Home Υγεια Η επιστήμη της σιέστας: Μελέτη διαπιστώνει ότι οι μεγάλης διάρκειας μεσημεριανοί ύπνοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας

Η επιστήμη της σιέστας: Μελέτη διαπιστώνει ότι οι μεγάλης διάρκειας μεσημεριανοί ύπνοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας

by bot

Η επιστήμη της σιέστας: Μελέτη διαπιστώνει ότι οι μεγάλης διάρκειας μεσημεριανοί ύπνοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι μεγάλες σιέστες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οι μικρότεροι με μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μήπως ο μεσημεριανός ύπνος είναι το μυστικό όπλο για καλύτερη υγεία; Το ερώτημα έχει προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο μεσημεριανός ύπνος επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων ερεύνησε το ζήτημα του υπνάκου. Τα ευρήματά τους ρίχνουν νέο φως στη σχέση μεταξύ της διάρκειας – και της τοποθεσίας – των μεσημεριανών ύπνων και διαφόρων μεταβολικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Η μελέτη διεξήχθη με περισσότερους από 3.000 Ισπανούς από τη Μούρθια.

Διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν μεγάλους υπνάκους – πάνω από 30 λεπτά – είχαν 2% υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος – ένα μέτρο του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος – από όσους δεν κοιμόντουσαν.

Είχαν επίσης 23% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και 40% υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου – μια ομάδα ιατρικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν για μικρά διαστήματα – λιγότερο από 30 λεπτά – είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

“Οι μεγάλοι μεσημεριανοί ύπνοι συνδέονται με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος του μεταβολικού συνδρόμου, των τριγλυκεριδίων, της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης”, δήλωσε η Marta Garaulet, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια του ύπνου θα πρέπει να θεωρείται “σχετική με την παχυσαρκία”, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μόνο “συσχετισμούς”, διευκρίνισε η Garaulet, και όχι επίσημη αιτία και αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές έκαναν “σχετικές” συσχετίσεις μεταξύ ανθρώπων που, για παράδειγμα, παίρνουν μεγάλους υπνάκους και έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι υπέρβαροι επειδή παίρνουν μεγάλους υπνάκους. Ούτε ότι παίρνουν μεγάλους ύπνους λόγω του βάρους τους.

euronews

You may also like

artpointview.gr @ 2024