Ο δημιουργός του Pilates και του Pilates Reformer
Το Pilates πήρε το όνομά του από τον Joseph Pilates. Ένας γερμανικής καταγωγής μετανάστης στη Βρετανία και στη συνέχεια στην Αμερική, επινόησε τη μέθοδο Pilates ως μια νέα προσέγγιση στην άσκηση και τη φυσική κατάσταση του σώματος στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Η μέθοδός του περιελάμβανε τη χρήση εξοπλισμού που ο ίδιος αποκαλούσε: συσκευές. Ίσως το πιο γνωστό κομμάτι του εξοπλισμού, είναι το Pilates reformer, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στο στούντιο.
Ο Joseph Pilates γεννήθηκε κοντά στο Ντίσελντορφ το 1880. Ήταν ένα άρρωστο παιδί που αποφάσισε να γίνει δυνατός και υγιής. Ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του σώματος, σε σημείο που στην εφηβεία του έβρισκε δουλειά ως μοντέλο για ανατομικά σχέδια.
Ο Pilates ήταν ίσως η πρώτη σημαίνουσα προσωπικότητα που συνδύασε τις δυτικές και ανατολικές ιδέες για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Ερεύνησε και εξάσκησε κάθε είδος άσκησης που μπορούσε. Αυτό κυμαινόταν από τα κλασικά ρωμαϊκά και ελληνικά συστήματα άσκησης μέχρι την οικοδόμηση σώματος και τη γυμναστική. Τα έθεσε αυτά παράλληλα με την εξάσκηση στις ανατολικές επιστήμες της γιόγκα, του τάι τσι, των πολεμικών τεχνών και του διαλογισμού Ζεν. Επιπλέον, μελέτησε την ανατομία και τις κινήσεις των ζώων. Αφοσιωμένος στο έργο του, δοκίμασε κάθε είδος άσκησης που μπορούσε και κατέγραψε προσεκτικά τα αποτελέσματα.
Το 1912, σε ηλικία 32 ετών, έφυγε από τη Γερμανία για την Αγγλία, όπου έγινε επαγγελματίας πυγμάχος. Εξαιρετικός σκιέρ και δύτης, στην Αγγλία δίδαξε αυτοάμυνα σε ντετέκτιβ της Scotland Yard και βρήκε δουλειά ως ακροβάτης τσίρκου.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανάπτυξη του Pilates και του Pilates Reformer
Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί έκλεισαν τον Pilates στο στρατόπεδο καθώς είχε γερμανική καταγωγή. Χρησιμοποίησε το χρόνο του ως εσωτερικός κρατούμενος για να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση στην άσκηση και τη σωματική ενδυνάμωση – η αρχή αυτού που είναι γνωστό σήμερα ως Pilates.
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, του δόθηκε επίσης η ευκαιρία να εργαστεί ως νοσοκόμος. Αυτό, με τη σειρά του, του έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστεί συνδέοντας ελατήρια σε νοσοκομειακά κρεβάτια, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αρχίσουν να γυμνάζουν τους μύες τους ακόμα και όταν ήταν ακόμα κλινήρεις. Αυτή ήταν η προέλευση των πρώτων μηχανημάτων Pilates που σήμερα είναι γνωστά ως Pilates reformer. Στην πρώτη του ενσάρκωση το Pilates reformer είχε σχήμα συρόμενου κρεβατιού και χρησιμοποιούσε ελατήρια ως αντίσταση.
Επιστρέφοντας στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Pilates εργάστηκε με πρωτοπόρους της τεχνικής της κίνησης, όπως ο Laban. Ο τελευταίος ήταν αυτός που δημιούργησε το βασικό σύστημα σημειώσεων χορού που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.
Το πρώτο στούντιο Pilates
Το 1923, ο Pilates μετακόμισε στην Αμερική. Άνοιξε το πρώτο του στούντιο στη Νέα Υόρκη μαζί με την Κλάρα, τη σύζυγο και βοηθό του, την οποία είχε γνωρίσει κατά τη διέλευση του Ατλαντικού.
Η νέα του μέθοδος γνώρισε αμέσως επιτυχία, ιδιαίτερα μεταξύ χορευτών όπως η Μάρθα Γκράχαμ και ο Τζορτζ Μπαλανσίν. Άλλοι χορευτές έγιναν επίσης θιασώτες της. Βρήκαν τη μέθοδο ως τον καλύτερο τρόπο τόσο για την ανάρρωση από τραυματισμούς όσο και για την πρόληψη της επανεμφάνισής τους. Σταδιακά, ένα ευρύτερο κοινό έμαθε γι’ αυτήν τη μέθοδο.
Ο Pilates ονόμασε την τεχνική του “Controlology” – μόνο αργότερα έγινε γνωστή με το επώνυμό του. Την αντιλαμβανόταν ως μια πνευματική αλλά και σωματική προπόνηση, κατά την οποία τα άτομα μπορούσαν να δουλέψουν το σώμα τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Για να εξηγήσει την κατευθυντήρια αρχή της Controlology, του άρεσε να παραθέτει τον Σίλλερ: “Είναι το ίδιο το μυαλό που χτίζει το σώμα”.
Το Pilates επιστρέφει στη Βρετανία
Η μέθοδος Pilates δεν επέστρεψε στη Βρετανία μέχρι το 1970. Επέστρεψε στη χώρα από τον Alan Herdman. Ο Herdman είχε κληθεί από τη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και να διερευνήσει τις μεθόδους του Joseph Pilates. Ο Herdman ίδρυσε το πρώτο στούντιο Pilates στη Βρετανία στο The Place, στο Λονδίνο το ίδιο έτος.
Joseph Pilates 1883 – 1967