Home Διεθνη Έχει πολιτικές φιλοδοξίες ο Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής Wagner;

Έχει πολιτικές φιλοδοξίες ο Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής Wagner;

by bot

Έχει πολιτικές φιλοδοξίες ο Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής Wagner;

Καθώς απολαμβάνει τον ρόλο του στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν έχει γίνει αναγνωρίσιμο δημόσιο πρόσωπο στη Ρωσία και έχει κατακτήσει μια θέση μεταξύ των συντηρητικών.

Στα 62 του χρόνια, ο αθυρόστομος ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων Βάγκνερ της Ρωσίας δεν μοιάζει ούτε ακούγεται ούτε μοιάζει με έναν φωτογενή, επίδοξο πολιτικό.

Το πρόσωπο του Πριγκόζιν είναι σημαδεμένο, το κεφάλι του ξυρισμένο σφιχτά, τα άνισα δόντια του είναι λερωμένα από τον καπνό και το λεξιλόγιο του πρώην κατάδικου είναι γεμάτο με βρισιές.
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980 σε σοβιετικές φυλακές αφού κρίθηκε ένοχος για ένοπλη ληστεία και στρατολόγηση παιδιών σε συμμορία.

Αλλά περισσότερα από 30 χρόνια αργότερα, ο Πριγκόζιν βγήκε από τη σκιά και μπήκε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έγινε ένα αναγνωρίσιμο δημόσιο πρόσωπο και κατέκτησε μια πολιτική θέση μεταξύ των συντηρητικών Ρώσων που σέβονται τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν και θέλουν να κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με κάθε τρόπο

“Ο σύντροφος Στάλιν είχε απόλυτο δίκιο”, δήλωσε ο  Πριγκόζιν τον Μάιο, προτάσσοντας τη θανατική ποινή για τους στρατιωτικούς και τους αξιωματούχους που “αποτυγχάνουν” να υποστηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια.

Ένας τέτοιος νόμος θα ήταν παρόμοιος με τις πολιτικές του Στάλιν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο  Πριγκόζιν δήλωσε επίσης ότι μετά την απώλεια δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία, η ομάδα Wagner του θα πρέπει να στρατολογήσει περισσότερους ανθρώπους και να “μετατραπεί σε στρατό με ιδεολογία”

Στα τέλη Μαΐου, η άλλοτε σκιώδης, μυστικοπαθής προσωπικότητα περιόδευσε στη Ρωσία και έδωσε τέσσερις συνεντεύξεις Τύπου.

Για ορισμένους εξωτερικούς παρατηρητές, η μεταμόρφωση του Πριγκόζιν μπορεί να αποτελεί μέρος του σχεδίου του Κρεμλίνου για τη μεταφορά εξουσίας σε περίπτωση κατάρρευσης παρόμοιας με τους “Καιρούς της Ταλαιπωρίας” μεταξύ του θανάτου του τσάρου Ιβάν του Τρομερού και της ανόδου της δυναστείας των Ρομανόφ πριν από τέσσερις αιώνες.

 

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια, λέει ο αναλυτής Aleksey Kushch με έδρα το Κίεβο.

“Η σκληρή εκδοχή είναι η περίπτωση των Times of Trouble 2.0, όταν όλοι οι επίσημοι θεσμοί εξουσίας, όπως ο στρατός και η αστυνομία, αναδιπλωθούν, [και ο  Πριγκόζιν ] μπορεί να ηγηθεί ενός εθελοντικού στρατού”, δήλωσε στο Al Jazeera.

“Σε μια πιο ελαφριά εκδοχή, [υπό τη διαχείριση του Κρεμλίνου], πρέπει να ηγηθεί του ριζοσπαστικού τμήματος του κοινού που είναι δυσαρεστημένο με την έκβαση του πολέμου και να οδηγήσει μια διαχειρίσιμη αντιπολίτευση στην εξουσία”, είπε.

“Ταυτόχρονα, συσσωρεύοντας τη δυσαρέσκεια, θα βάλει με μπουλντόζα τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση στο πολιτικό περιθώριο”.

“Ολοκληρωτικές” αποφάσεις
Ο όρος “μπουλντόζα” μπορεί να είναι κατάλληλος για να περιγράψει το διοικητικό στυλ του Πριγκόζιν

Τον Φεβρουάριο του 2018, έδωσε εντολή στους μισθοφόρους Wagner που πολεμούν για τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να καταλάβουν μια μονάδα φυσικού αερίου στο τμήμα της ανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιτέθηκε στη μονάδα και στους Σύρους στρατιώτες που υποστήριζαν με αεροπλάνα και πυροβολικό, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

“Απλώς εκμηδενιστήκαμε”, δήλωσε ο Gabidulin, ο οποίος περιέγραψε τα τέσσερα χρόνια του με τον Wagner σε δύο δημοσιευμένα βιβλία. “Ήμουν τυχερός που βγήκα ζωντανός, με ένα ελαφρύ τραύμα”.

Η αποτυχία προήλθε από το “ολοκληρωτικό” στυλ λήψης αποφάσεων του Πριγκόζιν το οποίο συχνά οδηγεί σε λανθασμένους υπολογισμούς και απώλεια ζωών, δήλωσε ο Gabidulin.\

με πληροφορίες από το alJazeera

You may also like

artpointview.gr @ 2024