8 εμβληματικές στιγμές της Swinging Sixties
Βαθιά επηρεασμένη από τις εκτεταμένες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές της εποχής, η ποπ κουλτούρα της Αμερικής του 1960 παραμένει εμβληματική και αξέχαστη.
Η Αμερική της δεκαετίας του 1960 ήταν μια εποχή αναταραχής. Ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος μαίνονταν, η κυβέρνηση εμπλεκόταν όλο και περισσότερο στις υποθέσεις του Βιετνάμ. Το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα κέρδιζε έδαφος, καθώς τα βαθιά ριζωμένα παράπονα για τις φυλετικές προκαταλήψεις απειλούσαν να ξεσπάσουν. Κύματα εκτεταμένης δυσαρέσκειας διαπερνούσαν την ολοένα και πιο ανήσυχη κοινωνία, καθώς η βρυχώμενη αντικουλτούρα γινόταν πολύ δυνατή για να φιμωθεί.
Η μόδα, η τεχνολογία, οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές, η τέχνη, η δημοφιλής μουσική και τα λογοτεχνικά έργα αντανακλούσαν τα συναισθήματα αυτής της περιόδου. Σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας δεκαετίας λαϊκής κουλτούρας που απεικόνιζε την ενδυνάμωση, την απογοήτευση και τη σύγχυση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές της ποπ κουλτούρας της Swinging Sixties.
1. Hippies and the Swinging Sixties
Αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό προϊόν της ταραγμένης δεκαετίας του 1960 ήταν το κίνημα της αντικουλτούρας και η γέννηση της κουλτούρας των χίπις. Απορρίπτοντας τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες που αφορούσαν την οικογένεια και τις σχέσεις, οι χίπις ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί για την κοινωνική αδικία και τις πολιτικές διαμάχες. Αυτό περιελάμβανε την έκφραση της δυσαρέσκειάς τους για ζητήματα που αφορούσαν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, τον φυλετικό διαχωρισμό, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τον περιβαλλοντισμό και τη σεξουαλική ελευθερία. Χαρακτηριζόμενοι από μακριά μαλλιά, μοτίβα λουλουδιών και τη χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών, οι χίπις προσέλκυσαν την ευρεία προσοχή των μέσων ενημέρωσης όπου κι αν πήγαιναν.
Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των χίπις ήταν το Καλοκαίρι της Αγάπης το 1967. Στερέωσε τη λαϊκή εντύπωση για τους χίπις και την αντικουλτούρα τους. Πάνω από 300.000 χίπις από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώθηκαν στο Haight-Ashbury, μια γειτονιά στο Σαν Φρανσίσκο.
Σε μεγάλους αριθμούς, οι χίπις εγκαταστάθηκαν σε κοινότητες στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο σύντομα θα γινόταν γνωστό ως η Μέκκα τους. Ο ανεπίσημος ύμνος του κινήματος της αντικουλτούρας έλεγε μάλιστα Αν πας στο Σαν Φρανσίσκο, φρόντισε να φορέσεις μερικά λουλούδια στα μαλλιά σου. Σήμερα, εκφράσεις που συνδέονται με το κίνημα της αντικουλτούρας, όπως το Flower Power και το Make Love, Not War, συνεχίζουν να προκαλούν δημοφιλή συναισθήματα.
2. Righting The Wrongs
Αν και ήταν οι πιο εμβληματικοί, οι χίπις δεν ήταν οι μόνοι που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την κοινωνική αδικία. Μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών πραγματοποίησε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τον περιβαλλοντισμό και την αντίθεση στην εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Πιο σημαντικά, οι διαδηλώσεις αυτές άφησαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια πολιτική καθώς και στο συνολικό εκλογικό τοπίο.
Πολλές από αυτές τις διαδηλώσεις, ανεξαρτήτως κλίμακας, είχαν εδραιώσει την κουλτούρα της διαμαρτυρίας και της συνηγορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πορεία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ προς την Ουάσινγκτον συγκεντρώθηκαν πάνω από 300.000 άνθρωποι στο Μνημείο Λίνκολν τον Αύγουστο του 1963. Ομοίως, η αντιπολεμική πορεία στο Πεντάγωνο τον Οκτώβριο του 1967 προσέλκυσε περίπου 100.000 ένθερμους διαδηλωτές. Αυτές οι εμβληματικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως φάροι έμπνευσης για τις σύγχρονες διαμαρτυρίες.
