Αποστόλης Ιτσκούδης/ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ / Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
από τις 18.00 έως τις 22.00

 Επιμέλεια Ιρις Κρητικού

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου φιλοξενεί στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης την εικαστική εγκατάσταση του Αποστόλη Ιτσκούδη «ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».


Πρόκειται για μια ενδελεχή μελέτη επάνω στο πορτραίτο του Αγνώστου, που σε συνέχεια μιας πολύμηνης έρευνας, συνθέτει ιστορικά στοιχεία της περιοχής της Θράκης, όπου μετά την καταστροφή μετεγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες.

Μέσα από τη συμμετρική εγκατάσταση είκοσι δύο μονοχρωματικών φαιών πορτραίτων ιδίου μεγέθους, τοποθετημένων με τον τρόπο μιας προσευχής ή ενός νοητού τοιχίου ταμάτων, ο Αποστόλης Ιτσκούδης, επιδιώκοντας όχι τόσο την πιστή αναπαράσταση των φωτογραφικών αρχείων που χρησιμοποιεί ως αφετηρία, αλλά κυρίως επιτυγχάνοντας μια ανίχνευση της ατμόσφαιρας και της αίσθησης, επιχειρεί μια ψυχική συνομιλία των εικονιζόμενων με τον ίδιο και με τον θεατή.

Αποκαλύπτοντας έτσι μικρές συγκινησιακές και αθέατες πτυχές ενός παρελθόντος βίου και ανεπίγραφες ιστορίες ανθρώπων και επιχειρώντας να εντοπίσει εκ νέου κάποιους από τους ανώνυμους εκείνους που χάθηκαν στον ρου της ιστορίας, του ξεριζωμού και της φθοράς.

Ίρις Κρητικού
Αρχαιολόγος- Ιστορικός της τέχνης

Ο Αποστόλης Ιτσκούδης γεννήθηκε το 1985 στην Αλεξανδρούπολη. Διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο των Ν. Χριστοφοράκη και Λ. Μαρτζούκου (2003–2005) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών τεχνών της Φλωρεντίας το 2010. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 2012. Έχει στο ενεργητικό του έξι ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.