Μύθος ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Τι λένε οι επιστήμονες για το ποιους ανθρώπους βρίσκουμε πιο ελκυστικούς

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πιο ελκυστικό το υποψήφιο ταίρι τους όταν μοιάζουν στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

Το να μοιάζει κάποιος με κάποιον μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση οικειότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο φιλοκοινωνική συμπεριφορά και σε μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα ζευγάρι, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Επικεφαλής της συγκερκιμένης μελέτης ήταν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution and Human Behavior.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να αναζητούν ρομαντικούς συντρόφους με παρόμοιο πρόσωπο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amy Zhao από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ

«Τους αντιλαμβάνονται ως πιο ευγενικούς, κατανοητούς και αξιόπιστους λόγω μιας πιθανής επικάλυψης μεταξύ της ομοιότητας του προσώπου και της οικειότητας».

Πιο ελκυστικοί οι άνθρωποι που μας μοιάζουν
Πολλαπλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν γιατί υπάρχει έλξη μεταξύ ανθρώπων που μοιάζουν μεταξύ τους, με πολλές να το αποδίδουν στο ότι υποσυνείδητα έλκονται από κάποιον που θα ήταν σαν συγγενικό πρόσωπο.

Μια άλλη έρευνα του 2008 από Ούγγρους επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν συντρόφους των οποίων τα πρόσωπα μοιάζουν με αυτά των πατέρων τους, ενώ οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σχέση με μια γυναίκα που μοιάζει με τη μητέρα τους.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμη- γαλλική, μελέτη από το 2012 διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνδρες έλκονται περισσότερο από εικόνες γυναικών που είχαν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να μοιάζουν με τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Για τη νέα μελέτη, η ομάδα θέλησε να διερευνήσει ποια χαρακτηριστικά του προσώπου μας κάνουν να θεωρούμε κάποιον ελκυστικό – όχι μόνο να μας μοιάζει, αλλά και να έχει ένα αρσενικό ή θηλυκό πρόσωπο και να θεωρείται «φιλοκοινωνικός» ή ευγενικός.