Home Life & Art Klara Kristalova / The Cold Wind and the Warm

Klara Kristalova / The Cold Wind and the Warm

by bot

Μετά τη συμμετοχή της στην έκθεση Strange Clay στη Hayward Gallery, η Lehmann Maupin παρουσιάζει το The Cold Wind and the Warm, μια έκθεση με νέα έργα της Klara Kristalova και την πρώτη ατομική παρουσίαση της καλλιτέχνιδας στο Λονδίνο.

Η Kristalova είναι περισσότερο γνωστή για τα παραστατικά κεραμικά γλυπτά της που ενσωματώνουν τόσο πτυχές του ανθρώπινου σώματος όσο και στοιχεία της φύσης. Σε όλο το έργο της, η Kristalova εξερευνά μεταβατικές καταστάσεις απαραίτητες τόσο για την ανθρώπινη όσο και για την οικολογική ζωή. Κατασκευασμένα στο απομονωμένο στούντιο της καλλιτέχνιδας στο Norrtälje της Σουηδίας, τα αλλόκοτα γλυπτά της Kristalova εξερευνούν την ένταση μεταξύ αθωότητας και τρόμου, προκαλώντας μια αμήχανη αλλά ισχυρή παρουσία. Χτίζοντας έναν κόσμο που γεφυρώνει την ανθρωπότητα, την οικολογία και τη φαντασία, το έργο της Kristalova τονίζει την πανταχού παρούσα αλλαγή σε όλες τις μορφές ζωής.

Τα έργα στο The Cold Wind and the Warm είναι συχνά επηρεασμένα από μικρές λεπτομέρειες στο άμεσο περιβάλλον της Kristalova. Αν και πάντα έβρισκε έμπνευση στο περιβάλλον της, η Kristalova άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις υλικές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της ως αποτέλεσμα των τεράστιων περιβαλλοντικών αλλαγών που καταλύθηκαν από τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα. Το αποτέλεσμα είναι μια ευφάνταστη αντιπαράθεση της κλίμακας, όπου οι μικροσκοπικές λεπτομέρειες αντανακλούν τις μνημειώδεις επιπτώσεις των συνεχών παγκόσμιων αλλαγών.

Σε όλη την έκθεση, η Kristalova συγχωνεύει καθημερινές και φανταστικές λεπτομέρειες, εξάγοντας την παραδοξότητα από την καθημερινότητα. Απεικονίζοντας υβριδικές φιγούρες που περιέχουν τόσο ανθρωπόμορφες όσο και ζωώδεις ιδιότητες, πολλά από τα γλυπτά υπάρχουν σε ένα οριακό χώρο μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης – ή ίσως αμφισβητούν αυτές τις διακρίσεις συνολικά. Για παράδειγμα, το Mighty Mouse, που στέκεται στο ύψος ενός ανθρώπινου παιδιού, απεικονίζει μια φιγούρα που μοιάζει με ποντίκι και κάθεται όρθια με τα χέρια στα πόδια της- η φιγούρα γέρνει προς τα εμπρός και φαίνεται περίεργη, σαν να ακούει προσεκτικά. Σε όλο το σύνολο του έργου, οι στάσεις των φιγούρων μιμούνται τη συνηθισμένη ανθρώπινη κίνηση, ενώ οι τίτλοι τους αποκαλύπτουν την ειρωνική αίσθηση του χιούμορ του καλλιτέχνη. Κάθε γλυπτό είναι εξαιρετικό- μαζί, μνημονεύουν την παραδοξότητα των καθημερινών συναντήσεων, αφήνοντας άφθονο χώρο για ταύτιση και αποξένωση.

Ενώ διαθέτουν ανθρώπινες ιδιότητες, πολλά γλυπτά περιέχουν επίσης τα ίχνη οικολογικών διεργασιών. Το Lust for Life περιλαμβάνει μια φιγούρα με τεντωμένα χέρια, της οποίας το τραχύ σώμα μοιάζει με κορμό δέντρου, ενώ το Fireplace απεικονίζει μια φιγούρα από τούβλα, με τρεμάμενες φλόγες να ξεπηδούν από το κεφάλι της. Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει εδώ μια ασάφεια: το σώμα ξεκουράζεται ή βρίσκεται εν μέσω αποσύνθεσης; Η φωτιά καταπίνει τη φιγούρα ή η ίδια η φιγούρα παράγει τις φλόγες; Οι ανώμαλες επιφάνειες της Kristalova δημιουργούν μια αίσθηση δυσφορίας, αντικατοπτρίζοντας την ευαίσθητη και πορώδη κατάσταση του μυαλού στην οποία μπορεί να βρεθεί κανείς όταν αντιμετωπίζει τις αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια, το τραχύ στυλ της μας υπενθυμίζει ότι η διαδικασία της γλυπτικής είναι εγγενώς μετασχηματιστική, καθώς τα φυσικά υλικά διαμορφώνονται σε στατικές και διαρκείς μορφές.

Klara Kristalova
The Cold Wind and the Warm
London
June 27 – September 9, 2023

πηγη 

You may also like

artpointview.gr @ 2024