Η βία εξαπλώνεται στο Σουδάν
Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».
Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα την Τρίτη και δεν είναι σαφές ποιος έχει πλέον τον έλεγχο της χώρας. Πολλοί από τους 5 εκατομμύρια κατοίκους του Χαρτούμ κρύβονται στα σπίτια τους, καθώς οι οδομαχίες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στην πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 200.
Ποιοι πολεμούν; Δύο στρατιωτικές παρατάξεις ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, η οποία προσπαθεί να μεταβεί στη δημοκρατία μετά την απομάκρυνση του μακροχρόνιου δεσπότη Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019. Ο στρατηγός Abdel-Fattah Burhan, αρχηγός του στρατού της χώρας και de facto ηγέτης από το 2021, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Mohammed Hamdan Dagalo, επικεφαλής της πολιτοφυλακής RSF. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιπαλότητα, δείτε εδώ).
Εν μέσω μιας μάχης για τον έλεγχο βασικών υποδομών, το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς, ενώ μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίσης επίθεση την Τρίτη. Και ενώ ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και περιφερειακοί φορείς έχουν ζητήσει εκεχειρία, και οι δύο πλευρές έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Παρόλα αυτά, παρακολουθούμε για να δούμε αν τα περιφερειακά βαριά ονόματα -συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- που έχουν συμφέροντα από την έκβαση του συμβάντος μπορούν να πείσουν τις δύο πλευρές να σταματήσουν.
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.
Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.
Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα – μεταδόθηκε ότι θα επήρχετο κατάπαυση πυρός για μικρό χρονικό διάστημα για τους αμάχους – , γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.
Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».
Οι ασθενείς -μεταξύ τους και παιδιά- και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.
Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.