Κόκκινος κώδικας για τη φύση σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους

Στο τέλος του 2022, η παγκόσμια κοινότητα επισημοποίησε τους στόχους για τη διατήρηση τουλάχιστον του 30% της γης, των παράκτιων περιοχών και των ωκεανών του πλανήτη και την αποκατάσταση του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων έως το 2030.
Οι επιχειρήσεις έχουν κρίσιμο ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτών των παγκόσμιων στόχων για τη φύση.

Πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών ειδών έχουν χαθεί από το 1970. Η WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για “κόκκινο κωδικό” για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Για την υποστήριξη της προόδου, στα τέλη του 2022, η παγκόσμια κοινότητα επισημοποίησε τους στόχους για τη διατήρηση τουλάχιστον του 30% της γης, των παράκτιων περιοχών και των ωκεανών του πλανήτη και την αποκατάσταση του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων έως το 2030, μαζί με πρόσθετους στόχους, στο συμφωνημένο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας.

Οι επιχειρήσεις έχουν κρίσιμο ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτών των παγκόσμιων στόχων για τη φύση. Όλες οι εταιρείες εξαρτώνται από τους φυσικούς πόρους, είτε πρόκειται για γλυκό νερό, καλλιέργειες, ίνες ή ορυκτά, για τις δραστηριότητές τους ή τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Στην πραγματικότητα, το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή περίπου 44 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται από τη φύση.

 

Αρκεί ένας εταιρικός στόχος για το κλίμα;
Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος απειλεί τη ζωή στη Γη. Η τελευταία επιστημονική αξιολόγηση της IPCC που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο κατέστησε σαφές ότι “ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα – τα πάντα, παντού, ταυτόχρονα”. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία πρέπει να εντείνει τη δράση της για το κλίμα, καθώς πλησιάζουμε με ταχείς ρυθμούς στον 1,5 βαθμό Κελσίου, τον παγκόσμιο στόχο για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το κλίμα και η φύση συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών είναι αξιοσημείωτες και αποτρέψιμες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών. Ωστόσο, περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, η αλλαγή της χρήσης γης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη φύση, σύμφωνα με την έκθεση του WWF Living Planet Report. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρικές προσπάθειες πρέπει να επεκτείνουν τη βιωσιμότητα πέρα από το κλίμα για να αντιμετωπίσουν τη φύση, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και επειγόντως.

Τα εταιρικά πρότυπα ενθαρρύνουν αυτή τη δράση. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) απαιτεί περισσότερα από έναν κλιματικό στόχο για τις επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της γης και της γεωργίας. Απαιτείται επίσης δέσμευση για μη αποψίλωση των δασών.

Τι είναι η στρατηγική εταιρικής φύσης;
Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των παγκόσμιων στόχων για τη φύση. Μόνο το 17% της παγκόσμιας γης έχει προστατευθεί, ωστόσο ο κόσμος συμφωνεί ότι χρειαζόμαστε 30% μέχρι το 2030. Η περιοχή που είναι καταλληλότερη για προστασία και αποκατάσταση, ώστε να αποφέρει τα περισσότερα οφέλη για τη φύση και τον άνθρωπο, πρέπει να βρίσκεται σε στρατηγικές περιοχές που είναι κοινωνικά ενταγμένες και “παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες οικοσυστημάτων, και θα πρέπει να είναι καλά συνδεδεμένες με διαδρόμους για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και να αποφύγουν τη δημιουργία οικολογικών νησίδων”.

Αν και οι κυβερνήσεις θα έχουν καθοριστική σημασία για την επίτευξη της απαραίτητης προόδου, παράλληλα απαιτούνται προσπάθειες από την εταιρεία για την αποφυγή περαιτέρω καταστροφής της φύσης και απώλειας της βιοποικιλότητας και για τη συμβολή στην προστασία, την αποκατάσταση και την αναγέννηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα συμπεριέλαβε έναν στόχο για τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν, να αξιολογούν και να γνωστοποιούν με διαφάνεια τους κινδύνους, τις εξαρτήσεις και τις επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα.

