Σωζόπολη Βουλγαρίας: 12ο Διεθνές Γαλλόφωνου Φεστιβάλ «SOLEIL» με συμμετοχή και Ελλήνων εικαστικών. Αποκαλυπτήρια προτομής του ‘Ελληνα ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου

Στην παλιά πόλη της Σωζόπολης στη Βουγλαρία πραγματοποιήθηκαν προ ημερών τα αποκαλυπτήρια προτομής του έλληνα ζωγράφου, Γιώργου Γουναρόπουλου (1889-1977), που γεννήθηκε σ’ αυτήν την όμορφη πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Σε μια από τις αίθουσες του παλιού σχολείου της Σωζόπολης εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα του ζωγράφου, τα οποία δώρισαν φέτος στον Δήμο της πόλης οι εγγονές του καλλιτέχνη, Μαρία και Δέσποινα Γουναροπούλου. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Σημειώνεται ότι τα έργα του τα υπέγραφε με το ακρώνυμο G. Gounaro.

Την ίδια μέρα, στην «Art Gallery» της Σωζόπολης εγκαινιάστηκε η έκθεση «Όψεις της Ελλάδας του 19ου αιώνα στα έργα του Louis Dupré» στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Γαλλόφωνου Φεστιβάλ «SOLEIL»
Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια – μέσω του πρέσβη Μάριου Αλέξιου Λυμπερόπουλου – ήταν εκείνη που διοργάνωσε την εκδήλωση και απηυθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην εικαστικό Γεωργία Μπλιάτσου. Οι άλλες χώρες συμμετοχής ήταν Πορτογαλία, Γαλλία Αλβανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και φυσικά η Βουλγαρία

 Λίγα λόγια για τον εικαστικό Γουναρόπουλο

Ο Γουναρόπουλος μετακόμισε από την Βουλγαρία στην Ελλάδα το 1904 και τελείωσε την Σχολή καλών Τεχνών. Με υποτροφεία Αβέρωφ σπούδασε στο Παρίσι από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα το 1931. Το 1934 συμμετείχε σε Μπιενάλε στην Βενετία και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Νέα Υόρκη, την Στοκχόλμη, την Σουηδία, την Γερμανία, το Σάο Πάολο, το Μπουένος Άιρες κ.α.

Οι κριτικοί τέχνης αναφέρουν ότι «η παρισινή εικαστική σκηνή των αρχών του 20ού αιώνα τον έκανε να απαρνηθεί την ακαδημαϊκή τεχνοτροπία αλλά και τον ιμπρεσιονισμό και να δημιουργήσει ένα απολύτως προσωπικό ύφος, το οποίο δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία». Οι πίνακές του έχουν έναν υπερβατικό χαρακτήρα: εξαϋλωμένες μορφές σχεδιασμένες με λίγες λιτές γραμμές που χάνονται μέσα σε ονειρώδη χρώματα βαθυγάλανα, κιτρινοκόκκινα έως ιώδη. Στα έργα του Γουναρόπουλου, γυναικείες μορφές, δένδρα, νεκρές φύσεις με ψάρια και όστρακα σμίγουν σε μυθώδη ποιητικά οράματα.

 

Προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου Γουναρόπουλου τα οποία η οικογένεια προσέφερε στο μουσείο της Σωζόπολης

Εργο Γουναρόπουλου

 

12ο Διεθνές Γαλλόφωνο Φεστιβάλ «SOLEIL»
Την ίδια μέρα, στην «Art Gallery» της Σωζόπολης εγκαινιάστηκε η έκθεση «Όψεις της Ελλάδας του 19ου αιώνα στα έργα του Louis Dupré». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Γαλλόφωνου Φεστιβάλ «SOLEIL» και θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2023.
Ο ζωγράφος Louis Dupré (1789-1837) ταξίδεψε στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ένα μεγάλο μέρος από τους πίνακές του περιλαμβάνει θέματα που εκφράζουν τον φιλελληνισμό του. Η πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα έγινε τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης (1821).

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Σωζόπολης, του υπουργείου Πολιτισμού, δημοσιογράφων και ιστορικών τέχνης. Καλλιτέχνες και από την Ελλάδα συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις – εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις φωτογραφίας και χορού.

Η εικαστικός Γεωργία Μπλιάτσου η οποία συμμετείχε με την επιτόπια ζωγραφική της στο φεστιβάλ έδωσε στο κοινό δύο τοπία από την περιοχή Αλεπού, λίγο έξω από την Σωζόπολη όπως και το έργο “Η μυστική ζωή της Ιστορίας”, με αφορμή την επίσκεψή της στο μουσείο της πόλης.