Μπορεί το τραγουδάκι για το γαλόπουλο που έφαγε τον Μπαρμπα-Μπρίλιο να λέει “Μέλι και ταχίνι για να τον παχύνει”, αλλά το ταχίνι μόνο του και αδυνατίζει και προστατεύει από πολλά…

Γράφει η Στέλλα Αλαφούζου στο Entry 

Σκεφτόμουν να ξεκινήσω γράφοντας πόσο με βοήθησε το ταχίνι να φτιάξω τη φερριτίνη και τον σίδηρό μου. Όμως, το ταχίνι κάνει πολλά περισσότερα από αυτό και λέω να μην το καθυστερούμε άλλο.

Τι είναι το ταχίνι; 

Το ταχίνι είναι μια παχύρευστη πάστα, που φτιάχνεται από σουσάμι. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή φυτικών ινών ενώ έχει και μια πολύτιμη λίστα από ενώσεις και θρεπτικά, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο, ο φώσφορος και τα πολυακόρεστα λίπη.

Αντιλαμβανόμαστε πως όλα τα παραπάνω επιδρούν καλά στην υγεία των οστών, του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, του αίματος. Όμως, το ταχίνι είναι σπουδαία τροφή για τη μεταβολική υγεία. Η απάντηση εδώ είναι στις λιγνάνες (ανήκουν στις πολυφαινόλες). Το σουσάμι -και ο λιναρόσπορος- έχουν περιεκτικότητα σε λιγνάνες μέχρι και 100 φορές περισσότερο από άλλες τροφές. Η λιγνάνη από το σουσάμι, δηλαδή η σησαμίνη, έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει καλά όλους εκείνους τους παράγοντες που συνδέονται με τη μεταβολική υγεία. Πώς το κάνει αυτό; Αρχικά, αυξάνοντας την αδιπονεκτίνη. Τι είναι πάλι αυτή; Είναι μια πρωτεΐνη που βελτιώνει την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη.

 

Μια μελέτη σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2 στα οποία χορηγήθηκε σησαμίνη, έδειξε ότι τα άτομα αυτά εμφάνισαν χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας, χαμηλότερη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο TNF-a (Tumor Necrosis Factor-alpha) που είναι ένας φλεγμονώδης δείκτης που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό μας. Εδώ, πρέπει να σας πω ότι τα ίδια αυτά άτομα παρουσίασαν μείωση της περιμέτρου της μέσης τους και των γοφών τους. Με έναν τρόπο δηλαδή, μπορείς να πεις και ότι λεπταίνει τα δύσκολα σημεία. Ξέρω, πως οι περισσότεροι πιστεύετε ότι το ταχίνι παχαίνει. Ισχύει μόνο με προϋποθέσεις που θα δούμε παρακάτω…

Πώς το ταχίνι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες

Η σησαμίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να τα βάλει με υποπροϊόντα του μεταβολισμού, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες. Πολλές κακές συνήθειές μας έχουν ως αποτέλεσμα να γεμίζουμε ελεύθερες ρίζες. Το στρες, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ, η ηλιακή ακτινοβολία, ακόμη και κάποια φάρμακα… Όταν αυτές οι κακές συγκεντρώσεις ξεφεύγουν, τότε αρχίζουν τα προβλήματα για τον οργανισμό που εκφράζονται με βλάβες στο DNA και οξειδωτικό στρες που μπορούν να προκαλέσουν από αντίσταση στην ινσουλίνη μέχρι καρκίνο.

Εδώ, έρχεται η σησαμίνη από το ταχίνι να ξεμπερδέψει τα πράγματα. Ο τρόπος που επέρχεται αυτή η ισορροπία, σχετίζεται με κάποια ηλεκτρόνια και δεν θέλω να σας ζαλίσω με τον μηχανισμό. Κρατήστε όμως ότι η σησαμίνη μπορεί να απαντήσει πολύ καλά στις ελεύθερες ρίζες και από εκεί στο οξειδωτικό στρες.

Ποιο ταχίνι και πώς;

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ταχίνι με διάφορα πρόσθετα όπως κακάο, μέλι και άλλα. Εγώ βάζω στο σπίτι μόνο ταχίνι ολικής άλεσης. Αφενός προτιμώ τα προϊόντα ολικής άλεσης, αφετέρου μου αρέσει περισσότερο η γεύση του. Πιο έντονη και πιο πικρή ίσως.

Το ταχίνι όταν καταναλώνεται με ψωμί και άλλα αλείμματα, έχει περισσότερες θερμίδες, συνεπώς παχαίνει. Κάποιες φορές που θέλω να φάω κάτι γλυκό ή κάτι που θα με ανεβάσει, μπορεί να τολμήσω μια φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι. Το spike που κάνει στο σάκχαρό μου είναι αδιανόητο και γι’ αυτό δεν είναι κάτι που κάνω συχνά. Διευκρινίζω όμως, ότι δεν οφείλεται στο ταχίνι αλλά στο μέλι και στο ψωμί. Είναι σίγουρα μια καλή πρόταση για το πρωινό των παιδιών, ειδικά αν συνδυάζεται με ψωμί ολικής. Και οπωσδήποτε προτιμότερη από τις πραλίνες και τα άλλα δεινά.

Άλλοι τρόποι για να καταναλώσετε το ταχίνι, -αν δεν αντέχετε να το κάνετε όπως εγώ, δηλαδή μια σκέτη κουταλιά ταχίνι ολικής άλεσης ημερησίως, σαν να πρόκειται για σιρόπι του βήχα- είναι οι ακόλουθοι:

Ταχίνι σε ζεστό καφέ

Μια κουταλιά ταχίνι ανακατεμένη μέσα στον ελληνικό καφέ ή στον καφέ φίλτρου όπως θα βάζατε το γάλα.

Χούμους

Με πουρέ από ρεβύθια, λεμόνι, λίγο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Ταχίνι σε γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Απίθανη γεύση. Καθόλου ζάχαρη και κόβει την πείνα για πλάκα. Γενικά το ταχίνι δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας ακόμη κι αν καταναλώνεται σκέτο.

Dressing για σαλάτα

Στην σαλάτα σας με τα φυλλώδη λαχανικά, προσθέστε αυτό το πολύ αγαπημένο μου dressing: 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι, ξύσμα από λεμόνι, 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι.

Extra tip: Αν μαγειρεύετε διάφορα ασιατικού τύπου φαγητά, προσθέστε σησαμέλαιο. Πολύτιμο όσο και το ταχίνι και πόσο ωραία τους ταιριάζει!