Το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει, από τις 28 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη που αναδεικνύει τον επιδραστικό του χαρακτήρα και τον αντίκτυπο του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα, φέρνοντας την ποίηση του στην καθημερινότητά της μεγαλούπολης.

Για την επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του και 90 από τον θάνατό του, το έργο του ακτινοβολεί γραμμένο στους δρόμους και τα κτήρια της Νέας Υόρκης. Μουσική εμπνευσμένη από τον Καβάφη πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα του Rockefeller Center, ενώ τα επτά βιβλιοπωλεία της αλυσίδας McNally Jackson, από τη γειτονιά Νολίτα του Μανχάταν έως το Αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, φιλοξενούν περίτεχνα σχεδιασμένες μικρές βιβλιοθήκες ποίησης αφιερωμένες στον ποιητή και το έργο του.

Το φεστιβάλ “Archive of Desire” εορτάζει τον Κ. Π. Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Το φεστιβάλ “Archive of Desire” αποσκοπεί αφενός να εορτάσει τον ποιητή με όσους είναι εξοικειωμένοι με το έργο του και, αφετέρου, να μοιραστεί την πνευματική κληρονομιά του με αμέτρητους άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά. Για τους σκοπούς αυτούς περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων εμπνευσμένων από τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, ένα φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών δράσεων που απλώνονται σε όλη την π πόλη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από περφόρμανς, παρουσιάσεις ψηφιακής τέχνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές συζητήσεις, ένα visual rave, ένα αισθητηριακό πολυεπιστημονικό βιβλίο-ταξίδι, μια μεγάλη υπαίθρια τοιχογραφία, ψηφιακές και ηχητικές εγκαταστάσεις και πολλές ακόμα ζωντανές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια της συνθέτριας Paola Prestini, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του National Sawdust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής, υπό τη δημιουργική καθοδήγηση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Επίσης το Φεστβάλ συγκεντρώνει διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Nick Cave και ο Bob Faust, η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright, o Taylor Mac και η Julianne Moore, μεταξύ άλλων, ενώ το φεστιβάλ εστιάζει τόσο στον ποιητή όσο και στον άνθρωπο Καβάφη.

Ανάμεσα στα διεθνούς φήμης ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, συναντάμε και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως τον Πέτρο Κλαμπάνη, την Εύη Καλογηροπούλου, τον Χρήστο Σαρρή, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τη Λένα Πλάτωνος και τον Νέγρο του Μοριά.

Ψηφιοποίηση του Αρχείου και νέοι χώροι για τον Κ.Π Καβάφη σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια

Σύμφωνα το σχετικό δελτίο τύπου: “Με την ψηφιοποίηση και την ελεύθερη πρόσβαση στο Αρχείο, με την ενεργοποίηση νέων χώρων για το έργο του σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια, και με την περαιτέρω ανάδειξη της αξίας του με καλλιτεχνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, ο Κ.Π. Καβάφης συνεχίζει να έχει διεθνή απήχηση που διαρκώς πολλαπλασιάζεται.

Έχει εμπνεύσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και λογοτεχνών, από τον David Hockney έως τον Leonard Cohen, από τον John Tavener έως τον Δημήτρη Μητρόπουλο, από τον Orhan Pamuk ώς τον J.M. Coetzee ενώ έχουν αφηγηθεί στίχους του από τον Sting και τον Paul McCartney έως τον Daniel Mendelson.

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση είχε ζητήσει να διαβαστεί στην κηδεία της το αγαπημένο της ποίημα, «Ιθάκη». Ο λογοτέχνης E. M. Forster τον παρότρυνε διαρκώς να δημοσιεύσει σε ευρύτερους κύκλους το έργο του. Ο Leonard Woolf (σύζυγος της Virginia Woolf) προσπάθησε και ο ίδιος να εκδώσει το έργο του μέσω του βρετανικού οίκου του, Hogarth Press”.

Καθώς όμως η καθημερινότητα της πλέον σύγχρονης πόλης και οι κορυφαίοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο επαναπροσεγγίζουν τους καβαφικούς στίχους, το φεστιβάλ, φέρνει στο προσκήνιο τον ποιητικό λόγο του Καβάφη, τον διαχρονικό ρόλο της ποίησης στην κοινωνία, ως μια αχτίδα φωτός σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναταραχή.

Το Aρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα των ποιημάτων του, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή κ.ά. Περιήλθε στην κατοχή του Ιδρύματος Ωνάση το 2012. Η απόκτηση του αρχείου διασφάλισε την παραμονή του στην Ελλάδα και απέτρεψε τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του.

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι η προσβασιμότητα του αρχείου σε όλους και η διάδοση του καβαφικού έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησής του. Μετά την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του συνόλου του αρχείου, το Ίδρυμα Ωνάση δημοσίευσε το 2019, στα ελληνικά και τα αγγλικά, την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Ωνάση ανεγείρει έναν νέο χώρο στην καρδιά της Αθήνας για να στεγάσει μόνιμα το αρχείο, τη βιβλιοθήκη καθώς και τη συλλογή με προσωπικά αντικείμενα και έργα τέχνης του και για να τιμήσει την πνευματική κληρονομιά του, στην οδό Φρυνίχου 16, ενώ συγχρόνως φροντίζει για την αποκατάσταση της Oικίας του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο διαχειρίζεται το διαμέρισμα στο αριθμό 4 της οδού Cavafy, πρώην οδό Lepsius. Και τα δύο έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2023.

ΠΗΓΗ