Georgia O’ Keeffe: To See Takes Time – MoMA

Η Georgia O’Keeffe (1887-1986) θεωρείται σημαντική ζωγράφος πέρα από τον Ατλαντικό: και για καλό λόγο, είναι ένα μνημείο της Μοντέρνας Αμερικανικής Τέχνης . Η μεγάλη δημοτικότητα της Georgia O’Keeffe οφείλεται τόσο στη δουλειά όσο και στην εξαιρετική προσωπικότητα αυτής της γυναίκας. Τίποτα όμως δεν την προόριζε για καλλιτεχνικό μέλλον και κυρίως όχι το οικογενειακό της κουκούλι.

Η O’Keeffe (1887-1986), περισσότερο γνωστή για τους πίνακές της με λουλούδια, δημιούργησε μεταξύ άλλων εξαιρετικές σειρές έργων με κάρβουνο, μολύβι, ακουαρέλα και παστέλ. Επανενώνοντας έργα σε χαρτί που συχνά βλέπουμε μεμονωμένα, μαζί με βασικούς πίνακες, η έκθεση στο μουσείο της Νέας Υόρκης ΜοΜΑ προσφέρει μια σπάνια ματιά στις μεθόδους εργασίας της καλλιτέχνιδας και μας προσκαλεί να αφιερώσουμε χρόνο για να την μελετήσουμε.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας της, η O’Keeffe επανήλθε και επεξεργάστηκε τα ίδια θέματα, αναπτύσσοντας, επαναλαμβάνοντας και μετασχηματίζοντας μοτίβα που βρίσκονται μεταξύ παρατήρησης και αφαίρεσης. Μεταξύ του 1915 και του 1918, μιας επαναστατικής περιόδου πειραματισμού, δημιούργησε τόσα έργα σε χαρτί όσα θα έκανε κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, δημιουργώντας τολμηρές γραμμές, οργανικά τοπία και ειλικρινή γυμνά, καθώς και τα ριζικά αφηρημένα καρβουνάκια που ονόμασε “specials”.

Ακόμη και όταν στράφηκε όλο και περισσότερο στη ζωγραφική, σημαντικές σειρές -συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών τη δεκαετία του 1930, των πορτρέτων τη δεκαετία του ’40 και των εναέριων όψεων τη δεκαετία του ’50- επιβεβαίωναν τη δέσμευσή της να εργάζεται στο χαρτί. Η ζωγραφική με αυτόν τον τρόπο επέτρεψε στην O’Keeffe να αποτυπώσει όχι μόνο τις μορφές της φύσης αλλά και τους ρυθμούς της: να ανιχνεύσει τη σπειροειδή κάθοδο του ήλιου με ζωηρά χρώματα ή να αποτυπώσει σε βελούδινο μαύρο χρώμα τη μεταβαλλόμενη προοπτική όπως αυτή φαίνεται από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.

Η έκθεση οργανώνεται από τη Σαμάνθα Φρίντμαν, Αναπληρώτρια Επιμελήτρια, Τμήμα Σχεδίoυ και Χαρακτικών. Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Μουσείου Georgia O’Keeffe, Santa Fe.