Από πού να ξεκινήσετε; Αναπτύσσονται διάφορα πλαίσια για να σας βοηθήσουν, αλλά για να απλοποιήσετε τα βήματα, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις ουσιώδεις επιπτώσεις τουλάχιστον σε αυτούς τους τομείς της επιχείρησής σας:

Βιολογικά υλικά
Εξορυσσόμενοι πόροι
Λειτουργικές εγκαταστάσεις

Κοιτάζοντας λίγο βαθύτερα, το πλαίσιο της Business for Nature και των συνεργατών της για μια στρατηγική για τη φύση καθοδηγεί τις εταιρείες να αξιολογούν-δεσμεύονται-μετασχηματίζουν-δημοσιοποιούν. Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση περιλαμβάνει τη μέτρηση, την αποτίμηση και την ιεράρχηση των επιπτώσεων και των εξαρτήσεων της επιχείρησης από τη φύση, ώστε να διασφαλιστεί ότι αντιμετωπίζετε τα πιο ουσιώδη ζητήματα για τη φύση (όπως η βιοποικιλότητα, τα γλυκά ύδατα, η γη, οι ωκεανοί και το κλίμα)- η δέσμευση συνεπάγεται τον καθορισμό διαφανών, χρονικά προσδιορισμένων, συγκεκριμένων, επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων για τη φύση, ώστε να θέσετε την εταιρεία σας σε τροχιά λειτουργίας εντός των ορίων της Γης.

Ο μετασχηματισμός, ή η δράση βάσει των δεσμεύσεών σας, θα πρέπει να ακολουθεί μια ιεραρχία που πρώτα αποφεύγει τις επιπτώσεις, στη συνέχεια τις μειώνει και τέλος αποκαθιστά και αναγεννά τα υποβαθμισμένα φυσικά συστήματα. Ο μετασχηματισμός περιλαμβάνει επιπλέον τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο το χερσαίο και θαλάσσιο τοπίο, την αλλαγή της επιχειρηματικής στρατηγικής και των επιχειρηματικών μοντέλων και τη συνηγορία υπέρ της πολιτικής φιλοδοξίας.

Η δημοσιοποίηση αφορά την παρακολούθηση των επιδόσεών σας και τη δημόσια αναφορά των σημαντικών κινδύνων που σχετίζονται με τη φύση. Η ομάδα εργασίας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη φύση (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures – TNFD) αναπτύσσει οδηγίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, από την αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών της εταιρείας σας που σχετίζονται με τη φύση έως ένα πλαίσιο για τη γνωστοποίηση.

Τα βιοβασικά υλικά περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, ίνες, ξυλεία, χαρτοπολτό και θαλασσινά. Αυτά συνδέονται με πολλαπλές πιέσεις στη φύση, όπως η χρήση της γης ή της θάλασσας, η υπερεκμετάλλευση, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ή ξενικά είδη. Ως εκ τούτου, οι στρατηγικές για τη φύση για τα βιολογικά υλικά συχνά απαιτούν διάφορες δράσεις.

Ως παράδειγμα, η TAZO αξιολόγησε τον αντίκτυπό της στους φυσικούς πόρους και τις κοινότητες στις περιοχές προμήθειας των πρώτων υλών της και δεσμεύτηκε για έναν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών και για τη μετάβαση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου τσαγιού της σε μια αναγεννητική και βιολογική προσέγγιση που επιστρέφει στην υγεία του εδάφους, στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους που βασίζονται στη γη. Η TAZO εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι μέχρι το τέλος του 2023, τα υλικά προτεραιότητάς της (ίνες δέντρων, ζάχαρη και τσάι) θα προέρχονται από προμήθειες χωρίς αποψίλωση των δασών- θα προστατεύσει, θα αποκαταστήσει και θα διαχειριστεί με βιώσιμο τρόπο περισσότερη γη, δάση και ωκεανούς από ό,τι χρειάζεται η επιχείρησή της μέχρι το 2026, μαζί με το ότι τουλάχιστον το 80% του όγκου των συστατικών της θα πληροί τα πρότυπα αναγεννητικής γεωργίας μέχρι το 2029.

