Ο Georg Baselitz είναι Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης και γραφίστας. Στη δεκαετία του 1960 έγινε πολύ γνωστός για τους παραστατικούς, εκφραστικούς πίνακές του

 

Ο Georg Baselitz έχει επηρεάσει βαθιά τη διεθνή τέχνη από το 1960 και μετά και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Διαμόρφωσε μια νέα ταυτότητα για τη γερμανική τέχνη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα- αντιδρώντας στο τραύμα και την τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέπτυξε ένα καλλιτεχνικό λεξιλόγιο που αντλεί από το έργο των προγόνων του, παραμένοντας ταυτόχρονα μοναδικό και απόλυτα ατομικιστικό. Έκτοτε, ο Baselitz ανανεώνει διαρκώς την πρακτική του μέσα από τυπικές εξελίξεις, αντλώντας από την ιστορία της τέχνης και το δικό του εκτεταμένο έργο, χωρίς ποτέ να επιτρέπει στον εαυτό του να περιορίζεται από ένα και μόνο, αναγνωρίσιμο στυλ.

” Ξεκίνησα με σχέδια και πίνακες ζωγραφικής, κατά κάποιον τρόπο σαν να σκάβω, να τρυπάω, να κρυφακούω, να συλλογίζομαι, να εξορύσσω, καθώς σκεφτόμουν τι βρίσκεται πίσω ή κάτω. Και έτσι, μεταλλαγμένη σε γραμμές και μορφές, μεταφέρθηκα από τον κόσμο μου σε έναν άλλο…”.

Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει τις συνθέσεις του ανάποδα από το 1969. Για τον Baselitz, αυτή η νέα μορφή ήταν ένας τρόπος να αδειάσει τη φόρμα από το περιεχόμενό της, να περιηγηθεί μεταξύ αφαίρεσης και παραστατικότητας και να φέρει επανάσταση σε ένα μέσο που τότε θεωρούνταν ανεπανόρθωτα συμβατικό. Η άμεσα απτική του μέθοδος ζωγραφικής με τα δάχτυλά του στη δεκαετία του 1970 ενθάρρυνε μια πιο ελεύθερη χρήση του χρώματος και του υλικού που θα ερχόταν στο προσκήνιο στα εξπρεσιονιστικά του χρωματικά πεδία της δεκαετίας του 1980. Αυτή ήταν μια σημαδιακή δεκαετία για τον καλλιτέχνη, η οποία άνοιξε με την επιλογή του να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1980 μαζί με τον Anselm Kiefer, η οποία σηματοδότησε την πρώτη του απόπειρα στη γλυπτική.