Ο νέος Βρετανός ΥπΟικ. παρουσιάζει την απάντηση του στο πείραμα της Λιζ Τρας

euroactiv

Το χάος που προκάλεσε ο βραχύβιος μίνι προϋπολογισμός του πρώην καγκελάριου Κουάρσι Κουαρτένγκ, ο οποίος περιείχε μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών αξίας 40 δισεκατομμυρίων λιρών, προκάλεσε μόνιμη ζημιά στη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι στους βουλευτές την Τετάρτη.

«Έχουμε βλάψει τη φήμη μας διεθνώς… θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να αποκαταστήσουμε αυτή τη φήμη από ό,τι για να διορθώσουμε την καμπύλη των χρυσών επιτοκίων», δήλωσε ο Μπέιλι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παρόλο που ο Κουαρτένγκ απολύθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση του σχεδίου, η οποία προκάλεσε ένα τρέξιμο στη λίρα και τα κρατικά ομόλογα, οι επιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας μετά από έξι εβδομάδες.

Η κληρονομιά του πειράματος της κυβέρνησης Τρας θα γίνει αισθητή την Πέμπτη- σήμερα (17 Νοεμβρίου), όταν ο νέος καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά σημαντικών φορολογικών αυξήσεων ύψους 60 δισεκατομμυρίων λιρών για όλα τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, παράλληλα με περικοπές δαπανών.

Μεταξύ των αλλαγών, το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας, το οποίο ορίστηκε από την κυβέρνηση για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις χειρότερες επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών, πρόκειται να αυξηθεί από 2.500 λίρες ετησίως σε 3.000 λίρες.

Περισσότερος οικονομικός πόνος αναμένεται τους επόμενους μήνες. Παρά τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, ο πληθωρισμός έφθασε το 11,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981, και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ευθύνεται εν μέρει για τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, δήλωσε στους βουλευτές το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Dr Σουάτι Ντίνγκρα, κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης

Σε σχέση με την τιμολόγηση των τροφίμων «το 6% είναι ο αριθμός που είναι υψηλότερος από τον υπόλοιπο κόσμο ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του Brexit», δήλωσε η Ντίνγκρα.