Η εξόρυξη πόρων, όπως τα ορυκτά, τα μέταλλα και τα ορυκτά καύσιμα, συνεπάγεται δυνητικά εξαιρετικά επιζήμιες διαδικασίες. Οι δραστηριότητες εξόρυξης και γεώτρησης συχνά ρυπαίνουν τα επιφανειακά ύδατα, το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, διαβρώνουν τα εδάφη και οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η Holcim, ηγέτης στον κατασκευαστικό κλάδο με μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως το σκυρόδεμα και το τσιμέντο, διαθέτει μια στρατηγική για τη φύση που καλύπτει τις προτεραιότητες για το κλίμα, το νερό και τη βιοποικιλότητα. Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να έχει μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα που υποστηρίζεται από το Σύστημα Αναφοράς Δεικτών Βιοποικιλότητας (BIRS) έως το 2030. Οι υποστηρικτικές προσπάθειες περιλαμβάνουν: Το 100 τοις εκατό των ενεργών λατομείων έχουν σχέδια αποκατάστασης από το 2022, το 100 τοις εκατό των ενεργών λατομείων με υψηλή αξία βιοποικιλότητας έχουν ειδικά σχέδια διαχείρισης της βιοποικιλότητας από το 2022, και το 100 τοις εκατό των ενεργών και μη ενεργών λατομείων θα μετρηθεί με τη χρήση του BIRS για τον καθορισμό της γραμμής βάσης βιοποικιλότητας μέχρι το 2024, από 48 τοις εκατό σήμερα.

Οι λειτουργικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τη γη και τα κτίρια που ανήκουν στην επιχείρηση, όπως ο αντίκτυπος της ανάπτυξης της γης, των διαδικασιών παραγωγής και της παραγωγής αποβλήτων στα περιφερειακά υδατικά συστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Ως παράδειγμα, η Toyota Motor North America συνεργάζεται με το μη κερδοσκοπικό Wildlife Habitat Council (WHC) από το 1999 για την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων στις ιδιοκτησίες της. Η Toyota διαθέτει προγράμματα σε 15 τοποθεσίες με εθελοντική πιστοποίηση διατήρησης από το WHC. Σε αυτές τις τοποθεσίες, η Toyota παραχωρεί εκτάσεις, φυτεύει δέντρα και κήπους επικονιαστών, εγκαθιστά και παρακολουθεί κουτιά φωλιάσματος πουλιών και συνεργάζεται με τοπικά σχολεία για να διδάξει στους μαθητές τη σημασία της βιοποικιλότητας

Επιπλέον, η TMNA έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη τουλάχιστον 26.000 στρεμμάτων ενδιαιτημάτων επικονιαστών στη Βόρεια Αμερική μέχρι το οικονομικό έτος 2026. Αυτό υλοποιείται μέσω της συνεργασίας με την Pollinator Partnership (P2) για την προσέγγιση περιοχών υψηλής αξίας στη Βόρεια Αμερική. Η ΤΜΝΑ υποστηρίζει επίσης ενδιαιτήματα επικονιαστών στις δικές της εκτάσεις και καταβάλλει προσπάθειες για την υποστήριξη των αυτοφυών ειδών και την εξάλειψη των χωροκατακτητικών ειδών.

Το κάλεσμα για δράση με κόκκινο κώδικα είναι σαφές. Οι εταιρείες πρέπει να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διπλής κρίσης του κλίματος και της φύσης. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό και την πρόοδο σε επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για το κλίμα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη φύση, όπως αυτές από τα βιολογικά υλικά, τους εξορυγμένους πόρους και τις λειτουργικές εγκαταστάσεις. Η εφαρμογή μιας στρατηγικής για τη φύση παράλληλα με ένα πρόγραμμα για το κλίμα θα συμβάλει στην προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των ζωτικών οικοσυστημάτων για την υποστήριξη των παγκόσμιων στόχων για τη φύση και ταυτόχρονα στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