Home Στου Καχριμάνη : Το αγαπημένο στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή

Στου Καχριμάνη : Το αγαπημένο στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή

by bot

«Το πλέον προσφιλές στέκι του Παπαδιαμάντη υπήρξε αναμφισβήτητα η μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη (Σαρρή 15 και Αγίων Αναργύρων).

“Στου Καχριμάνη το καπηλείον, όπου εγίνοντο άφθονοι σπονδαί εις τον Διόνυσον, εσύχναζον και τινες Ιταλοί σιμά εις τους δικούς μας, με τους οποίους είχον φιλικάς σχέσεις… Τρεις άνθρωποι, τρία θρησκεύματα, τρεις φυλαί. Ως κοινόν γνώρισμα είχον μεγάλην κλίσην εις τα γιουβέτσια…”.

Αυτά γράφει ο “ερημίτης του Ψυρρή”, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο τελευταίο του διήγημα “Ο αντίκτυπος του νου” (1910), το οποίο δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει.

Γιώργος Χρονάς, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μαριέττα Πεπελάση,Ρίτσα Μασούρα

Έχοντας ως σημείο αναφοράς το αγαπημένο του στέκι, το οινομαγειρείο του Τριπολιτσιώτη Δημήτρη Καχριμάνη, έγραψε εδώ ένα εξαιρετικό αντιρατσιστικό κείμενο. Επί 25 χρόνια θαμώνας στου Καχριμάνη, ο μοναχικός Παπαδιαμάντης μέσα εκεί έτρωγε ελάχιστα και έπινε πολύ, κοκκινέλι και ρετσίνα. Κυρίως, όμως, μελετούσε τους χαρακτήρες των άλλων πελατών. Το “καπηλείον” του Καχριμάνη αποτελούσε για τον άριστο των λογοτεχνών ένα κοινωνικό σπουδαστήριο: “(…) Εκεί επωλείτο η ευθυμία. Με είκοσι ή τριάντα λεπτά ηγόραζε τη μεγάλην δόσιν, μέγα ποσόν ευθυμίας. Με εξήντα λεπτά ηγόραζον ολόκληρον την ευθυμίαν”. Και είναι γεγονός πως ο Παπαδιαμάντης καθημερινά επεδίωκε “ολόκληρον την ευθυμίαν” που του στέρησε η ζωή. Η διονυσιακή μυσταγωγία τον συνεπαίρνει και αυτοσαρκάζεται, όταν περιγράφει με πόση ευκολία κατέρχεται τη μεγάλη κλίμακα που οδηγεί στην υπόγεια ταβέρνα του Καχριμάνη, ενώ, αντιθέτως, πόσο βασανίζεται να την ανέλθει μετά το πέρας της οινοποσίας. Το 1980 το παλαιό κτίριο άλλαξε ιδιοκτησία και δυστυχώς, κατά την ανακαίνιση, χάθηκε η πρότερη μορφή του και η γνωστή σκάλα του Παπαδιαμάντη. Ευτυχώς, όμως, έμειναν και διασώθηκαν οι ανωτέρω μνήμες. Ο Παπαδιαμάντης, ατημέλητος και ρακένδυτος, κυκλοφορούσε στα στενοσόκακα του Ψυρρή, ανάμεσα στους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, που τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν. Όπως ο αμαξάς ο Στέφανος, ο μανάβης ο Νικόλας Μπούκης και πλήθος άλλοι άγνωστοι “ήρωες” του αγώνα της ζωής. Κάποτε η μικρή κόρη του μανάβη του είπε: “Συ, μπαρμπα-Αλέξανδρε, ψέλνεις τα τραγούδια του Θεού…”. Κι αυτόν τον τίτλο χρησιμοποίησε για το επόμενο αθηναϊκό του διήγημα. Έτσι, λοιπόν, έζησε ο Παπαδιαμάντης και πέρασε στην αιωνιότητα, γράφοντας και ψέλνοντας “τα τραγούδια του Θεού” στου Ψυρρή».

Το Εστιατόριο «Στου Καχριμάνη» είναι μια ιστορική γωνιά της παλιάς Αθήνας στην οδό Σαρρή, στου Ψυρρή, στην σκιά της Ακρόπολης. Ο χώρος αυτός, ο οποίος λειτουργούσε σαν παντοπωλείο για ολόκληρες δεκαετίες (1860-1920),  υπήρξε το αγαπημένο στέκι του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) που δίκαια θεωρήθηκε «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».

Το πόσο αγαπημένο ήταν το στέκι αυτό στον άνθρωπο που κατέχει περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία, φαίνεται στο βιβλίο «Η ιστορία της συνοικίας του Ψυρρή» του δημοσιογράφου και Αθηναιογράφου Γιάννη Καιροφύλα (βλπ. σχετικό απόσπασμα στο τέλος του κειμένου).

Σήμερα η ιστορική αυτή γωνιά της Αθήνας συνεχίζει την πορεία της χάρις την Κυριακή Καπελέρη η οποία με μεγάλο σεβασμό στο χώρο και προσεκτικές διακοσμητικές παρεμβάσεις, δημιούργησε ένα παραδοσιακό εστιατόριο με υψηλή αισθητική και εξαιρετικές γευστικές δημιουργίες, γεμάτες φαντασία, της Μεσογειακής και της Γαλλικής κουζίνας.

