Διακοπές στη Σουηδία; Δείτε τους διαφορετικούς τύπους παραθεριστών στη χώρα

Έξι τύποι παραθεριστών που είναι βέβαιον ότι θα συναντήσετε στους διαφορετικούς προορισμούς διακοπών που σας παραθέτουμε και σκεφθείτε αν κάτι σας πηγαίνει γάντι.

Σχεδιάζετε διακοπές στη Σουηδία φέτος; Η Σουηδή συγγραφέας Lisa Bjurwald προβληματίζεται για τους τύπους παραθεριστών που σίγουρα θα συναντήσετε στη χώρα και, ίσως, οι επιλογές σας να σας χαρακτηρίζουν. ΠΗΓΗ thelocal.com

 Hipster στο Ön της Στοκχόλμης – Gottland

Σίγουρα αυτή η κατηγορία των παραθεριστών θα πάει στο Ön (“νησί”), – Γκότλαντ – οι φίλοι τους επίσης θα πάνε στο Ön και βεβαίως υποθέτουν ότι όλοι οι άλλοι θα πάνε στο Ön. Είναι ο έμπειρος ταξιδιώτης του διάσημου νησιού Γκότλαντ (ίσως και ο ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού ασβεστολιθικού εξοχικού ή μιας μοντέρνας ερειπωμένης αγροικίας), ένας αστός που αναζητά μια εξιδανικευμένη εκδοχή της τοσκάνικης υπαίθρου στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, κατά προτίμηση χωρίς αγρότες.

VISBY GODLAND

Οι γείτονές τους στο νησί είναι και γείτονές τους στη Στοκχόλμη. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα, καθώς το αγαπημένο τους food truck από το Södermalm μετακομίζει στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης Visby τον Ιούλιο, όπως και η αγαπημένη τους μπουτίκ. Οι νησιώτες χαμογελούν και υπομένουν αυτή την…εισβολή μόνο και μόνο επειδή μπορούν να τους χρεώνουν 150 κορώνες για ένα panini που κανονικά κοστίζει 75.

Ο επίδοξος γλύπτης

Λευκές, αμμώδεις παραλίες, αχυρώνες που έχουν μετατραπεί σε κομψές γκαλερί τέχνης, ακόμη και οινοποιεία.. Οχι, δεν βρίσκεστε στη νότια Γαλλία. Το μποέμικο Österlen είναι ένας εθνικός θησαυρός, που αποικίστηκε από καλλιτέχνες και συγγραφείς που έφυγαν από τις μεγάλες πόλεις τη δεκαετία του 1970 και είναι διάσπαρτο με παρθένα γήπεδα γκολφ, ψαροχώρια και καλλιτεχνικές αγορές.

 

Σήμερα, αυτό το είδος του Σουηδού παραθεριστή είναι είτε ένας από τους λίγους τυχερούς (ή ένας από τους κληρονόμους ) που πήραν στα χέρια τους ένα τοπικό ακίνητο τότε, είτε ένας μεσήλικας κάτοικος της πόλης που νοικιάζει μια βίλα για μια ή δύο εβδομάδες για να γευτεί την καλή ζωή (και να δει έναν Σουηδό σούπερ σταρ, όπως ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Ulf Lundell). Η συνταξιοδότηση στο Österlen είναι το όνειρο κάθε Σουηδού, αλλά πολύ λίγοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Ο εξερευνητής που δεν ξεκουράζεται ποτέ

Δεν υπάρχει βόλτα στην παραλία για αυτούς τους ανθρώπους: το καλοκαίρι είναι για πεζοπορία και οι μεγάλες ετήσιες διακοπές της Σουηδίας προσφέρουν την ευκαιρία να κατευθυνθείτε προς το βορρά για μερικές σοβαρές σωματικές προκλήσεις…. Το Fjällen ή “τα Φελλς” είναι κρύο, γεμάτο κουνούπια, αλλά μάλλον θα σας αρέσει…

