Home Διεθνη Φινλανδία: Ακροδεξιός υπουργός παραιτείται λόγω ναζιστικών σχολίων

Φινλανδία: Ακροδεξιός υπουργός παραιτείται λόγω ναζιστικών σχολίων

by bot

 Φινλανδία: Ακροδεξιός υπουργός παραιτείται λόγω ναζιστικών σχολίων δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο Βίλχελμ Γιούνιλα παραιτήθηκε ζητώντας συγγνώμη για την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε σε προεκλογική εκστρατεία, παραδεχόμενος ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο…

«Για τη συνέχιση της κυβέρνησης και τη φήμη της χώρας μου, βλέπω πως μου είναι αδύνατον να συνεχίσω ως υπουργός με ικανοποιητικό τρόπο», δήλωσε ο Γιούνιλα σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας YLE δήλωσε ότι ο Γιούνιλα συνεχάρη τον συνάδελφό του για τον αριθμό υποψηφίου του, 88. Πρόκειται για ένα γνωστό νεοναζιστικό σύμβολο –  88 is a white supremacist numerical code for “Heil Hitler.” H is the eighth letter of the alphabet, so 88 = HH = Heil Hitler.Χρησιμοποιείται στη θέση του χαιρετισμού “Χάιλ Χίτλερ”. Η Anti-Defamation League το αποκαλεί “ένα από τα πιο συνηθισμένα σύμβολα της λευκής υπεροχής”.

“Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό αριθμό υποψηφίων. Ξέρω ότι είναι ένα νικηφόρο χαρτί. Προφανώς, αυτό το ’88’ αναφέρεται σε δύο γράμματα H, για τα οποία δεν θα πούμε περισσότερα”, είπε ο Γιούνιλα στην ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το YLE.

Ο Junnila ζήτησε συγγνώμη για την επιλογή των λέξεών του, λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα κακόγουστο αστείο.

 

Ο Γιούνιλα είναι μέλος του Κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στον δεξιό συνασπισμό και ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιουνίου ύστερα από τις εκλογές του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Φινλανδίας είχε ψηφίσει μέσα στον μήνα υπέρ της τοποθέτησης του Πέτερι Ορπο, ηγέτη του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP), στη θέση του πρωθυπουργού, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια δεξιά κυβέρνηση και τερματίζοντας την διακυβέρνηση της Σοσιαλδημοκράτισσας Σάνα Μαρίν.

You may also like

artpointview.gr @ 2024