Εκτίναξη του τζίρου των επιχειρήσεων το 2021. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Μία απάντηση στο ερώτημα που κατευθύνθηκαν τα 43,3 δισ. ευρώ των οριζόντιων κρατικών μέτρων στήριξης δίνουν τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν εκτίναξη του τζίρου των επιχειρήσεων το 2021.

Έφτασε τα 332,4 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κατά 15,5 δισ. ευρώ τον τζίρο που είχε καταγραφεί το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία και επιβληθούν τα lockdown!

Σε σχέση με το 2020 η αύξηση ήταν 21,1% ενώ οι 210.211 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή εμφάνισαν πέρυσι αυξημένα έσοδα κατά 33,6% σε σχέση με το 2020! Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εδώ.

Δωρεάν κρατικό χρήμα, πληθωρισμός

Το δωρεάν κρατικό χρήμα που έπεσε στην αγορά αύξησε σημαντικά την κατανάλωση και, μαζί με το υψηλό κόστος της ενέργειας εκτίναξαν τον πληθωρισμό, που έκανε ρεκόρ 25ετίας τον Ιανουάριο. Έφτασε το 6,2% από 5,1% το Δεκέμβριο (και 4,8% το Νοέμβριο) με την τιμή του φυσικού αερίου να καταγράφει ετήσια αύξηση 154,8%, του ηλεκτρικού ρεύματος 56,7%, του πετρελαίου θέρμανσης 36%. Ο μακρύς κατάλογος των ανατιμήσεων στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει το μέγεθος της ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματα, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών εδώ

Αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που διαβάσαμε στο  KReport.gr σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των Ελλήνων αναδεικνύουν την πραγματική οικονομική κατάσταση εν μέσω πανδημιών και πολλών άλλων. Αναδεικνύουν παράλληλα και τον έντονο διαχωρισμό που είναι πλέον εμφανής μεταξύ των επιχειρήσεων και των μισθωτών ή συνταξιούχων απανταχού στη χώρα.  Πάντα ήταν, αλλά θα υπέθετε κανείς ότι λόγω πανδημίας θα είχε επέλθει μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν επωμιστεί το βάρος της φορολογικής εξυγίανσης του κράτους, κάτι που δεν τους επιστρέπει παρά να ζουν στα όρια, καθώς πλήττονται άσχημα από τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και από τις τιμές στην ενέργεια.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στα τέλη του περασμένου Ιουνίου (η σχετική απογραφή πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση) οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών «άγγιξαν» τα 170 δισ. ευρώ.