ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ευθανασίας υπό προϋποθέσεις

BBC

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου θα μπορούν να βοηθούν τους ανθρώπους να πεθάνουν εάν υποφέρουν ακραία λόγω ανίατης ασθένειας ή σοβαρού τραυματισμού και δεν είναι σε θέση να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Η ψηφοφορία ανέτρεψε μια σειρά από βέτο που είχε ασκήσει ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Οι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του νόμου.

Σχεδόν όλα τα μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στήριξαν τη νομοθεσία, όπως και τρία μικρότερα κόμματα του αριστερού κέντρου και η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (IL). Αρκετά μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των κεντροδεξιών Σοσιαλδημοκρατών (PSD), υποστήριξαν επίσης το νομοσχέδιο.

Η Ιζαμπέλ Μορέιρα, η πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος που οδήγησε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, χαιρέτισε την ψηφοφορία ως υλοποίηση των ελευθεριών που προσδοκούσε η επανάσταση του 1974 στην Πορτογαλία, η οποία εγκαινίασε τη δημοκρατία.

Η ανατροπή ενός προεδρικού βέτο, είπε, ήταν “κάτι φυσιολογικό” σε ένα δημοκρατικό κράτος – και όχι μόνο μετά από μια δημόσια συζήτηση για το θέμα που διήρκεσε πάνω από τρία χρόνια.

Τα περισσότερα μέλη του PSD καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως και το ακροδεξιό κόμμα Chega, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP).

Ο ηγέτης του Chega André Ventura, ο οποίος όπως και η ηγεσία του PSD είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ευθανασίας, δήλωσε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι δεν πιστεύει ότι ο νόμος θα τεθεί ποτέ σε ισχύ.

Ακόμα και αν γίνει, υποστήριξε, “δεν θα υπάρχει ούτε ένας γιατρός στην Πορτογαλία” που θα είναι διατεθειμένος να ενεργήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του, και οποιοδήποτε μελλοντικό δεξιόστροφο κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κατάργησή του.

Ο πρόεδρος de Sousa – ο οποίος ασκώντας βέτο στο νομοσχέδιο τον Απρίλιο αναγνώρισε ότι δεν είδε νομικές ανωμαλίες σε αυτό, σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις που έστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο – είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει σε νόμο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή του, μόλις δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα.

Όμως η μεταρρύθμιση μπορεί να εκτροχιαστεί εν τω μεταξύ ή τουλάχιστον να καθυστερήσει, εάν ένα στα 10 μέλη του κοινοβουλίου ζητήσει επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επανεξετάσει τη νομοθεσία.

Αρκετοί βουλευτές του PSD έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν.

Η ευθανασία είναι πλήρως νόμιμη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Αλλά ο υποβοηθούμενος θάνατος και η παθητική ευθανασία – διαφόρων τύπων – είναι νόμιμες σε πολλές περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.