΄IΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ – Μικρές Γεωγραφίες του Καλού- «Για μια νέα ζωή στην Eύβοια με την ιστορικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια ΄Ιριδα Κρητικού.

 Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο, για μια αναγέννηση μετά την καταστροφή

Πέμπτη συνάντηση: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του  και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών και εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, συνεχίσαμε την περασμένη χρονιά με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου και του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους. Πραγματοποιώντας από κοινού ένα συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στην πέμπτη και τελευταία συνάντηση του πέμπτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Βατόπουλο, τον Γιάννη Τσιαούση, τη Μαριέττα Πεπελάση και τον Ελευθέριο Σκιαδά, καλεσμένος μας ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.   

Ο Σταύρος Μπένος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στην Εύβοια, τέθηκε επικεφαλής του εθνικού σκοπού της ανασυγκρότησής της, με την προτροπή του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει τη σωρευμένη γνώση του τόσο από τη δημόσια διοίκηση (έχοντας μάλιστα ο ίδιος ως π. Δήμαρχος Καλαμάτας την πολύ μεγάλη εμπειρία της ριζικής δράσης μετά την καταστροφή) όσο και από το Διάζωμα.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Το νέο δάσος – Στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης», αποτελεί το ήδη υλοποιούμενο με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς ορθολογιστικό όραμα της «Επιτροπής Μπένου». Μιας ομάδας ανθρώπων αποφασισμένων να ενωθούν με πολύ περισσότερους και να δώσουν από κοινού μια μάχη πρώτης γραμμής και με το σύνολο των μελετών ανάπλασης να αποτελούν δορυφόρους του δάσους -της επιβεβλημένης κύριας φροντίδας της νέας ζωής.

 

Με πρόσημο της μελέτης το «Μένουμε στον τόπο μας» και προσδοκώμενο το «Επιστρέφουμε στον τόπο μας», διαμορφώνεται ένα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα αναγέννησης, που σκοπό έχει να βάλει το δάσος στη ζωή των κατοίκων ως πρωταγωνιστή της βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας εξαρχής εισοδήματα σε αυτούς που το αγαπούν πιο πολύ, όπως οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι και που μπορούν να το φροντίσουν συμβάλλοντας καίρια στη νέα ζωή του. Επουλώνοντας ταυτόχρονα τις ανοιχτές πληγές του φυσικού τοπίου και του οικιστικού πλέγματος, εντάσσοντας σχετικά εκπαιδευτικά οικολογικά προγράμματα στα σχολεία και ενισχύοντας με σύγχρονο τρόπο τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, τον μοναδικό οικολογικό πλούτο του τόπου και τον ήπιας μορφής τουρισμό με τους ιδιαίτερους προορισμούς όπως η Αιδηψός.

Προτάσσοντας δηλαδή στην Βόρειο Εύβοια «ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα δίνει μια νέα προοπτική μετά την καταστροφή και την ελπίδα ότι ένα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο και καλύτερο μέλλον είναι εφικτό για την περιοχή. Ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται στους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής (smart, green, place-based) για μια ήπιας μορφής ανάπτυξη, η οποία θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και θα βασίζεται στην εδαφικότητα και την τοπική συμμετοχή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων».

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Ο νέος κύκλος των Μικρών Γεωγραφιών θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο του 2024

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Ημερομηνίες διαλέξεων:

Παρασκευή 13, 20, 27/01/2023 & 3, 10/02/2023

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα