“Πόλεμος για το νερό”: η μάχη για την ξηρασία φτάνει στις πολυτελείς πισίνες της νότιας Γαλλίας

Η υπερθέρμανση του κλίματος ωθεί στην απαγόρευση της κατασκευής νέων κατοικιών και πισινών σε χωριά της Προβηγκίας που βρίσκονται στην κορυφή των λόφων

Η γεμάτη λουλούδια μεσαιωνική πόλη Callian, πατρίδα του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας Christian Dior, έχει αποδειχθεί τόσο ελκυστική για τους πλούσιους επισκέπτες, ώστε μαζί με τον πληθυσμό των 4.000 κατοίκων της, διαθέτει 1.000 ιδιωτικές πισίνες.
Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης της νότιας Γαλλίας, François Cavallier δηλώνει ότι η εισροή δεύτερων ιδιοκτητών κατοικιών και τουριστών πρέπει να σταματήσει – αλλιώς κινδυνεύει να στεγνώσει η πόλη καθώς η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια υποφέρει από ξηρασία.
“Πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να έρχονται εδώ”, δήλωσε. “Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά προς το παρόν, θα ήταν ανεύθυνο να προσελκύσουμε ανθρώπους εδώ και μετά να ξεμείνουμε από νερό”.

Η ξηρασία που επικρατεί σε ολόκληρη τη νότια Γαλλία επηρέασε ιδιαίτερα το Callian και τις άλλες πόλεις του λόφου γύρω από τη Fayence, όπου οι επισκέπτες συρρέουν εδώ και καιρό για να απολαύσουν ένα κομμάτι από την τέχνη της ζωής της Προβηγκίας.

Η Γαλλία διαθέτει 3,4 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ

Η ξηρασία ανάγκασε τους δημάρχους εννέα πόλεων της περιοχής να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως η κατανομή του νερού για τη διατήρηση των αποθεμάτων και ακόμη και η απαγόρευση της κατασκευής νέων σπιτιών και πισινών για πέντε χρόνια.

Τα μέτρα αυτά έχουν ρίξει σκιά στη βασική τουριστική βιομηχανία της περιοχής, η οποία στηρίζει την οικονομία, αλλά επιβαρύνει τους λιγοστούς υδάτινους πόρους την πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Αυτή η ένταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς το κλίμα θερμαίνεται.
Στις ορεινές πόλεις, με τα επίπεδα του νερού στον κοντινό ποταμό να έχουν ήδη μειωθεί σε επίπεδα που συνήθως δεν παρατηρούνται μέχρι τον Ιούλιο, τα άτομα έχουν περιοριστεί σε 150 λίτρα νερού την ημέρα για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις διακοπές όταν ο τοπικός πληθυσμός διπλασιαστεί σε περίπου 60.000 το καλοκαίρι.

Ενώ τα εννέα χωριά της Fayence είναι ιδιαίτερα ευάλωτα χάρη στη γεωγραφία των λόφων τους, ο ξηρός χειμώνας μετά την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού έχει αφήσει το τόξο των πόλεων κατά μήκος της μεσογειακής ακτής από το Perpignan έως τη Νίκαια να αντιμετωπίζει κρίση νερού.

Οι αγρότες και οι αμπελώνες ανταγωνίζονται για το νερό με τα κάμπινγκ, τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ που προσελκύουν τουρίστες. Οι Γάλλοι που ζουν εδώ με πλήρη απασχόληση μουρμουρίζουν για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που καταναλώνουν πολύ περισσότερο νερό από τα συνηθισμένα σπίτια για τη συντήρηση των κήπων και των πισινών τους.

Ο δήμαρχος του Châteauneuf-Grasse κοντά στις Κάννες δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νερού το περασμένο καλοκαίρι ήταν “VIPs, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών και των βασιλικών” – σε μια προφανή αναφορά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρώην βασιλιά του Βελγίου, οι οποίοι έχουν σπίτια εκεί.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τον δικό της “πόλεμο της Γαλλίας για το νερό”.

Ο Richard Evence, ο νομάρχης – ή κρατικός εκπρόσωπος – στην περιοχή Var, το θέτει πιο διπλωματικά: “Υπάρχουν συγκρούσεις για τη χρήση”.

Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον αυτή η περιοχή της νότιας Γαλλίας, η οποία έχει βιώσει δεκαετίες έντονης πληθυσμιακής αύξησης, μπορεί να συνεχίσει την ίδια αναπτυξιακή πορεία καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα.


Οι άνθρωποι μετακομίζουν εδώ για να πραγματοποιήσουν το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού με πισίνα και κήπο για να απολαύσουν τις περισσότερες από 300 ημέρες ήλιου το χρόνο, και η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις κατασκευές.

A view shows a bridge with sandbanks of the Loire River in Ingrandes-le-Fresne-sur-Loire, France, March 30, 2023. REUTERS/Stephane Mahe

Ο Evence δήλωσε ότι το τμήμα Var θα ξεκινήσει σύντομα μια ευρεία μελέτη για να αναλύσει τις ανάγκες και τους πόρους νερού σε μια προσπάθεια να σχεδιάσει τις μελλοντικές υποδομές και τη χρήση του νερού. “Υπάρχει μια πραγματική συζήτηση σχετικά με το αν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεχίζουμε όπως κάναμε”, δήλωσε.

Στο Περπινιάν, η έλλειψη νερού ήταν τόσο έντονη τον Μάρτιο που η εκκλησία αναβίωσε μια παράδοση αιώνων να διοργανώνει μια τελετουργική πομπή για να προσευχηθεί για βροχή.
Οι ιδιωτικές πισίνες έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης: Η Γαλλία διαθέτει 3,4 εκατομμύρια από αυτές, η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ. Οι πόλεις όπου η ξηρασία έπληξε έντονα έχουν αρχίσει να επιβάλλουν όρια στην πλήρωσή τους, ενώ άλλες έχουν απαγορεύσει την πώληση υπέργειων πισινών.

Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί για ενδεχόμενη λειψυδρία το καλοκαίρι στη Γαλλία

Ένα στέλεχος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στη Νίκαια διασύρθηκε επειδή πρότεινε ότι δεν θα έπρεπε να ζητείται από τους τουρίστες να συμβάλλουν στις προσπάθειες εξοικονόμησης νερού, καθώς αυτό θα τους κατέστρεφε τη διασκέδαση στη Ριβιέρα.

Η υποδομή νερού της περιοχής σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1950 και του 1960, αλλά τώρα δοκιμάζεται από την ξηρασία και την άνοδο της θερμοκρασίας. Εκτός από τους φυσικούς ποταμούς που τροφοδοτούνται από τις Άλπεις, το σύστημα βασίζεται σε τεχνητά κανάλια και τεχνητές λίμνες που κατασκευάστηκαν για υδροηλεκτρική ενέργεια από την κρατικά υποστηριζόμενη εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, οι οποίες χρησιμεύουν επίσης ως ταμιευτήρες.

Η Emma Haziza, υδρολόγος και εμπειρογνώμονας σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι η Προβηγκία και τα Ανατολικά Πυρηναία – η περιοχή γύρω από το Περπινιάν στα σύνορα με την Ισπανία – έχουν γίνει πολύ πιο ξηρά τα τελευταία χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα εκεί αλλάζουν με τρόπους που δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί.
“Σήμερα οι άνθρωποι περιμένουν την επόμενη βροχόπτωση, αλλά αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα”, είπε. “Χρειαζόμαστε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού, ώστε να παίρνουμε λιγότερα από το έδαφος”.

Τέτοιες εκτιμήσεις είναι αυτές που έπεισαν τον René Ugo, μακροχρόνιο δήμαρχο της Seillans, ότι η απαγόρευση όλων των νέων κατασκευών ήταν απαραίτητη.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η πόλη των 2.700 κατοίκων – όπου το ένα τρίτο των κατοικιών είναι εξοχικές κατοικίες ή εποχικές ενοικιάσεις – αναγκάστηκε να βασίζεται στο νερό που παραδίδεται με φορτηγά. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ύδρευσης παρακολούθησαν την κατανάλωση κάθε κατοικίας εξ αποστάσεως το περασμένο καλοκαίρι και χτύπησαν τους χειρότερους παραβάτες που παραβίαζαν τα ανώτατα όρια με μειωτήρες ροής.
“Φέτος είναι ακόμη χειρότερα από πέρυσι”, δήλωσε ο Ugo. “Αν δεν βρέξει, θα έχουμε διακοπές νερού αυτό το καλοκαίρι”.

Για να το αντιμετωπίσουν, οι εννέα πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Seillans, ετοιμάζουν ένα σύστημα για την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω γραπτών μηνυμάτων στους πολίτες, ώστε να τους προειδοποιούν αν θα διακοπεί το νερό. Άλλοι περιορισμοί τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, όπως η απαγόρευση του πλυσίματος των αυτοκινήτων και οι περιορισμοί στις ώρες που οι άνθρωποι μπορούν να ποτίζουν γκαζόν και κήπους.

Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι θετικά τις νέες προσεγγίσεις.Ένας επιχειρηματίας της πόλης δήλωσε ότι θα ήθελε ο δήμαρχος του Seillans να σταματήσει να μιλάει για ξηρασία, καθώς αυτό κάνει κακό στον τουρισμό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τα προβλήματα και να είχε επενδύσει περισσότερο σε υποδομές ύδρευσης, όπως η σύνδεση με ταμιευτήρες.

Ο Laurent Largillet, ιδιοκτήτης του κτηματομεσιτικού γραφείου Center στη Fayence, δήλωσε ότι οι πολιτικοί το παρατράβηξαν και προέβλεψε ότι η απαγόρευση της κατασκευής θα προσβληθεί στο δικαστήριο.”Νομίζω ότι κινδυνολογούν με την ελπίδα να κάνουν τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τη χρήση του νερού”, είπε. “Αλλά είναι πολύ επιζήμιο”.

Με πληροφορίες από τους FT