Μικροπλαστικά ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά στο αίμα μας / ‘Ερευνα

Μικροπλαστικά έχει ανιχνευθεί στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά, με τους επιστήμονες να βρίσκουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σχεδόν στο 80% των ανθρώπων που ελέγχθηκαν.

Η ανακάλυψη  – άρθρο στον  Guardian – δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν γύρω από το σώμα και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά μολύνουν πλέον ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς. Οι άνθρωποι ήταν ήδη γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, καθώς και την εισπνοή τους, και έχουν βρεθεί στα κόπρανα μωρών και ενηλίκων.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Environment International και προσάρμοσε τις υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση και ανάλυση σωματιδίων τόσο μικρών όσο 0,0007 mm. Μερικά από τα δείγματα αίματος περιείχαν δύο ή τρεις τύπους πλαστικού.

Ο καθηγητής Dick Vethaak του πανεπιστημίου Vrije – ‘Αμστερνταμ, Ολλανδία – αναγνώρισε ότι η ποσότητα και ο τύπος του πλαστικού διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δειγμάτων αίματος. «Πρόκειται για πρωτοποριακή μελέτη», είπε, που θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαφορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν την βραχυπρόθεσμη έκθεση πριν από τη λήψη των δειγμάτων αίματος, όπως η κατανάλωση από ένα φλιτζάνι καφέ με πλαστική επένδυση ή η χρήση πλαστικής μάσκας προσώπου.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στο σώμα μας;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Vethaak. «Διατηρούνται τα σωματίδια στο σώμα; Μεταφέρονται σε ορισμένα όργανα; Και είναι αυτά τα επίπεδα αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν ασθένεια; Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να μάθουμε».

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Ολλανδικό Εθνικό Οργανισμό για την Έρευνα και την Ανάπτυξη της Υγείας και τις Κοινές Θάλασσες, μια κοινωνική επιχείρηση που εργάζεται για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.