το θέατρο σκιών και ο αγαπημένος σε όλους Καραγκιόζης μπορεί να αφορά τον άνθρωπο του σήμερα;

Ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός KROMA, αποπειράται να δώσει την απάντηση μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;», όπου υποδέχεται τον πρωταγωνιστή του όπως του αρμόζει. Δηλαδή, με άρτο και θεάματα!

Ένα τριήμερο στο «Ρομάντσο», με πολλές διαφορετικές εικαστικές, παραστατικές και εκπαιδευτικές δράσεις και συνομιλίες που επιχειρούν να αφουγκραστούν τις καταβολές, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου σκιών αλλά και τις ιστορικές, τις αισθητικές και τις συμβολικές του εκλεκτικές συγγένειες.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης, συνεργάτης του Οργανισμού  ΚΡΟΜΑ, Ίρις Κρητικού.

 Στην εναρκτήρια συζήτηση (Παρασκευή 18.2.22 ώρα 19.00) συμμετέχουν οι:

Δήμος Αβδελιώδης, Ωρίων Αρκομάνης, Ηλίας Καρελλάς, Ίρις Κρητικού, Δημήτρης Λέκκας, Γιάννης Σπανούδης, Χρήστος Στανίσης.

Συζητήσεις, εξιστορήσεις, εξομολογήσεις… με ανθρώπους από όλο το φάσμα των τεχνών που υπηρετούν το Θέατρο Σκιών, σε μια σπάνια συνεύρεση.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων-εγκαταστάσεων:

«Στον μπερντέ: Ο Καραγκιόζης ως εφήμερη διαχρονία»:

Μια αναπάντεχη εικαστική συνάντηση που φέρνει κοντά 50 Έλληνες διακεκριμένους αλλά και πολύ νέους εικαστικούς που ζυμώθηκαν και παρουσιάζουν τον Καραγκιόζη με την προσωπική τους ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους αυτοσχέδιες ιστορίες ηρώων της διπλανής πόρτας. Μέσα από τη ζωγραφική, την ξυλογραφία, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο, οι καλλιτέχνες ξαναγγίζουν ένα χειροποίητο σύμπαν που διαχρονικά συγκινεί, θεραπεύει, αλληγορεί, αφορά.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Γιώργος Ανδρούτσος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κική Βουλγαρέλη, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Τάσσα Γκανίδου, Κατερίνα Γραφανάκη, Βαγγέλης Διόνας, Αποστόλης Ιτσκούδης, Δέσποινα Καλλιγά, Ιάσων Καραΐνδρος, Αγγέλα Καράλη, Γιάννης Καρδάσης, Ηλίας Καρελλάς, Μαριγώ Κάσση, Μαριάννα Κατσουλίδη, Σωτήρης Κοκέας, Νίκος Κόνιαρης, Κούζαρος, Λούλα Λεβέντη, Τάσος Λιακόπουλος, Γιώργος Λιντζέρης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Στέλλα Μελετοπούλου, Χριστίνα Μήτρενσε, Μάνος Μπατζόλης, Βασιλική Μπλούκου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αγγελική Μπόμπορη, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Ορέστης Νέτας & Αλέξανδρος Μέντζος, Ισαβέλλα Ντάσση, Γκαμπριέλλα Παπαευθυμίου, Μαρία Πάστρα, Ελένη Πεχλιβάνη, Αχιλλέας Πιστώνης, Μολυβία Πορπόδα, Ράνια Ράγκου, Μιχαήλ Σακαλής, Γιώργος Σικελιώτης, Δήμητρα Σιατερλή, Ευγένιος Σπαθάρης, Αλεξία Σπανουδάκη, Χρήστος Στανίσης, Νικόλας Τζιβελέκης, Νίκος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Χαδουλού, Μαρία Χαλκιά, Ελευθερία Χριστάκη, Acquaforte, RTMone, Soteur.

«Σαν τον καραγκιόζη… Το Défilé του δρόμου»

Χρησιμοποιώντας το εργαστήριο του καλλιτέχνη, εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι, eco-makeovers και σκηνογράφοι που εργάζονται με ελαφριά ύλη και εφήμερα υλικά, στήνουν ένα défilé δρόμου με αυτοσχέδια ενδύματα και …αξεσουάρ μόδας που θα φορεθούν και θα παρουσιαστούν τιμώντας την ελληνική διαχρονία του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών. Τα έργα τους θα είναι επισκέψιμα ως εικαστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του τριημέρου, με εξαίρεση τις ώρες του defile το απόγευμα του Σαββάτου, που οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με προκράτηση.