Αν πρόκειται για γυναίκα παραθεριστή, θα πρέπει να πούμε ότι κανονικό φόρεμα έχει φορέσει σε βάπτιση ή γάμο. Αν είναι άνδρας η ιδέα του για το ντύσιμο είναι να κατεβάσει το παντελόνι του. Το μωρό τους είναι επιτέλους έτοιμο να ανέβει στο Kebnekaise (2.103 μέτρα) σε ηλικία 10 μηνών. Γι’ αυτό το λόγο φτιάχτηκε ο φορέας μεταφοράς μωρών Babybjörn, σωστά;

Η ελίτ

Το νηαί Γκότλαντ είναι για τους hipsters και το Österlen μοιάζει ύποπτα αριστερόστροφο. Ο αγαπημένος προορισμός διακοπών, όταν δεν βρίσκεστε στο Σεν Μόριτζ ή στην Κυανή Ακτή, είναι ένας από τους θύλακες της ανώτερης τάξης της νότιας Σουηδίας, ιδίως το Τόρεκοφ, το Φάλστερμπο ή το Μάρστραντ (το Μπάσταντ είναι για τους νεόπλουτους).

Το εξοχικό τους ανήκει στην οικογένεια εδώ και γενιές και δεν θα ονειρεύονταν να το ανακαινίσουν και να επιδείξουν τη νέα διακόσμηση στο Instagram- όσο πιο φθαρμένο, τόσο το καλύτερο, και αυτό ισχύει για τα πάντα, από το αυτοκίνητό τους μέχρι το μπουρνούζι τους. Μπορούν να μυρίσουν έναν ξένο από χιλιόμετρα μακριά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην οικονομική ελίτ της χώρας και προσπαθούν απεγνωσμένα να ενταχθούν ανάμεσα στους αριστοκράτες). Αλλά αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Σουηδία αγνοούν τον σνομπισμό τους και δεν θα παρατηρήσουν πώς ανατριχιάζουν όταν οι υπόλοιποι παραθεριστές φουσκώνουν τα άρματα με τους μονόκερους.

Ο ευτυχισμένος κατασκηνωτής

Διασχίζοντας τη χώρα σε αναζήτηση του καλύτερου σημείου κατασκήνωσης, δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο από το υπεροπτικό πλήρωμα που βρίσκεται πιο πάνω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάμπινγκ δεν έχει τους δικούς του κανόνες.

Είναι υπερήφανοι που γνωρίζουν ζωτικής σημασίας εθιμοτυπία του κάμπινγκ, όπως η σωστή απόρριψη των απορριμμάτων και ο σεβασμός του χώρου των άλλων κατασκηνωτών ανά πάσα στιγμή.

Ο κυνηγός ευκαιριών

Για αυτόν που κάνει διακοπές, το καλοκαίρι σημαίνει αναμονή, μερικές φορές επί ώρες. Έχετε προετοιμαστεί με sudoku, σταυρόλεξα και σνακς, γιατί είναι βετεράνος κυνηγός ευκαιριών, περήφανος που μαζεύει όσα πιο φθηνά προϊόντα μπορεί να χωρέσει το φορτηγάκι του.

Το πολυκατάστημα Gekås στη νοτιοδυτική Σουηδία, έκτασης 35.000 τετραγωνικών μέτρων – είναι το απόλυτο must για μια κατηγορία παραθεριστών. Αλίμονο σε όσους τολμήσουν να μπουν στο δρόμο τους, ειδικά τη στιγμή που τα εκπαιδευμένα μάτια τους ζουμάρουν σε έναν ροζ φούρνο μικροκυμάτων με μεγάλη έκπτωση. Εμπρός, γενναίε αγοραστή!

 

Η Lisa Bjurwald είναι Σουηδή δημοσιογράφος και συγγραφέας που καλύπτει θέματα επικαιρότητας, πολιτισμού και πολιτικής από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο της έργο BB-krisen, με θέμα την κρίση της μητρότητας στη Σουηδία, χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο ρεπορτάζ του 2019 από την εφημερίδα Aftonbladet. Είναι επίσης εξωτερικός αρθρογράφος της εφημερίδας The Local