Home Διεθνη Βρετανία: Η κυβέρνηση αποκλείει τη σύσταση ταμείου ανακούφισης για όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια

Βρετανία: Η κυβέρνηση αποκλείει τη σύσταση ταμείου ανακούφισης για όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια

by bot

Βρετανία: Η κυβέρνηση αποκλείει τη σύσταση ταμείου ανακούφισης για όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Οι υπουργοί συνεργάζονται με τις τράπεζες για να εξετάσουν επιλογές όπως η διακοπή πληρωμών ή η παράταση των όρων.


Ο υπουργός της κυβέρνησης,αρμόδιος και για θέματα στέγασης,Μάικλ Γκόουβ επέμεινε χθες ότι ήταν προτιμότερο να φτάσουμε στη “βασική αιτία” της αύξησης του κόστους δανεισμού με την πάταξη του πληθωρισμού.

Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα ήταν “εντελώς αυτοκαταστροφικό”.

Οι υπουργοί συνεργάζονται με τις τράπεζες για να εξετάσουν επιλογές όπως η διακοπή πληρωμών ή η παράταση των όρων για να απαλύνουν το πρόβλημα για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτίναξη των μηνιαίων πληρωμών, αλλά αντιστέκονται στις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσφέρουν άμεση βοήθεια.

Πριν από ένα χρόνο, οι δανειολήπτες μπορούσαν να πάρουν ένα διετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου με 3,14%, αλλά αυτή την εβδομάδα, η ίδια συμφωνία κοστίζει 5,98%.

“Ο δανεισμός χρημάτων για την επιδότηση ενυπόθηκων δανείων ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να απαντήσει με υψηλότερα επιτόκια. Θα ήταν εντελώς αυτοκαταστροφικό”, δήλωσε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών. “Η πιο αποτελεσματική πολιτική για να βοηθηθούν οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων είναι να περιοριστεί ο πληθωρισμός, περιορίζοντας έτσι τις αυξήσεις των επιτοκίων”.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η επιδότηση των πληρωμών των ενυπόθηκων δανείων θα ωφελούσε επίσης τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθιστώντας δυσκολότερο για τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία. Οποιοδήποτε πρόγραμμα ελάφρυνσης θα απαιτούσε επίσης δανεισμό σε μια εποχή που η καταβολή τόκων για το δημόσιο χρέος αυξάνεται και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει περιθώρια για να μειώσει τους φόρους το επόμενο έτος.

Θα μπορούσε το 20ετές fix της Γαλλίας να λύσει την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μας;
ρωτήθηκε ο Gove στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC1 και απάντησε ως εξής: “Αν ξοδεύεις δημόσιο χρήμα για να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένες κρίσεις, αναπόφευκτα αυξάνεις το απόθεμα του χρέους. Και αν προσθέτεις στο απόθεμα του χρέους, αυτό αυτομάτως ασκεί πίεση στα επιτόκια. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις είναι να διαθέσεις χρήματα προκειμένου να παράσχεις βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, πράγμα που θα σήμαινε … ότι τα συνολικά δημοσιονομικά θα βρίσκονταν σε ασθενέστερη θέση”.

Ο αποκλεισμός της στήριξης των ενυπόθηκων δανείων ήρθε καθώς εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι η αναταραχή στην αγορά ενυπόθηκων δανείων αρχίζει να επιβαρύνει την αγορά κατοικίας. Οι μέσες ζητούμενες τιμές μειώθηκαν κατά 82 λίρες – το ισοδύναμο του 0,02% – τον μήνα έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την Rightmove. Ο ιστότοπος αγγελιών ανέφερε ότι η μείωση ήταν η πρώτη πτώση των τιμών φέτος και η πρώτη φορά που οι τιμές μειώνονται τον Ιούνιο από το 2017.

Το μέσο ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει τώρα 372.812 λίρες, μόλις 1,1% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η Rightmove προέβλεψε περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες λόγω των “σημαντικών” αυξήσεων στο κόστος των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει ότι οι ζητούμενες τιμές θα έχουν μειωθεί κατά 2%.

Παρά την αναταραχή στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η ζήτηση των αγοραστών παραμένει ανθεκτική. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξακολουθούσε να είναι 6 τοις εκατό υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2019, αν και ο “περισσότερος ρεαλισμός στην τιμολόγηση” από τους νέους πωλητές είχε επισπεύσει τη συνήθη καλοκαιρινή επιβράδυνση. Η μεγαλύτερη πτώση των ζητούμενων τιμών τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε στο Λονδίνο, όπου μειώθηκαν κατά 1,6%. Ωστόσο, αυτό κρύβει κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δήμων.

Το Kingston upon Thames αυξήθηκε κατά 3%, ενώ το Harrow μειώθηκε κατά 1,9%. Αλλού, τα βορειοανατολικά ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος του μήνα, με άνοδο 4,9%. Ο Tim Bannister από την Rightmove δήλωσε: “Η αύξηση των τιμών των κατοικιών στο Λονδίνο είναι πολύ σημαντική: “Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι μετακινούμενοι στις αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων”.

Χθες, ένας πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προέβλεψε ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί από την τρέχουσα θέση του 4,5% σε σχεδόν 6%. Ο σερ Τσάρλι Μπιν δήλωσε στο Sky News: “Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή για την τράπεζα και την κυβέρνηση. . επειδή ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός”.

the times

You may also like

artpointview.gr @ 2024