Home Προσανατολισμοι Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του

by bot

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του

ΨΗΦΙΣΜΑ – Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του». Τα μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και υπογράμμισαν τον ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Πρόεδρος Christa Schweng τόνισε «Η εισβολή αυτή έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις αξίες μας και η ΕΕ βρίσκεται δικαίως και σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας, ανταποκρινόμενη με ενότητα και αλληλεγγύη» και πρόσθεσε ότι «η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών της ΕΕ αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της δημοκρατίας μας: βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πολέμου και δείχνει την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Μετουσιώνουμε την αλληλεγγύη μας σε δράση και η στήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει αταλάντευτη».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson τόνισε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΟΚΕ αξιοποιώντας την επιτόπια γνώση της, καθώς η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής δεχθεί 3,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Η πρωτοφανής αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εκ μέρους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των απλών πολιτών και των αρχών είναι αξιοσημείωτη και «μας καθιστά όλους μας υπερήφανους που είμαστε Ευρωπαίοι. Λειτουργούμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», ανέφερε η κ. Johansson και επέμεινε ότι «ο Πούτιν επιτίθεται στις θεμελιώδεις αξίες μας και η Ουκρανία τις υπερασπίζεται. Χρειάζεται τη στήριξή μας».

Οι πρόεδροι των τριών Ομάδων, εισηγητές του ψηφίσματος, υπογράμμισαν τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του πολέμου και κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν δράση, ιδίως για τη μεταναστευτική πολιτική, τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας, την επίτευξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, τη μείωση των εξαρτήσεων και την οικοδόμηση της στρατηγικής και τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο Stefano Mallia, πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών της ΕΟΚΕ, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε στο ψήφισμά μας τις ανθρωπιστικές δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής, καλούμε όμως επίσης τα κράτη μέλη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία. Το 2013, στο Μαϊντάν, οι Ουκρανοί είχαν στραμμένο το βλέμμα τους προς στην Ευρώπη αναζητώντας έμπνευση, ενώ σήμερα η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της προς την Ουκρανία για να αντλήσει έμπνευση από αυτήν».

 

Ο Oliver Röpke, πρόεδρος της Ομάδας των Εργαζομένων, τόνισε: «Ένα από τα βασικά μου μηνύματα είναι ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ενωμένες σε αυτή την περίσταση. Όλες οι απόπειρες του Πούτιν να δημιουργήσει διχασμό ανάμεσά μας, μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να αποτύχουν. Σε έναν τέτοιο πόλεμο, η ΕΟΚΕ πρέπει πρωτίστως να ταχθεί υπέρ μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης, υπέρ της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών και της εξεύρεσης λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται ρεαλιστικό επί του παρόντος».

 

Ο Séamus Boland, πρόεδρος της Ομάδας «Ευρώπη της Πολυμορφίας», δήλωσε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη απρόκλητη επίθεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 1939 και πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτήν. Πρέπει να καταγγείλουμε τον Πούτιν και πρέπει ανά πάσα στιγμή να αναζητούμε την ειρήνη».

Εκπρόσωποι της ουκρανικής και της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών προσέδωσαν μια ισχυρή συναισθηματική χροιά στη συζήτηση καταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες που βιώνουν από πρώτο χέρι στον πόλεμο.

Ο ιδρυτής του κινήματος «Open Russia», Mikhail Khodorkovsky, επισήμανε τις καταστροφικές επιπτώσεις της παραπληροφόρησης, δηλώνοντας: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας ως μια αντιπολεμική επιτροπή. Το κίνητρο όλων μας είναι η ίδια επιθυμία: να πληροφορήσουμε τους Ρώσους πολίτες. Στόχος μας είναι η προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Τριμερούς Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου της Ουκρανίας, Anatoliy Kinakh, μιλώντας με συγκίνηση, χαρακτήρισε αυτήν την τραγωδία «έγκλημα κατά του πολιτισμού και όχι απλώς στρατιωτική επίθεση». Ο κ. Kinakh δήλωσε: «Θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την Ουκρανία, τη βιομηχανία μας και την οικονομία μας. Εργαζόμαστε ήδη επί αυτού και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου τύπου Μάρσαλ για την Ουκρανία».

Ο Alexander Shubin, πρόεδρος της Πλατφόρμας της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών, ζήτησε η Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την προσδοκία της να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Gennadiy Chyzhykov, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εργοδότες και τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις να στηρίξουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις.

Τέλος, η Yevgenya Pavlova, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνέλευσης Ατόμων με Αναπηρία της Ουκρανίας, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να λησμονείται ο ουκρανικός πληθυσμός με αναπηρία που είναι εξαιρετικά ευάλωτος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

War in Ukraine and it’s economic, social, and environmental impact | European Economic and Social Committee (Europa.eu)

War in Ukraine and it’s economic, social, and environmental impact | European Economic and Social Committee (europa. eu)

Amalia–Millie TSOUMANI

Press Officer

Direction D | Communication and Interinstitutional Relations | Unité D.1 PRE

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024