Α.Ι.: Σοβαρό εργαλείο στις αμερικανικές εκλογές. Στόχευση ψηφοφόρων, αλλά και φόβος για ψευδείς ειδήσεις

  • Υπάρχει επίσης ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της ίδιας της διαδικασίας ψηφοφορίας. Εάν οι χάκερς ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στις αμερικανικές εκλογές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει γίνει ένα όλο και πιο σημαντικό εργαλείο στις σύγχρονες εκλογές. Είναι πλέον γεγονός ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δεδομένων, του εντοπισμού τάσεων και της πρόβλεψης αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο των αμερικανικών εκλογών, ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Μία από τις σημαντικότερες χρήσεις της ΤΝ στις αμερικανικές εκλογές είναι η στόχευση ψηφοφόρων. Οι πολιτικές εκστρατείες χρησιμοποιούν την ΤΝ για να εντοπίζουν πιθανούς υποστηρικτές και να προσαρμόζουν τα μηνύματά τους στα άτομα αυτά. Αναλύοντας τα δεδομένα των ψηφοφόρων, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα και προτιμήσεις που βοηθούν τις εκστρατείες να στοχεύουν πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και το ιστορικό ψηφοφορίας.

Μια άλλη σημαντική χρήση της ΤΝ στις αμερικανικές εκλογές είναι η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Αναλύοντας μεγάλες ποσότητες δημοσκοπικών και άλλων δεδομένων, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να προβλέψουν ποιοι υποψήφιοι είναι πιθανό να κερδίσουν σε μια δεδομένη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εκστρατείες να εστιάσουν τους πόρους τους στις πιο ανταγωνιστικές κούρσες και να αποφύγουν τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων σε κούρσες που είναι απίθανο να κερδηθούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης στις αμερικανικές εκλογές για την ανίχνευση και την πρόληψη της απάτης. Αναλύοντας δεδομένα ψηφοφόρων και αναζητώντας μοτίβα ύποπτης δραστηριότητας, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ψηφοφόρων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως διπλές ψήφους, ψήφο από άτομα που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και άλλες μορφές εκλογικής απάτης.

Παρά τα πιθανά οφέλη της ΤΝ στις αμερικανικές εκλογές, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πιθανότητα μεροληψίας στους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. Εάν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του αλγορίθμου είναι μεροληπτικά με κάποιο τρόπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ευνοήσουν άδικα έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα έναντι ενός άλλου.

Μια άλλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Αναλύοντας δεδομένα για μεμονωμένους ψηφοφόρους, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να εντοπίσουν τους καλύτερους τρόπους για να πείσουν τα άτομα αυτά να ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει στοχευμένα μηνύματα που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε συγκεκριμένα συναισθήματα ή προκαταλήψεις.

Υπάρχει επίσης ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της ίδιας της διαδικασίας ψηφοφορίας. Εάν οι χάκερς ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στις αμερικανικές εκλογές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

Συνολικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να γίνει ένα όλο και πιο σημαντικό εργαλείο στις αμερικανικές εκλογές τα επόμενα χρόνια. Ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της εκλογικής διαδικασίας. Καθώς η τεχνολογία ΤΝ συνεχίζει να εξελίσσεται, θα είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εκλογικούς αξιωματούχους να εξετάσουν προσεκτικά τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της στις εκλογές.

Τι γίνεται με τα  FAKE NEWS

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων αποτελεί θέμα συνεχούς συζήτησης μεταξύ των ερευνητών και των φορέων χάραξης πολιτικής.

Από τη μία πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την επισήμανση πιθανών περιπτώσεων ψευδών ειδήσεων, όπως προαναφέραμε. Αναλύοντας ειδησεογραφικές ιστορίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα που υποδηλώνουν ότι μια ιστορία μπορεί να είναι ανακριβής ή παραπλανητική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παράγοντες όπως η πηγή της ιστορίας, ο τόνος της γλώσσας που χρησιμοποιείται και το επίπεδο εμπλοκής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ανησυχία ότι η ΤΝ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο εξελιγμένων μορφών ψευδών ειδήσεων. Για παράδειγμα, τα βίντεο και οι εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πειστικών ψευδών ειδήσεων που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ομοίως, αλγόριθμοι ΤΝ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κειμένου που μιμείται το ύφος και τον τόνο των πραγματικών ειδήσεων, καθιστώντας δυσκολότερη τη διάκριση μεταξύ πραγματικών και ψεύτικων ειδήσεων.

Συνολικά, αν και η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, δεν αποτελεί λύση με τη χρυσή τομή. Το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο και πιθανότατα θα απαιτήσει μια σειρά λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, του ελέγχου των γεγονότων και της νομοθεσίας. Επιπλέον, θα είναι σημαντικό για τους προγραμματιστές ΤΝ και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την προκατάληψη και τη δυνατότητα χρήσης της ΤΝ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

 

Εντοπίσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στου

Δημοσθένης Γκαβέας

Δημοσθένη Γκαβέα στη HuffingtonPost.gr με τίτλο:

Τεχνητή Νοημοσύνη, Δημοκρατία και εκλογές: Η Ε.Ε. πρωτοπορεί και νομοθετεί για τον έλεγχο της

https://www.huffingtonpost.gr/entry/technete-noemosene-demokratia-kai-ekloyes-e-ee-protoporei-kai-nomothetei-yia-ton-eleycho-tes_gr_644bbf11e4b011a819c72d50