ΣΟΥΔΑΝ: Ποιο είναι το σχέδιο ΚΟΣΜΟΣ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του εμφυλίου στο Σουδάν έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμο για εφαρμογή οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το σχέδιο έχει την ονομασία «Κόσμος» και θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εφόσον απαιτηθεί και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας, πάντα σε συνεννόηση με τις διπλωματικές αρχές.

Τι προβλέπει το Σχέδιο «Κόσμος» για τους Έλληνες του Σουδάν
Συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο (αεροδρόμιο ή λιμάνι)
Πιθανή συνεργασία με άλλες χώρες
Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων
Στρατιωτικά μέσα: μεταγωγικό αεροσκάφος, ελικόπτερο ή φρεγάτα, ομάδα ειδικών δυνάμεων

Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους του Χαρτούμ
Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι του Χαρτούμ -της πρωτεύουσας του Σουδάν και μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική- αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε χθες Τετάρτη η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.

Προσπαθούν να φύγουν, περνούν ανάμεσα σε πτώματα
Και την ίδια στιγμή χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μη δουν τα παιδιά μου τα πτώματα, επειδή έχουν ήδη υποστεί σοκ».