Home Κοινωνια Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι ένας μικρός ευρωπαϊκός εξαγωγικός τίγρης

Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι ένας μικρός ευρωπαϊκός εξαγωγικός τίγρης

by bot

Ως «μικρό ευρωπαϊκό εξαγωγικό τίγρη» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αυτό τόνισε ο κ. Σχοινάς παρουσιάζοντας την 48η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη τα «τρία πεδία δυσκολιών», αλλά και ευκαιριών που διανοίγονται σήμερα στην Ευρώπη, για τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση: το «παιχνίδι» της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, της στρατηγικής της αυτονομίας και των εξελίξεων γύρω από τις καθαρές τεχνολογίες (clean tech), τη «σιωπηλή πανδημία» της έλλειψης δεξιοτήτων και το μεταναστευτικό, για το οποίο – όπως είπε – η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευσης.

Το παγκόσμιο πλανητικό παιχνίδι του cleantech
Αναλυτικότερα, ως προς το πρώτο από τα τρία θέματα, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η πανδημία αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες της Ευρώπης, ήτοι την εξάρτησή της από πρώτες ύλες τρίτων χωρών, την έλλειψη βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής σε κρίσιμους τομείς και γενικά το έλλειμμα στρατηγικής αυτονομίας.

«Το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας θα παιχτεί στο κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορέσει γρήγορα να χτίσει μίγμα στρατηγικής αυτονομίας και επείγει η δράση, γιατί οι ανταγωνιστές μας δεν μας περιμένουν» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ειδικά στο θέμα του clean tech έχει εκκινήσει ένα παγκόσμιο πλανητικό παιχνίδι, με τις ΗΠΑ να επενδύουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. δολ. «Βρήκαν έναν ευφημιστικό τρόπο να το αποκαλέσουν, “Πράξη μείωσης πληθωρισμού”. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σχήμα ενισχύσεων, που ουσιαστικά θα φέρει στις ΗΠΑ κάθε επενδυτική προσπάθεια στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το παιχνίδι» τόνισε και πρόσθεσε ότι ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις η ΕΕ έχει παρουσιάσει αφενός το δικό της σχέδιο, με το Net Zero Industry Act (για τις μηδενικές εκπομπές της βιομηχανίας) και αφετέρου την πρωτοβουλία για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στο κοινό των εξαγωγέων, είπε ότι οι εξελίξεις αυτές τους αφορούν άμεσα, γιατί πολλές από αυτές τις πρώτες ύλες και τεχνολογίες επηρεάζουν καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και το ίδιο ισχύει και για τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι στο νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσων και στην ευρωπαϊκή στρατηγική που συνοδεύει τις δύο προαναφερθείσες πρωτοβουλίες υπάρχει ρήτρα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να επωφεληθούν και κράτη και περιφέρειες με οικονομική παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Άρα πέρα από τους μεγάλους με τις βαθιές τσέπες, βάζουμε στο παιχνίδι και τους οικονομικούς παίκτες κάτω από τον μέσο όρο» σημείωσε.

Η σιωπηλή πανδημία της έλλειψης δεξιοτήτων και ο «δύσκολος πολιτικά» παράγοντας της μετανάστευσης
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ακόμα ότι όπου και να βρεθεί στην Ευρώπη ακούει το ίδιο παράπονο: ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται ή ότι το δυναμικό αυτό δεν είναι αρκετά εξειδικευμένο. «Είναι μια σιωπηλή πανδημία η έλλειψη δεξιοτήτων, που πρέπει να τη διορθώσουμε ταχύτατα. Η Ευρώπη χρειάζεται μια επανάσταση δεξιοτήτων, που θα τους αφορά όλους, και τη χρειάζεται τώρα, σαν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Για αυτή την επανάσταση στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ πριν τόσο φιλόδοξο χρηματοδοτικό φάκελο, συνολικά 3,6 δισ. ευρώ μόνο γι’ αυτή τη δουλειά 2 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης και 1,6 δισ. από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε και εσείς ως επιχειρήσεις πρέπει να πρωταγωνιστήσετε ώστε τα λεφτά αυτά να πιάσουν τόπο» είπε.

You may also like

artpointview.gr @ 2024