Κατακραυγή καθώς η αυστραλιανή αστυνομία χτύπησε με Taser 95χρονη ένοικο οίκου ευγηρίας

Μια ηλικιωμένη γυναίκα με άνοια από την Αυστραλία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύματα απειλητικά για τη ζωή της, αφού δέχτηκε ηλεκτροσόκ από την αστυνομία σε οίκο ευγηρίας.

Οι αστυνομικοί κλήθηκαν στο Yallambee Lodge στην Cooma μετά από αναφορές ότι η 95χρονη Clare Nowland κρατούσε μαχαίρι. Το περιστατικό νωρίς το πρωί προκάλεσε κατακραυγή, για την δυσανάλογη, όπως λένε οι συνήγοροι, αντίδραση.

Η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινότητας και ότι διεξάγεται έρευνα.

Η κ. Νόουλαντ βρέθηκε “οπλισμένη” με ένα μαχαίρι για μπριζόλες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε την Παρασκευή στα μέσα ενημέρωσης ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Πίτερ Κόττερ.

Δύο αστυνομικοί και το προσωπικό του οίκου ευγηρίας προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, προτού αρχίσει να πλησιάζει την αστυνομία – “είναι δίκαιο να πούμε ότι με αργό ρυθμό” – και δέχθηκε ηλεκτροσόκ.

Ο οικογενειακός φίλος Andrew Thaler ισχυρίστηκε ότι η κ. Nowland χτυπήθηκε δύο φορές – στο στήθος και στην πλάτη – πριν πέσει, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο κρανίο και σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Η οικογένειά της θρηνεί ήδη, καθώς δεν περιμένουν να επιζήσει, δήλωσε στο BBC.

“Η οικογένεια είναι σοκαρισμένη, είναι μπερδεμένη… και η κοινότητα είναι εξοργισμένη”.

“Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Πώς εξηγείται αυτό το επίπεδο βίας; Είναι παράλογο”.

Κοινοτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών της NSW και τα Άτομα με Αναπηρία της Αυστραλίας (PwD), επέκριναν την αντίδραση της αστυνομίας.

“Είτε πρόκειται για μια πολύ ευκίνητη, γυμνασμένη, γρήγορη και εκφοβιστική 95χρονη γυναίκα, είτε υπάρχει πολύ κακή έλλειψη κρίσης [από] αυτούς τους αστυνομικούς”, δήλωσε η πρόεδρος του PwD Nicole Lee στο Australian Broadcasting Corporation (ABC).

“Χρειαζόταν κάποιον να… τη χειριστεί με συμπόνια και χρόνο και όχι με Taser”.

Η αστυνομία της NSW ξεκίνησε έρευνα για κρίσιμο περιστατικό, η οποία, όπως δήλωσε η Επίτροπος Karen Webb, αντιμετωπίζεται με “τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα”.

“Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τις ανησυχίες της κοινότητας”, δήλωσε.

Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά θα ανακριθεί στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία θα συμμετάσχει και η ομάδα ανθρωποκτονιών.

“Κανένας αξιωματικός, κανένας από εμάς, δεν είναι υπεράνω του νόμου”, δήλωσε ο κ. Κόττερ.

“Όλες οι ενέργειές μας θα εξεταστούν αυστηρά και από ποινική άποψη”.

Το ίδρυμα φροντίδας, το οποίο διοικείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Snowy Monaro, υπερασπίστηκε την στάση του. Το προσωπικό ακολούθησε τις διαδικασίες και έκανε ό,τι χρειαζόταν υπό τις περιστάσεις, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του συμβουλίου Τζεφ Μόργκαν.

Το Yallambee Lodge άνοιξε το 1995 και φροντίζει κατοίκους με “αυξημένες ανάγκες”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η κ. Nowland ζούσε στο ίδρυμα για περισσότερα από πέντε χρόνια, ανέφερε το ABC.

Η γιαγιά είναι πολύ γνωστή σε τοπικό επίπεδο και εμφανίστηκε στην τηλεόραση το 2008 για να γιορτάσει τα 80α γενέθλιά της κάνοντας ελεύθερη πτώση με ουρανό πάνω από την Καμπέρα.