Φινλανδία: Το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου στηρίζουν την ανέγερση τείχους ανάμεσα στη χώρα και τη Ρωσία

Η Φινλανδία πρόκειται να εγκαταστήσει φράχτη μήκους άνω των 130 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη μεγάλη της γείτονα Ρωσία. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε αυτό, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Sanna Marin μετά από συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στο Ελσίνκι το βράδυ της Τρίτης.

“Πρόκειται για τη διασφάλιση του ελέγχου των συνόρων”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στον ραδιοφωνικό σταθμό Yle. “Και ότι μπορούμε να επηρεάσουμε προληπτικά τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στα σύνορα”.

Σύμφωνα με πρόταση της φινλανδικής συνοριοφυλακής, ο φράκτης θα έχει μήκος 130 έως 260 χιλιόμετρα. Συνολικά, το μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών υπερβαίνει τα 1300 χιλιόμετρα. Η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τώρα προτάσεις για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Marin μετά τις διαβουλεύσεις. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σχετικά πριν από το τέλος του έτους. Η τελική απόφαση προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Το κόστος υπολογίζεται σε “εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ”. Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια. Υπάρχει κριτική από την αντιπολίτευση σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της κατασκευής. Η Φινλανδία – όπως και η Σουηδία – θέλει επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες απόρριψης λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Η τελική απόφαση για την εισαγωγή εκκρεμεί ακόμη.

Με πληροφορίες από τη γερμανική die Welt