Μ.Σουμάχερ: Απολύθηκε η αρχισυντάκτρια του γερμανικού περιοδικού για την ψεύτικη συνέντευξη. Η συνέντευξη ήταν αποτέλεσμα προγράμματος ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

 Η αρχισυντάκτρια του γερμανικού περιοδικού Die Aktuelle απολύθηκε επειδή δημοσίευσε ψεύτικη συνέντευξη, κατασκευή προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης- του πρωταθλητή της F1 Μ. Σουμάχερ. Η Bianca Pohlmann, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Funke media, και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του θρύλου της Formula 1.

Ο Σουμάχερ, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε ατύχημα στο σκι τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Η Die Aktuelle κυκλοφόρησε σε εξώφυλλο με τίτλο “Michael Schumacher, η πρώτη συνέντευξη”.

Μια φράση κάτω από μια χαμογελαστή φωτογραφία του Σουμάχερ έγραφε “ακούστηκε παραπλανητικά αληθινή” και στο άρθρο προέκυψε ότι τα υποτιθέμενα αποσπάσματα είχαν παραχθεί από την AI.

Το άρθρο δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται charatcter.ai, το οποίο παρήγαγε τεχνητά “αποσπάσματα” του Σουμάχερ για την υγεία και την οικογένειά του.

“Μπορώ με τη βοήθεια της ομάδας μου να σταθώ πραγματικά μόνος μου και μάλιστα να περπατήσω αργά μερικά βήματα”, ανέφεραν τα “αποσπάσματα” του Σουμάχερ.

“Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν μια ευλογία για μένα και χωρίς αυτά δεν θα τα κατάφερνα. Φυσικά είναι και αυτοί πολύ λυπημένοι, για το πώς συνέβησαν όλα αυτά.

“Με στηρίζουν και στέκονται σταθερά στο πλευρό μου”.

Η οικογένεια του Σουμάχερ δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον του περιοδικού και το Σαββατοκύριακο η εκδότρια ζήτησε συγγνώμη.

“Αυτό το κακόγουστο και παραπλανητικό άρθρο δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εμφανιστεί. Δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα δημοσιογραφικά πρότυπα που εμείς – και οι αναγνώστες μας – περιμένουμε”, δήλωσε η Bianca Pohlmann, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Funke media.

“Ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης αυτού του άρθρου, θα υπάρξουν άμεσες προσωπικές συνέπειες.

“Η αρχισυντάκτρια της Die Aktuelle, Anne Hoffmann, η οποία έχει τη δημοσιογραφική ευθύνη της εφημερίδας από το 2009, θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά της από σήμερα”.

Μετά το ατύχημά του στο σκι, ο Σουμάχερ τέθηκε σε τεχνητό κώμα και μεταφέρθηκε στο σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2014, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει έκτοτε ιδιωτική από την οικογένειά του.

Ο 54χρονος Σουμάχερ κέρδισε δύο από τους παγκόσμιους τίτλους οδηγών της F1 με την Benetton το 1994 και το 1995, ενώ κατέκτησε πέντε σερί τίτλους με τη Ferrari από το 2000 έως το 2004.

Οι επτά τίτλοι του στην F1 είναι ένα ρεκόρ που μοιράζονται από κοινού με τον Lewis Hamilton, ενώ ο Schumacher πέτυχε 91 νίκες σε αγώνες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ένα ρεκόρ που ο Hamilton ξεπέρασε το 2020.

Ο Γερμανός αποσύρθηκε αρχικά από τους αγώνες το 2006, αλλά επέστρεψε το 2010 πριν αποσυρθεί και πάλι δύο χρόνια αργότερα.

Ο γιος του Σουμάχερ, ο Μικ, οδηγούσε για τη Haas στην F1 και σήμερα είναι εφεδρικός οδηγός της Mercedes.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix το 2021, η σύζυγος του Σουμάχερ, Κορίνα, δήλωσε: “Ζούμε μαζί στο σπίτι. Κάνουμε θεραπεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τον Michael καλύτερα και να βεβαιωθούμε ότι είναι άνετα και απλά να τον κάνουμε να νιώσει την οικογένειά μας, τον δεσμό μας. “Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια, όπως άρεσε στον Michael και εξακολουθεί να αρέσει στον Michael. Και συνεχίζουμε τη ζωή μας. “Το ιδιωτικό είναι ιδιωτικό”, όπως έλεγε πάντα ο ίδιος. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την ιδιωτική του ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Μάικλ πάντα μας προστάτευε και τώρα εμείς προστατεύουμε τον Μάικλ”.