Στο défilé του δρόμου συμμετέχουν οι:

Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Λέλα Αρβανίτη, Μαρία Γέρουλα, Τάσσα Γκανίδου, Ειρήνη Γκόνου & Κλεοπάτρα Τσαλή, Μαρία Διακοδημητρίου, Βάσω Καλουδιώτη, Ελπινίκη Καμόσου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Δήμητρα Λιάκουρα & Δάφνη Τσακότα, Άνθια Λοΐζου, Λυδία Μαργαρώνη,  Ιόλη Ξιφαρά, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Χριστίνα Τζαμάλα & Μηνάς Μαυρικάκης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Κυριακή Χριστακοπούλου, 3QUARTERS & Δημήτρης Γραμματικογιάννης.

Τα εικαστικά ενδύματα και τα αξεσουάρ μόδας με έμπνευση τον κόσμο του Καραγκιόζη θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ το Σάββατο 19.2.22 στις 17.00 και στις 18.00 θα παρουσιαστούν σε ένα αναπάντεχο cat-walk, με ακόμη πιο αναπάντεχα μοντέλα.

Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης για το συγκεκριμένο event είναι απαραίτητη. (www.poupasvrekaragiozi.gr)

Installation «Pokemon Island»

Ένα νησί εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα και το θέατρο σκιών, φιλοξενεί τα πιο απροσδόκητα πλάσματα! Aπό τον εικαστικό, ηθοποιό και make-up artist, Σπύρο Αγγελόπουλο.

Παράλληλες δράσεις:

Παραστάσεις

«Το μαγεμένο πουλί»: μια παράσταση του Χρήστου Στανίση (Κυριακή 20.2.20 στις 12.00).

Η λαϊκή φαντασία για το πουλί που κάνει τα χρυσά αυγά παντρεύεται με την δημώδη παράδοση του εθίμου του Αράπη. Μύθος, θρύλος και ήρωες του «μπερντέ» μπερδεύονται, αναζητώντας  μεταξύ γέλωτος και δακρύων, αυτοσχέδιες από μηχανής λύσεις.

Παρουσίαση

«Και οι γυναίκες;»: μια παρουσίαση του Ηλία Καρελλά (Κυριακή 20.2.20 στις 18.00), με θέμα τον παράλληλο μικρόκοσμο των γυναικών, μέσα στο ανδροκρατούμενο σύμπαν του Καραγκιόζη.

 Προβολές

Σπάνια και ανέκδοτα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που μοιράζονται μαζί μας οι συμμετέχοντες.

Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Συλλογές

Αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές, στη διάθεσή μας για τρεις σπάνιες ημέρες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Escape Room: «Ο Καραγκιόζης και το χαμένο μπαούλο» (Σάββατο 19.2.22 στις 13.30 & Κυριακή 20.2.22 στις 14.00)

Ο Καραγκιόζης άκουσε από τους ντελάληδες του Πασά για ένα χαμένο μπαούλο με έναν θησαυρό!

Τα παιδιά βοηθούν τον Καραγκιόζη, σε ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό Escape Room.

 Οι «άλλες» φιγούρες (Σάββατο 19.2.22 στις 12.00)

Ένας Stormtrooper και η Mary Poppins στον μπερντέ; Ένα εργαστήρι για να δημιουργήσουμε με παραδοσιακό τρόπο φιγούρες θεάτρου σκιών που δεν είναι καθόλου παραδοσιακές.

 Εργαστήριο κατασκευής Φιγούρας (Κυριακή 20.2.22 στις 16.00)

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης του θεάτρου Σκιών και μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη, Χρήστος Στανίσης, μας γνωρίζει την ιστορία του θεάτρου σκιών και τους ήρωες του.

 Το αναλυτικό τριήμερο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά.

Το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;»

πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α

www.poupasvrekaragiozi.gr

Διάρκεια Φεστιβάλ: 18-20 Φεβρουαρίου 2022

Πρόγραμμα: Παρασκευή 18:00 – 22:00

Σάββατο & Κυριακή 12:00-22:00

Χώρος Διεξαγωγής:

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

www.romantso.gr