Θα ανέβουμε ξανά στο Θέατρο Λυκαβηττού
Τέλος Αυγούστου ολοκληρώνονται οι εργασίες στατικής ενίσχυσης ώστε το θέατρο να ανοίξει με ασφάλεια.
“Ζωντανεύει” μετά από δεκαπέντε χρόνια το θέατρο του Λυκαβηττού και ο δήμος Αθηναίων προγραμματίζει ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσει στο σημαντικό αυτό γεγονός που θα αλλάξει τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της Αθήνας.
«Μετά από 15 χρόνια ανοίγει εκ νέου το θεατράκι του Λυκαβηττού, στο οποίο σε όλους μας φιλότεχνους και μη έχει χαρίσει στιγμές που θέλουμε να θυμόμαστε» ανέφερε ο κ. Αξιώτης υπενθυμίζοντας ότι το θέατρο που έχει φιλοξενηθεί πλήθος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων είχε κλείσει για στατικούς λόγους το 2008.
«Στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώνουμε τις εργασίες στατικής ενίσχυσης και αναβάθμισης του φορέα του θεάτρου, έτσι ώστε να ανοίξει με ασφάλεια και πάλι τις πόρτες του για το για το κοινό» είπε για το θέατρο δυναμικότητας 4.000 θέσεων .
«Είναι το δεύτερο έργο το οποίο εκτελούμε στο Λυκαβηττό γιατί παράλληλα εκτελούνται και εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης του λόφου. Προστατεύουμε τα αστικά πνευμόνια της Αθήνας» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος αστικών υποδομών στο Δήμο Αθηναίων.
Μιλώντας για την ιστορία του υπαίθριου θεάτρου ο κ. Αξιώτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος έχει γεννηθεί πριν το 2000, ο οποίος να μην έχει κάποιου είδους μνήμες από το θέατρο του Λυκαβηττού.
«Η αισθητική του αναβάθμιση, την έγκριση του του Υπουργείου Πολιτισμού, θέλουμε να προσομοιάζει αυτό που είχε σχεδιάσει ο Τάκης Ζενέτος, δηλαδή ξύλινα καθίσματα με οπτικό τοπίο», συμπλήρωσε
Αναφερόμενος στο θέατρο των τεσσάρων χιλιάδων θέσεων επισήμανε ότι το θέατρο έχει χτιστεί σε ένα παλιό λατομείο πέτρας, γι’ αυτό έχει αυτό τον οβάλ χαρακτήρα. «Είναι καθαρά μεταλλικός ο σκελετός του, είναι ανοιχτός ο φορέας για να μπορεί να συνδέεται όμορφα με το περιβάλλον του Λυκαβηττού».
ΕΡΤ
Αν και είχε προηγηθεί η λειτουργία του από το 1936 ως θέατρο της ΕΟΝ (με αφορμή τις παραστάσεις της ΕΟΝ χαράχτηκε ο σημερινός δρόμος που ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα), η ιστορία του, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ξεκινά ουσιαστικά στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στον χώρο ενός παλιού λατομείου πέτρας. Εκμισθώθηκε τον Οκτώβριο του 1964 από την αλησμόνητη ερμηνεύτρια του αρχαίου δράματος Άννα Συνοδινού για περίπου είκοσι χρόνια, με άδεια κατασκευής θεάτρου αλλά και με την υποχρέωση να επιστρέψει στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την πάροδο της περιόδου της μίσθωσης. Η πρώτη παράσταση δόθηκε τον Ιούνιο του 1965, με την ίδια πρωταγωνίστρια ως «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, που παρευρέθηκε στην εναρκτήρια παράσταση, έναν μήνα πριν ξεσπάσουν τα Ιουλιανά, δήλωνε: «Η έμπνευση αυτού του θεάτρου οφείλεται στην Άννα Συνοδινού, δόξα του ελληνικού θεάτρου, που συνδυάζει την καλλιτεχνική ευαισθησία με την ανυποχώρητη θέληση».
Lifo.gr