Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για δύο χρόνια και την κάλυψη των δαπανών, επιβεβαίωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, απομακρύνοντας το έθνος ένα βήμα πίσω από το χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας.

Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Μακάρθι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης το Σάββατο, δήλωσε πηγή που γνωρίζει την επικοινωνία τους. Τώρα και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο να πουλήσουν τη συμφωνία στους συμμάχους τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία. Η συμφωνία πρέπει να περάσει πριν από τις 5 Ιουνίου – την κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

“Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια κατ’ αρχήν συμφωνία που είναι αντάξια του αμερικανικού λαού”, δήλωσε ο Μακάρθι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης προς τους δημοσιογράφους.