12 νέες ιταλικές ταινίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή  στην Ταινιοθήκη το 2ο αφιέρωμα Cinema made in Italy/Athens, που περιλαμβάνει 12 νέες ιταλικές ταινίες, ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το ιταλικό σινεμά σήμερα. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 9 ταινίες μυθοπλασίας και 3 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα, και οι 4 σε αθηναϊκή. Διαρκεί μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Cinecittà, η πολιτιστική πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν και φέτος ιταλικές κινηματογραφικές παραγωγές από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, που έχουν σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους. Τρεις ταινίες είναι διαθέσιμες και μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Όπως γράφει στον κατάλογο του αφιερώματος η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με 12 ταινίες νέων και βετεράνων σκηνοθετών που προβλήθηκαν και απέσπασαν διακρίσεις σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, το Cinema made in Italy φέρνει στο κοινό ένα πλούσιο πανόραμα από τις νέες τάσεις του Ιταλικού κινηματογράφου και υποδέχεται σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που θα έρθουν στην Αθήνα για την εκδήλωση. Από την κρίση της αστικής τάξης που αποτυπώνεται στην κλασική Περιπέτεια του Αντονιόνι (1960) περνάμε σε ένα σύγχρονο καλειδοσκόπιο ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνουν τα προβλήματα της σύγχρονης  Ιταλίας, της νεολαίας, των μεταναστών, των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και της επαρχίας, αλλά και την τοποθετημένη στο 19ο αιώνα Ιστορία του βασιλιά κάβουρα που έχει γίνει θερμά αποδεκτή από την κριτική και το κινηματογραφόφιλο κοινό. Δεν λείπουν και σημαντικές αναδρομές είτε στον Πιραντέλλο δια χειρός Πάολο Ταβιάνι είτε στην ιστορία μιας οικογένειας που σημαδεύτηκε  από την αυτοκτονία του δίδυμου αδελφού του Μάρκο Μπελόκιο, o οποίος διερευνά το γεγονός, μετά από πενήντα χρόνια».