3.Life in Technicolor
Ενώ οι έγχρωμες τηλεοράσεις υπήρχαν στο εμπόριο από τη δεκαετία του 1950, μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι νέες τηλεοράσεις έγιναν βασικός πυλώνας στο μέσο νοικοκυριό. Μέχρι το 1969, 19.200.000 νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν περήφανοι ιδιοκτήτες έγχρωμων τηλεοράσεων, μια εντυπωσιακή αύξηση από 2.860.000 το 1965. Η τεχνολογία της έγχρωμης τηλεόρασης λέγεται ότι ήταν ικανή να ενισχύσει τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική εμπλοκή των τηλεθεατών με ό,τι μεταδιδόταν.
Η ικανότητα να προκαλείται ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων σήμαινε επίσης ότι οι διαφημίσεις μπορούσαν να σχεδιαστούν για να ενισχύσουν και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις πωλήσεις. Πιο σημαντικά, η μαζική διάδοση της έγχρωμης τηλεόρασης σήμαινε επίσης ότι ο μέσος Αμερικανός θα ήταν πιο συντονισμένος με τη συνεχιζόμενη κοινωνική αδικία. Για παράδειγμα, ο πόλεμος του Βιετνάμ διαφημίστηκε ευρέως ως ο πρώτος τηλεοπτικός πόλεμος.
4.Beatlemania
Σε μια εποχή εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής, ένα τετραμελές βρετανικό συγκρότημα, οι Beatles, θα έφερνε επανάσταση στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα. Οι Beatles, που ήταν ήδη γνωστό όνομα στην Ευρώπη, κατέκτησαν τις καρδιές των Αμερικανών θαυμαστών τους με ένα νούμερο ένα hit single με τίτλο I Want To Hold Your Hand το 1964. Οι Beatles έγιναν ευρέως δημοφιλείς στις ΗΠΑ.
Παρασύροντας τους θαυμαστές τους σε φρενίτιδα όπου κι αν πήγαιναν, οι Fab Four έδωσαν sold-out συναυλίες και εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές που συγκέντρωσαν ρεκόρ τηλεθέασης. Σύντομα, το εφευρετικό μουσικό τους στυλ, τα ατημέλητα χτενίσματα και το μοναδικό βρετανικό χιούμορ τους θα άφηναν αναπόσπαστο αποτύπωμα στην αμερικανική κουλτούρα και τη δημοφιλή μουσική. Σύμφωνα με τα λόγια του καθιερωμένου δημοσιογράφου του CBS Walter Cronkite, η αυγή της Beatlemania σηματοδότησε την ανεξίτηλη έναρξη της βρετανικής εισβολής στην Αμερική.
5. Η επανάσταση της μίνι φούστας
Καθώς αυξάνονταν οι διαμαρτυρίες για την έλλειψη δικαιωμάτων των γυναικών, το δεύτερο κύμα του φεμινιστικού κινήματος ήταν σε εξέλιξη τη δεκαετία του 1960. Αυτό πυροδότησε μια επανάσταση στο χώρο της μόδας με τη γέννηση της μίνι φούστας. Σχεδιασμένη από τη Βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant, η μίνι φούστα κατέκτησε τον κόσμο καθώς οι γυναίκες αποτίναξαν τα δεσμά της πατριαρχίας μέσω του παιχνιδιάρικου ενδύματος.
Nancy sinatra λευκή μίνι φούστα μπότες γκόγκο 1966
Οι Αμερικανίδες αγκάλιασαν αυτό το επαναστατικό στυλ μόδας κάπως λόγω της επιτυχημένης εισαγωγής της βρετανικής κουλτούρας που συνέβη χάρη στην εισβολή των Beatles. Οι διασημότητες, επίσης, πήδηξαν στο άρμα της μίνι φούστας, καθώς σταρλετίτσες και τραγουδίστριες λίκνισαν τη μίνι φούστα στα έργα τους. Πιο συγκεκριμένα, η Νάνσι Σινάτρα εθεάθη συχνά με τη λευκή μίνι φούστα και τις go-go μπότες της.
6. Νέο Χόλιγουντ – Καβάλα στο κύμα
Stanley kubrick σκηνοθεσία 2001 space odyssey 1968
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ (σε πρώτο πλάνο) σκηνοθετεί μια σκηνή για την ταινία 2001: Μια Οδύσσεια του Διαστήματος (1968), δεκαετία του 1960, μέσω της Britannica
Το Νέο Χόλιγουντ, που χαρακτηρίζεται ως το αμερικανικό Νέο Κύμα, αναφέρεται σε μια νέα γενιά κινηματογραφιστών που επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει το παλιό χολιγουντιανό κινηματογραφικό στυλ. Ενσωματώνοντας το zeitgeist της εποχής της αντικουλτούρας και του γαλλικού Νέου Κύματος, αυτοί οι πρωτοποριακοί κινηματογραφιστές επιθυμούσαν να ηγηθούν της δικής τους κινηματογραφικής κατεύθυνσης αντί να την αφήσουν στα χέρια των μεγάλων στούντιο. Η περίοδος που ορίστηκε από αυτή τη νέα ομάδα κινηματογραφιστών διήρκεσε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συλλογικά, το νέο αίμα στον κινηματογραφικό κόσμο μίλησε για μια γενιά απογοητευμένη και απογοητευμένη από τον πόλεμο του Βιετνάμ και την εκτεταμένη κοινωνική αδικία.
