Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές, ο Γερμανός καγκελάριος συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε την Παρασκευή ένα πολύ αμφιλεγόμενο ταξίδι στο Πεκίνο, ως ο πρώτος μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ήταν ένα ταξίδι – αστραπή. Η ομάδα του κ. Σολτς δεν διανυκτέρευσε καν στο Πεκίνο λόγω της πολιτικής “μηδενικού COVID” της Κίνας. Για τον ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, το ταξίδι έχει να κάνει μόνο με την επιχειρηματικότητα, γεγονός που εξηγεί γιατί συνοδευόταν από κορυφαίους Γερμανούς διευθύνοντες συμβούλους.
Αλλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, το να μεταβεί ο Γερμανός Καγκελάριος στο Πεκίνο αμέσως μετά την “στέψη” του Σι Τζινπίνγκ στο πρόσφατο 20ό συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ίσως αποτελεί ένα λανθασμένο πολιτικό μήνυμα. Γιατί; Γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν να μειώσουν την οικονομική και εμπορική τους εξάρτηση από την Κίνα, όπως έκαναν με τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για την Ουκρανία. Επιπλέον, οι δύο νεότεροι εταίροι στην τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σολτς – οι αριστεροί Πράσινοι και το FDP – εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ταξίδι. Μάλιστα, έξι υπουργοί κατηγόρησαν τον καγκελάριο όσον αφορά την έγκριση προσφάτως της συμφωνίας του κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού Cosco για την απόκτηση του 25% του λιμενικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Αμβούργου.
Ο Σολτς φαίνεται πάντως να ακολουθεί το εγχειρίδιο της Άνγκελα Μέρκελ, για τη διατήρηση θερμών δεσμών με την Κίνα, επειδή θέλει οι γερμανικές επιχειρήσεις να βγάλουν πολλά λεφτά, αλλά ίσως η χρονική στιγμή ήταν εντελώς ακατάλληλη.
Τι γράφει η DW για την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου
Κατά την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος στην Κίνα, ο Όλαφ Σολτς έγινε δεκτός από τον Κινέζο ηγέτη του κράτους και του κόμματος Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε μείζον θέμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Λι.
Ο καγκελάριος ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις του Πεκίνου και του Βερολίνου συμφώνησαν ότι οι ρωσικές απειλητικές χειρονομίες με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Με τη χρήση τους, η Ρωσία θα περνούσε μια κόκκινη γραμμή που τα κράτη του κόσμου είχαν χαράξει από κοινού.
Ο κ. Σολτς τόνισε ότι οι υπαρξιακές κρίσεις στον κόσμο μπορούν να επιλυθούν μόνο από κοινού. Λόγω του μεγέθους της χώρας, ο χειρισμός της κατάστασης από την Κίνα ήταν καθοριστικής σημασίας.
Ο καγκελάριος απέρριψε τις επικρίσεις για το ταξίδι του. Σε περιόδους κρίσης, είπε, οι συνομιλίες είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ξεκίνησε τη δήλωσή του με τα εξής λόγια: “Είναι καλό και σωστό που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Πεκίνο”
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Λι δήλωσε ότι ελπίζει μαζί με τη Γερμανία, σε ένα “σύντομο τέλος” του πολέμου στην Ουκρανία. “Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση”. Είναι πλέον καιρός να “πείσουμε και τις δύο πλευρές να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε ο Li.
“Δεν θέλουμε να δούμε την περιφερειακή σταθερότητα να κλονίζεται, τη διεθνή παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού να αποσταθεροποιούνται”, πρόσθεσε. Με τον τρόπο αυτό, η Κίνα κράτησε ασυνήθιστα σαφείς αποστάσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας. Σημειωτέον ότι το Πεκίνο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.