Πόσο πιο αδύναμη θα είναι η Κίνα το 2023;

 Κάποιες σκέψεις του Axios για τα σημερινά δεδομένα της Κίνας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ 

Αντιμέτωπο με μια παραπαίουσα οικονομία στο εσωτερικό και μια όλο και πιο ενοποιημένη αντιπολίτευση στο εξωτερικό, το Πεκίνο μαλακώνει τους τόνους και προσφέρει παραχωρήσεις στη διεθνή κοινότητα, γράφει η συγγραφέας του Axios China, Bethany Allen-Ebrahimian, από την Ταϊπέι.

Γιατί έχει σημασία: Η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται πλέον τόσο άτρωτη όσο πριν από λίγα χρόνια. Τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική στρατηγική βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαγκωνίζονται σε έναν νέο αβέβαιο ανταγωνισμό υπερδυνάμεων.

Το διακύβευμα: Αν ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρότερων χωρών του κόσμου πήγαινε στραβά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, να τροφοδοτήσει μια κούρσα τεχνολογικών εξοπλισμών, να δικαιολογήσει επεκτατικά καθεστώτα επιτήρησης, να διχάσει οικογένειες και – σε ένα χειρότερο σενάριο – να οδηγήσει σε πόλεμο.

Τι συμβαίνει: Τον Νοέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με μια σειρά από δυτικούς δημοκρατικούς ηγέτες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, δίνοντας έναν πιο φιλικό και διαλλακτικό τόνο από ό,τι είχε κάνει εδώ και χρόνια.

Η οικονομία της Κίνας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τα λουκέτα και την κρίση των ακινήτων.
Η Κίνα, όπως και οι ηγέτες της, βγαίνει από τρία χρόνια απομόνωσης από την πανδημία – οι πολιτικές μηδενικού COVID καταργούνται- οι καραντίνες εισόδου μειώνονται.
Οι ομογενείς που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επιστρέψουν πιθανότατα το 2023.

🔬 Μεγέθυνση: Επιτρέπουν στις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια να συμμορφώνονται πλήρως με τις αμερικανικές απαιτήσεις ελέγχου, τερματίζοντας τον κίνδυνο οι εταιρείες να αποβληθούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Αυτό φαίνεται πιο ουσιαστικό από τις υποσχέσεις που έδωσε η Κίνα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1 της περιόδου Τραμπ, οι οποίες  σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν υλοποιηθεί. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διατείνονται ότι  ήδη τους έχει δοθεί αυτό που θέλουν, δηλαδή έχουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία ελέγχου.

🔎 Μεταξύ των γραμμών: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υιοθετήσει σταθερά σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις για ένα πιο διαλλακτικό στοιχείο εντός της κυβέρνησης. Αυτό έγινε εμφανέστερο όταν ο Λευκός Οίκος αποθάρρυνε την πρόεδρο Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν νωρίτερα φέτος, παρ’ όλα αυτά εκείνη το τόλμησε.