7. Pop Art: Pop Pop: Μια καλλιτεχνική επανάσταση
Αndy warhol campbells soup cans pop art 1962
Παρά την αυξανόμενη προβολή της στη δεκαετία του 1950, ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 που η ποπ αρτ έγινε μαζικά δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η ποπ αρτ αναφέρεται σε έργα τέχνης που αξιοποιούσαν τη λαϊκή κουλτούρα. Αμφισβητώντας θεμελιωδώς τον ορισμό του τι συνιστά τέχνη, η ποπ αρτ ανέδειξε το καθημερινό σε αριστουργήματα. Αυτό περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των ορίων που διαφοροποιούσαν την τέχνη από την πραγματική ζωή και στην πορεία την αμφισβήτηση των άκαμπτων αρχετύπων της παραδοσιακής τέχνης. Κορυφαίοι καλλιτέχνες αυτού του επαναστατικού κινήματος ήταν, μεταξύ άλλων, οι Andy Warhol, Roy Lichtenstein και David Hockney. Ειδικότερα, τα εμβληματικά κουτιά σούπας Campbell’s Soup Cans του Warhol το 1962 θα εδραιώσουν για πάντα την εικόνα της ποπ αρτ στο μυαλό των φιλότεχνων και των κριτικών. Σήμερα, στοιχεία της ποπ αρτ της δεκαετίας του 1960 συνεχίζουν να εμφανίζονται ευρέως στη μαζική κουλτούρα.
8. Fly Me to The Moon: Το τέλος της Swinging Sixties
Προσελήνωση στο φεγγάρι 20 ιουλίου 1969 ΗΠΑ
Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.
Νιλ Άρμστρονγκ (1930-2012)
Αυτά ήταν τα διάσημα λόγια που είπε ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ στις 20 Ιουλίου 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνεια της σελήνης. Υπό το πρίσμα της διαστημικής κούρσας με τη Σοβιετική Ένωση, η αποστολή Apollo 11 εκπλήρωσε τον εθνικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960. Το πρόγραμμα Απόλλων κόστισε 24 δισεκατομμύρια δολάρια (ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές συνθήκες) και περιελάμβανε 400.000 μηχανικούς, τεχνικούς και επιστήμονες. Η προσελήνωση στο φεγγάρι, που έμεινε ευρέως στην ιστορία ως μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές της αμερικανικής ιστορίας, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σε περισσότερους από 650 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Αργότερα εδραιώθηκε στη λαϊκή κουλτούρα, δημιουργώντας πολυάριθμες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές απεικονίσεις της αποστολής, του Άρμστρονγκ και του πληρώματος. Πάνω από μισή δεκαετία αργότερα, εκδηλώσεις μνήμης, όπως οι επετείους της προσελήνωσης στο φεγγάρι, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία.
Η δεκαετία του 1960 ήταν μια δεκαετία που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο ταραχώδεις και προοδευτικές. Ωστόσο, είναι αναμφίβολο ότι όσο πιο δυνατές ήταν οι φωνές του αμερικανικού λαού, τόσο πιο έντονα έλαμπε το φως της προόδου και της αλλαγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν σε εκστρατείες για τα πιστεύω τους σε τομείς που αφορούσαν τα δικαιώματα των γυναικών, τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τον περιβαλλοντισμό και τα αντιπολεμικά κινήματα. Αγκάλιασαν νέες τεχνολογίες και μέσα όπως οι έγχρωμες τηλεοράσεις, η ποπ αρτ και ένα νέο κύμα κινηματογράφου. Η δεκαετία μνημονεύεται επίσης περισσότερο για την παραγωγή μερικών από τις πιο εμβληματικές στιγμές, όπως η προσελήνωση στο φεγγάρι και η Beatlemania. Δυνατή, προκλητική, επαναστατική και απόλυτα μεταμορφωτική, η Swinging Sixties παραμένει μια δεκαετία που αξίζει να θυμάστε.