Το εστιατόριο «Στου Καχριμάνη» λειτουργεί καθημερινά, μεσημέρι (με ρακόμελα, τσίπουρα και μεζεδάκια) και το βράδυ (με ζωντανή μουσική και πολλές εκπλήξεις) προσφέροντας τις σπεσιαλιτέ του (αστακομακαρονάδα της Μονεμβασιάς, πάπια με σως ροδιού, γεμιστό ψαρονέφρι κ.α.) στους φανατικούς του φίλους.

Και όλα αυτά με εξαιρετικά προσιτές τιμές (μέση τιμή 20 έως 30 Ευρώ ανά άτομο), εξαιρετικό κρασί χύμα ή εμφιαλωμένο από τον πλούσιο ελληνικό αμπελώνα, ενώ από Δευτέρα έως και Πέμπτη προσφέρεται ξεχωριστά και ειδικό μενού (μεσημέρι και βράδυ) μόνο με 15 Ευρώ ανά άτομο!

Ο χώρος του εστιατορίου «Στου Καχριμάνη» φιλοξενεί και εκδηλώσεις (μέχρι 150 άτομα) με ειδικό μενού προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε εκδήλωσης.

 

Εστιατόριο «Στου Καχριμάνη» , Σαρρή 15 & Αγ. Αναργύρων 45, Ψυρρή, Τηλ.: 2103240370. Υπεύθυνη κρατήσεων: Άντζελα Λευκιμμιάτη, 6936 166642, e-mail lefkim@yahoo.gr

 

 

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η ιστορία της συνοικίας του Ψυρρή» του δημοσιογράφου και Αθηναιογράφου Γιάννη Καιροφύλα:

 

«Μόνιμο, στέκι στου Ψυρρή, όπου κατοικούσε από το 1886 επί πολλά χρόνια, είχε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης την μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη στην οδό Σαρρή. Εκεί μέσα πέρασε πολύ χρόνο της ζωής του, γιατί εκεί έτρωγε τις περισσότερες φορές, εκεέι έπινε, εκεί συναντούσε τους φίλους του, που τον ακολουθούσαν στο κρασί.

 

Ο θρυλικός ερημίτης του Ψυρρή κατέβασε τα ελληνικά γράμματα στην αθηναϊκή ταβέρνα. Μέσα στην μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη πρέπει να έγραψε πολλά διηγήματα. Του άρεσε το μέρος. Θα λέγαμε ότι μπορεί και να τον ενέπνεε…  Κοινωνικό σπυδαστήριο για τον Παπαδιαμάντη αποκαλεί ο Γ. Βαλέτας το μπακάλικο του Καχριμάνη.

 

Εκεί φαίνεται ότι ο μεγάλος των Ελληνικών γραμμάτων, έχοντας οξύτατη παρατηρητικότητα και φιλοσοφικό μάτι, μελετούσε την κοινωνία μέσω των ανθρώπων που πήγαιναν στο μπακάλικο για να ψωνίσουν.

 

Από του Καχριμάνη περνούσε όλη η κοινωνική ιεραρχία. Πλούσιοι και φτωχοί, αριστοκράτες και ξεπεσμένοι…. Πολλά θέματα διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι γραμμένα με σκηνικό το παντοπωλείο αυτό – όπως το αποκαλεί – της οδού Σαρρή, στου Ψυρρή.

 

Του Παπαδιαμάντη του άρεσε το κοκκινέλι και η ρετσίνα. Έπινε ίσως περισσότερο από όσο έπρεπε – η διονυσιακή μυσταγωγία τον συγκυνούσε ίδιαίτερα και με αυτήν ζούσε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, μιας ζωής πολύ βασανισμένης, μιας ζωής που ίσως ένας άλλος δεν θα την άντεχε.

 

Εκείνα τα χρόνια η δημοσιογραφία είχε περισσότερες δυσκολίες και μικρές αμοιβές. Ο Παπαδιαμάντης εργαζόταν πολλές ώρες και ο μισθός του ήταν μικρός. Η δημοσιογραφική δουλειά του στην εφημερίδα «Ακρόπολις» ήταν αμέτρητη. Είχε χάσει τον ήλιο και το φως της ημέρας. Μετά την μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη πήγαινε στο φτωχικό κελί του, όπως συνήθιζε να λέει το δωμάτιο που νοίκιαζε στου Ψυρρή».

 

 

Κ & Β Analysis Ltd

28 Φεβρουαρίου 2011

kb@kbanalysis.com

 

 

  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (4) :

Πρόκληση για την νέα γενιά και την ελληνική νεολαία – και όχι μόνο.

 

Καλημέρα Breakfast:

Μια σοφή ιδέα που αξίζει την υποστήριξη όλων μας!

 

Τέσσερα F (4F):

Μια ανερχόμενη εταιρία στην υπηρεσία

της αγοράς μαζικής εστίασης της πρωτεύουσας.

 

 

 

 

 

 

artpointview.gr @ 2024