Προς αναθεώρηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος για την “κλιματική αλληλεγγύη” με τον Νότο

Ενόψει της Συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή πενήντα ηγετών από τον κόσμο – η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Παρίσι –  ο Μακρόν και άλλοι 12 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Mπάιντεν, ο Λούλα, ο Σολτς, ο Κισίντα, ο Σούνακ και η ηγεσία της Ε.Ε. συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται στο Project Syndicate και, ουσιαστικά, αποτελεί μια Χάρτα των παγκόσμιων προκλήσεων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν για να τις αντιμετωπίσουν.

Εκατόν είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, μόνο τα τρία τελευταία τρία χρόνια, εκτιμάται ότι έχουν οδηγηθεί στην ακραία φτώχεια. Πολλές και διαδοχικές κρίσεις έχουν αποδυναμώσει την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη φτώχεια και την ανισότητα, να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα και να επενδύσουν στο μέλλον τους. Το χρέος, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική τους ανάκαμψη.

Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει μεγαλύτερες και συχνότερες καταστροφές και θα επηρεάσει δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Οι προκλήσεις αυτές διαπερνούν τα σύνορα και θέτουν υπαρξιακούς κινδύνους για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ο στόχος: Η αύξηση της ανθρώπινης ευημερίας παντού στον πλανήτη, διαμορφώνοντας ένα σύστημα που να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις ευπάθειες, και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. «Είμαστε πεπεισμένοι» – αναφέρουν – «ότι η μείωση της φτώχειας και η προστασία του πλανήτη είναι στόχοι που συγκλίνουν. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς μεταβάσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι μπορούν να καρπωθούν πλήρως τα οφέλη αυτής της ευκαιρίας, αντί να επωμίζονται δυσανάλογα το κόστος».

Η δέσμευση: Οι 13 ηγέτες που υπογράφουν το κείμενο δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι, προκειμένου να διαμορφώσουν μια νέα παγκόσμια συναίνεση, ώστε οι δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και το κλίμα να εκπληρωθούν.

Τα εργαλεία: Μακροπρόθεσμες επενδύσεις, νέα οικονομικά μοντέλα που να αναγνωρίζουν την τεράστια αξία της φύσης για την ανθρωπότητα.

Επισημαίνουν την ανάγκη να επιτευχθούν το 2023 οι στόχοι χρηματοδότησης του κλίματος, με πρωταρχικό τις εθελοντικές συνεισφορές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αναφορικά με το χρέος, σημειώνουν ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να περιμένει χρόνια για την ελάφρυνση του χρέους. «Χρειαζόμαστε –αναφέρουν – μεγαλύτερη και πιο έγκαιρη συνεργασία για το χρέος, τόσο για τις χώρες χαμηλού όσο και για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Αυτό ξεκινά με την ταχεία σύναψη λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους».

Αναπτυξιακές Τράπεζες: Ζητάμε να λάβουν υπεύθυνα μέτρα για να κάνουν πολύ περισσότερα με τους υπάρχοντες πόρους και να αυξήσουν τη χρηματοδοτική ικανότητα και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι είναι απαραίτητοι, αλλά η αναγκαία μεταρρύθμιση αφορά πολύ περισσότερα από χρήματα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο αποτελεσματικό επιχειρησιακό μοντέλο.

Δημόσια χρηματοδότηση: Θα παραμείνει απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων, αρχής γενομένης με την ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων (τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση, το ΔΝΤ, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα). Ωστόσο σημειώνουν, ότι η επίτευξη των αναπτυξιακών και κλιματικών στόχων θα απαιτήσει νέες, καινοτόμες και βιώσιμες πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, η επαναγορά χρέους, η δέσμευση κονδυλίων από τομείς που ευημερούν χάρη στην παγκοσμιοποίηση.

Ιδιωτικά κεφάλαια: Κλιμάκωση των ροών ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό απαιτεί την ενισχυμένη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα με τους οικονομικούς του πόρους και την καινοτόμο δύναμή του, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την εφαρμογή κοινών προτύπων, την κατάλληλη ανάπτυξη ικανοτήτων και τη μείωση των αντιληπτών κινδύνων, όπως στις αγορές συναλλάγματος και πιστώσεων. Αυτό, επισημαίνουν, απαιτεί δημόσια στήριξη.

Τεχνολογία-δεξιότητες: Η βιωσιμότητα και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών συμπράξεών, οι οποίες θα επιδιώκουν να στηρίξουν την εθελοντική μεταφορά τεχνολογίας, την ελεύθερη ροή επιστημονικών και τεχνολογικών ταλέντων και μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτή, δίκαιη και χωρίς διακρίσεις. «Θα προωθήσουμε – δεσμεύονται – μια ατζέντα βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, με βάση την τοπική οικονομική προστιθέμενη αξία και τον τοπικό μετασχηματισμό».

Με πληροφορίες από το Kreport.gr