Για πρώτη φορά τοποθετείται γυναίκα επικεφαλής στης Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η Αν Κιστ-Μπάτλερ είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, καθώς θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα από τον ερχόμενο μήνα.

«Η Αν Κιστ-Μπάτλερ έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στην καρδιά του δικτύου εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τρομοκράτες, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κακόβουλες ξένες δυνάμεις. Είναι η ιδανική υποψήφια για να ηγηθεί της GCHQ. Η Αν θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία της για να κρατήσει το βρετανικό κοινό ασφαλές», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοινώνοντας τον διορισμό της.

Η κα Κιστ-Μπάτλερ είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ΜΙ5 με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τον συντονισμό της υπηρεσία της με συμμαχικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είχα το προνόμιο να εργαστώ στη GCHQ πριν από μερικά χρόνια. Γνωρίζω λοιπόν πως γίνομαι και πάλι μέλος μιας ομάδας ανθρώπων υψηλού επιπέδου, από διαφορετικά υπόβαθρα, με ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, που έχουν όλοι ένα σκοπό: να κάνουμε τη χώρα μας ασφαλέστερη και συνεπώς πιο ευημερούσα. Θέλω με πάθος να συνεχίσω να εξασφαλίζω ότι η GCHQ είναι ένας οργανισμός όπου όλοι μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο», δήλωσε η κα Κιστ-Μπάτλερ αμέσως μετά τον διορισμό της.

Θα διαδεχθεί τον σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, o οποίος έχει ανακοινώσει την παραίτηση του από τον Ιανουάριο έπειτα από έξι χρόνια στην θέση αυτή.

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Keast-Butler μεγάλωσε στο Κέιμπριτζ και έχει πτυχίο μαθηματικών από το Merton College της Οξφόρδης. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά και λέγεται ότι της αρέσει να περνάει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της και να βγάζει βόλτα τα σκυλιά της.

Η διαδικασία πρόσληψης για την εξεύρεση του 17ου γενικού διευθυντή του CGHQ ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Φλέμινγκ παραιτείται μετά από σχεδόν έξι χρόνια στη θέση αυτή.

Παρά την άμεση απειλή που συνιστά η Ρωσία, ο Φλέμινγκ προειδοποίησε ότι η Κίνα αποτελεί την “πραγματική μακροπρόθεσμη απειλή” για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι το Πεκίνο “αναπτύσσει τις ιδεολογίες του με τρόπους που πιστεύουμε ότι είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα”.

Ο Φλέμινγκ δήλωσε: “Ο διορισμός της Anne είναι φανταστική είδηση για τον οργανισμό. Συνεργάζομαι με την Anne εδώ και δεκαετίες και πιστεύω ότι είναι μια λαμπρή επιλογή με βαθιά εμπειρία σε θέματα πληροφοριών και ασφάλειας στον σημερινό κόσμο που καθοδηγείται από την τεχνολογία”.