Ο Xi σχεδιάζει ένα παιχνίδι εξουσίας

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να χρησιμοποιήσει το 20ό συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για να διορίσει τους συμμάχους του στις περισσότερες κορυφαίες θέσεις. Αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να κάνει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αναμόρφωση, αλλάζοντας τέσσερα από τα επτά μέλη της ελίτ Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου.

Το μεγάλο όνομα που είναι πιθανό να ενταχθεί στο ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνας είναι ο επικεφαλής του κόμματος της Σαγκάης Λι Κιάνγκ, τον οποίο ο Σι θέλει να αναβαθμίσει παρά το γεγονός ότι έκανε λάθη φέτος στο θέμα της διαχείρισης του COVID στην πόλη.

Ο Li θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει τον Li Keqiang ως πρωθυπουργό – τη Νο 2 θέση στο ΚΚΚ – αντί του μεταρρυθμιστικού Wang Yang, ενός φαβορί για τη θέση. Αν ο Σι ακολουθήσει αυτά τα σχέδια, ο ηγέτης της Κίνας θα αντιμετωπίσει μηδενική αντίσταση της ελίτ του κόμματος για να ακολουθήσει την ατζέντα του και να παραμείνει στην εξουσία επ’ αόριστον.

Αλλά το να έχει έναν έμπιστο υπολοχαγό ως πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τον Σι να εκχωρήσει κάποια εξουσία στον Λι, ο οποίος θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή από τον προκάτοχό του – κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της οικονομίας, παραδοσιακά δουλειά του πρωθυπουργού.

Προσέξτε την Κυριακή, όταν οι επτά ισχυρότεροι άνδρες στην Κίνα θα ανέβουν στη σκηνή της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, στο Πεκίνο.