Η Νέα Ζηλανδία κηρύσσει πόλεμο … στους αρουραίους

Είναι μια αλήθεια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ότι όπου υπάρχουν άνθρωποι υπάρχουν, και αρουραίοι. Καθώς οι άνθρωποι μετακινούνταν σε όλο τον κόσμο, οι αρουραίοι ακολουθούσαν προκειμένου να τρώνε από τις καλλιέργειές τους, να ορμούν στα σκουπίδια τους – και στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας – στα πουλιά που ενδημούν στην περιοχή.

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Δύο, για την ακρίβεια. Η μία είναι η Αλμπέρτα του Καναδά, η οποία ξεκίνησε μαζική κινητοποίηση κατά των αρουραίων τη δεκαετία του 1950 και έκτοτε έχει απαλλαγεί από τα τρωκτικά.

Η άλλη είναι η νήσος Νότια Γεωργία στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία ανακοίνωσε ότι απαλλάχτηκε από αρουραίους το 2018, αφού η κυβέρνηση ανέπτυξε έριξε δηλητηριώδη σφαιρίδια από τον ουρανό.

Τώρα η Νέα Ζηλανδία στοχεύει να γίνει η τρίτη χώρα. Γι αυτό και εγκαινιάζει την Predator Free 2050 Ltd, έναν δημόσιο φορέα που ελπίζει να προστατεύσει τα ενδημικά πτηνά με την εξάλειψη όλων των αρουραίων. Οι πιθανότητες επιτυχίας τους; Οι ιστορικοί του αγώνα εξουσίας μεταξύ αρουραίων και ανθρώπων θα έλεγαν: “ελάχιστες”.

Ο πόλεμος της Αλμπέρτα κατά των αρουραίων ήταν αμυντικός – μια κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας που εξαπολύθηκε πριν τα τρωκτικά εμφανιστούν σε μεγάλους αριθμούς. Οι παραμεθόριες περιοχές με το ήδη μολυσμένο Σασκάτσουαν σπείρονταν με ποντικοφάρμακο, εκατοντάδες εξολοθρευτές ξεχύνονταν μετά από μία και μόνο παρατήρηση, και οι προπαγανδιστικές αφίσες κινητοποιούσαν τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση.

Αλλά η Νέα Ζηλανδία είναι ήδη μολυσμένη: Οι αρουραίοι οργιάζουν, καταβροχθίζοντας 26 εκατομμύρια πουλιά ετησίως, και η χώρα διαθέτει μόλις 36 ποντικοπαγίδες οπλισμένες με φυστικοβούτυρο και δηλητήριο.

πηγη Gzero daily