Rhodes RICHeS: Παράκτιο Καταφύγιο: Μεταμορφώνοντας τo «Κτήμα Ψιμόριφου» σε έναν Πράσινο Παράδεισο
Το προτεινόμενο πρότζεκτ στοχεύει να μετατρέψει την αναξιοποίητη περιοχή στην Ιξιά, γνωστή ως «Κτήμα Ψιμόριφου», σε μια ζωντανή και βιώσιμη παράκτια πράσινη ζώνη, προάγοντας την περιβαλλοντική ανάπλαση και συμβάλλοντας στους κλιματικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και των δημοσίων αγαθών που παρέχονται στην τοπική κοινωνία. Το πάρκο θα διαθέτει αυτοφυή βλάστηση, «πύργο» χαρακτηριστικού τύπου της περιοχής, εγκαταστάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα και θα προωθεί τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της κοινότητας. Μέσω οικολογικά υπεύθυνης διαχείρισης, το πάρκο θα αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα και θα προσφέρει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. H χρηματοδότησή του θα γίνεται από δημόσιους πόρους, ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, δωρεές, συνδρομές μελών και ιδιωτικές χορηγίες. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια ευκαιρία για τον Δήμο Ρόδου να επιδείξει τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και να προωθήσει καινοτόμες συνεργασίες για ένα πιο πράσινο μέλλον.
Εισαγωγή
Στην ακτή, στον κόλπο της Ιξιάς, ανάμεσα στο Ixian Grand Hotel και την ιστορική «Villa Rees», βρίσκεται η αναξιοποίητη περιοχή που είναι γνωστή ως «Κτήμα Ψιμόριφου». Αυτή η παράκτια χέρσα γη, έκτασης περίπου 19.000 τμ, υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια από εγκατάλειψη, παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και υποβάθμιση αλλά παρόλα αυτά αντιπροσωπεύει μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές αξίες επειδή είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες πράσινες ζώνες στις αστικές και τουριστικά κορεσμένες περιοχές της δυτικής ακτής της Ρόδου, μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και επίσημα η ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, τερματίζοντας μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη. Προοριζόμενο για αθλητικές εγκαταστάσεις, η RICHeS τώρα προτείνει ένα νέο όραμα για αυτόν τον χώρο που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες απαιτήσεις και ανάγκες, ενώ εξακολουθεί να ωφελεί την κοινότητα.
Σκοπός
Το προτεινόμενο σχέδιο είναι να μετατραπεί το «Κτήμα Ψιμόριφου» σε δημόσια ζώνη πρασίνου και κήπου, προωθώντας ενεργά την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης και της γύρω περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρόδος συμβάλλει στους κλιματικούς στόχους, στη μείωση των εκπομπών και στην προώθηση ενός υγιούς και ανθεκτικού περιβάλλοντος. Αυτό το πρότζεκτ θα ενισχύσει επίσης την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Αυτοί οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Διοίκηση και Ενδιαφερόμενα Μέρη
Η ανάπτυξη και η διαχείριση του πάρκου θα πρέπει να αναληφθεί από μια κοινοπραξία που θα περιλαμβάνει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου, των τοπικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, ΜΚΟ και του κοινού. Η καθημερινή διαχείριση μπορεί να ανατεθεί σε μια ένωση που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Η συμμετοχή ειδικών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής. Η υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και η ποικιλομορφία του τουριστικού προϊόντος στη Ρόδο είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει το πρότζεκτ ελκυστικό τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά Πάρκου
1. Αποκατάσταση της παράκτιας βλάστησης: Εγγενή φυτά, θάμνοι και δέντρα θα επανεισαχθούν για την αποκατάσταση της παράκτιας βλάστησης στη φυσική της κατάσταση, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
2. Κατασκευή «Πύργου» ιστορικού τύπου: Η κατασκευή ενός μικρού πύργου, χαρακτηριστικό της περιοχής, θα παρουσιάσει παραδοσιακές παραθαλάσσιες πρακτικές διαβίωσης και γεωργίας.
3. Ιστορικός λαχανόκηπος: Ένας ανακατασκευασμένος ιστορικός λαχανόκηπος δίπλα στον πύργο μπορεί να φυτευτεί με οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά.
4. Επισκέπτες και εκθεσιακό κέντρο: Ο πύργος μπορεί να μετατραπεί σε μικρό κατάστημα, κέντρο επισκεπτών και εκθεσιακό χώρο.
5. Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες: Το πάρκο θα πρέπει να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες μάθησης για μαθητές σε σχετικούς τομείς.
6. Αειφορία και Οικολογικά Υπεύθυνη Διαχείριση: Οι φυσικές πηγές νερού μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες ποτίσματος, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές. Η παρακείμενη παραλία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πάρκο, αποτελώντας παράδειγμα διαχείρισης φυσικής παραλίας και ανοιχτής πρόσβασης για το κοινό.
7. Εθελοντικός Σύλλογος: Η ίδρυση μιας ένωσης «φίλων» θα επιβλέπει καθημερινές εργασίες όπως ο καθαρισμός, το ξεχορτάριασμα και η συντήρηση, αντλώντας έμπνευση από επιτυχημένες πρακτικές που παρατηρούνται αλλού στην Ευρώπη.
Οφέλη και Ευκαιρίες
Η αποκατάσταση του κτήματος και η μετατροπή του σε θεματική παραθαλάσσια ζώνη/πάρκο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Δήμο Ρόδου να επιδείξει τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και οικολογικά υπεύθυνη ανάπτυξη. Προωθεί καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασίες και στρατηγικές εφαρμογής, επιδεικνύοντας μια προοδευτική προσέγγιση. Επιπλέον, συμβάλλει σε μια καλύτερη Ρόδο τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις μελλοντικές γενιές και για τους τουρίστες.
Συμπέρασμα
Μεταμορφώνοντας το «Κτήμα Ψιμόριφου» σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση, ο Δήμος Ρόδου αξιοποιεί μια μοναδική ευκαιρία για να αναζωογονήσει μια υποβαθμισμένη περιοχή, να προωθήσει τη βιωσιμότητα και να δημιουργήσει έναν ζωντανό χώρο πρασίνου που ωφελεί τόσο την κοινότητα, το περιβάλλον και τους επισκέπτες. Αυτό το έργο, με τη θεματική του εστίαση και σκοπό, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς μια καλύτερη και πιο βιώσιμη Ρόδο. Επιπλέον, είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να είναι ήδη σε λειτουργία από τη σεζόν του 2024.
Σημειωτέον ότι είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για μια αναλυτικότερη παρουσίαση της πρότασης.
RICHeS
Rhodes International Culture & Heritage Society
Πηγή:www.dimokratiki.gr