Με τη Γερμανία της δεκαετίας του ’30 συνέκρινε παρουσιαστής του BBC τα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση
To νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις στην Βρετανία για τη μετανάστευση προκαλεί κύματα αντιδράσεων και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να αναζητά τρόπους άμυνας, προφυλάσσοντας παράλληλα και την αρχιτέκτονα του σχεδίου υπουργό Εσωτερικών, Suella Bravermanη, οποία είναι γνωστή για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και όχι μόνο τους παράνομους. Η πιο εντυπωσιακή επίθεση εναντίον του νομοσχεδίου ήρθε από τον τηλεοπτικό παρουσιαστή – εκπομπή στο BBC – και ποδοσφαριστή Gary Lineker,, ο οποίος υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο κείμενο “δεν διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30”
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού πάντως επιχειρώντας να απαντήσει στον τηλεοπτική παρουσιαsτή δήλωσε ότι ήταν “απογοητευτικό” να βλέπει τον Lineker να στοχεύει κατά του νομοσχεδίου και ανέφερε το γεγονός ότι ο μισθός του σταρ χρηματοδοτείται μέσω του τέλους χρήσης του BBC.
Ο οικοδεσπότης του Match of the Day δήλωσε αρχικά ότι το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση – που παρουσιάστηκε την Τρίτη – είναι “απροσμέτρητα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο “δεν διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30”, ένας παραλληλισμός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των βουλευτών των Τόρις..
Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman η οποία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τις βρετανικές αρχές να κρατούν και να απελαύνουν όσους εισέρχονται στη χώρα με παράτυπα μέσα, δήλωσε στο BBC Breakfast: “Είμαι απογοητευμένη. Νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τα μέτρα μας, τα οποία είναι νόμιμα, αναλογικά και μάλιστα συμπονετικά, με τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930”.
Ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε το μεσημέρι: “Είναι προφανώς απογοητευτικό να βλέπουμε κάποιον του οποίου ο μισθός χρηματοδοτείται από τους σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς φορολογούμενους να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τη ρητορική και να απορρίπτει προφανώς τις εύλογες ανησυχίες που έχουν σχετικά με τις διελεύσεις μικρών σκαφών και την παράνομη μετανάστευση”.
Αλλά η αντιμετώπιση του θέματος ήταν, όπως τόνισαν, θέμα του BBC και ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία επίσημη καταγγελία της κυβέρνησης προς τον τηλεοπτικό παρουσιαστή.
Ο αντιπρόεδρος των Τόρις Lee Anderson έγραψε στο Twitter.
“Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του πόσο εκτός πραγματικότητας είναι αυτοί οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες μη έχοντας την παραμικρή σχέση με τον κόσμο που ψηφίζει”, είπε. “Αντί να κάνει διαλέξεις, ο κ. Lineker θα έπρεπε να μείνει στην ανάγνωση των ποδοσφαιρικών αποτελεσμάτων και να πουλάει πατατάκια”.
Από την πλευρά του, ο Lineker δήλωσε στο Twitter αργότερα την Τετάρτη ότι “θα συνεχίσει να προσπαθεί να μιλάει για τις φτωχές ψυχές που δεν έχουν φωνή”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο παρουσιαστής προσκρούει στους κανόνες που έχουν ως στόχο να κρατούν υπό έλεγχο τις απόψεις των αστέρων του BBC. Η μονάδα καταγγελιών της εταιρείας έκρινε στα τέλη του περασμένου έτους ότι ένα tweet που προέτρεπε τους Συντηρητικούς να “επιστρέψουν τις δωρεές τους από Ρώσους δωρητές” δεν πληρούσε τους κανόνες αμεροληψίας του ραδιοτηλεοπτικού φορέα…..
Με πληροφορίες από το Politico