Home Life & Art Στο Ιστορικό Μουσείο της ‘Υδρας λειτουργεί ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στο σκαρί “ΕΛΕΝΗ Π.”

Στο Ιστορικό Μουσείο της ‘Υδρας λειτουργεί ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στο σκαρί “ΕΛΕΝΗ Π.”

by bot

Στο Ιστορικό Μουσείο της ‘Υδρας λειτουργεί ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στο σκαρί “ΕΛΕΝΗ Π.”

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας λειτουργεί η ψηφιακή έκθεση – αφιέρωμα στο εμβληματικό παραδοσιακό σκαρί (πέραμα) της Ύδρας «ΕΛΕΝΗ Π.»  πλέον κηρυγμένο από το ΥΠΠΟ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μετά από διαρκείς και εναγώνιες προσπάθειες, διάρκειας σχεδόν 22 χρόνων, για τη διάσωση και αξιοποίηση του ΕΛΕΝΗ Π , το ΙΑΜΥ, με την πολύτιμη συνεργασία πέντε ακόμη εταίρων, ήτοι της «Διεύθυνσης Nεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα τμήματα «Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνίων» και «Δασολογίας, Επιστήμων Ξύλου και Σχεδιασμού», της «Politistica – Δημήτρης Τσίποτας», Εταιρείας Υπηρεσιών Συντήρησης και Διαχείρισης Έργων Τέχνης και της «Readlab – Research Innovation and Development Lab», συντονίζει  με επιτυχία το έργο, SAVEWOODENBOATS, ΔΙΑΣΩΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ AR/VR, το οποίο αποτελεί δράση εθνικής εμβέλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ΕΠΑνΕΚ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).


iamy ep0723Οι παραπάνω εταίροι που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος έχουν ως βασικό σκοπό τη δοκιμή και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την επιστημονική τεκμηρίωση, συντήρηση και ψηφιακή διάσωση και προβολή του διατηρητέου ξύλινου παραδοσιακού σκάφους «ΕΛΕΝΗ Π».


Για την πραγματοποίηση του έργου, εκπονήθηκαν μελέτες τεχνολογίας κατασκευής και κατάστασης διατήρησης του σκαριού, καθώς και μελέτη εφαρμογής ελεγχόμενης αποσυναρμολόγησης, συντήρησης και ασφαλούς αποθήκευσης η οποίες εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι διαδικασίες τεκμηρίωσης και συντήρησης με στοχευμένες και εξειδικευμένες εργασίες και ακολούθησε η ελεγχόμενη αποσυναρμολόγηση του σκάφους με κύριο μέλημα τη διάσωση των επιμέρους τμημάτων του.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή σχεδίαση και τρισδιάστατη αναπαράσταση μοντέλου, των επιμέρους κατασκευαστικών τμημάτων και του κελύφους του ΕΛΕΝΗ Π, το οποίο είναι δυνατόν να λειτουργήσει σαν πρότυπο εικονικό μοντέλο ξύλινου παραδοσιακού σκάφους.


Το ψηφιακό μοντέλο του ΕΛΕΝΗ Π. αποτελεί το κύριο έκθεμα το οποίο  μπορεί ο επισκέπτης να «βιώσει», μέσω τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (VR) και της συσκευής Oculus Meta Quest 2, που προσφέρει τη δυνατότητα περιήγησης στο κατάστρωμα  και καθόδου στα αμπάρια του πλοίου. Επίσης με τη χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μέσω εφαρμογής σε κινητή συσκευή του μουσείου, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, να δει και να αντλήσει πληροφορίες για τα επιμέρους τμήματα του σκάφους. Ταυτόχρονα με τη χρήση τεχνολογίας μικτής πραγματικότητας (MR)  μέσω συσκευής Microsoft Hololens 2, ο επισκέπτης μπορεί να κρατήσει στα χέρια του και να περιεργαστεί χαρακτηριστικά, παραδοσιακά εργαλεία ξυλοναυπηγικής.
Παράλληλα, στην αίθουσα θα εκτίθενται οι δύο επιγραφές που έφερε το ίδιο το πλοίο με το όνομα  του και τον αριθμό νηολογίου, αντικείμενα αλλά και αρχειακό υλικό  προερχόμενα από το σκαρί.

Συμπερασματικά, καίρια πρωτοτυπία του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας προσέγγισης και πληρέστερης κατανόησης μιας κατηγορίας μνημείων που παρέμειναν στο περιθώριο για πολλές δεκαετίες, με σκοπό την ευρύτερη διάσωση, ανάδειξη και επανένταξή τους στο κοινωνικό και κάθε άλλο περιβάλλον που δύνανται να ανήκουν.

 

Ώρες επισκέψεων κοινού: Καθημερινά, 9 π.μ. – 4 μ.μ. και 7.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ.
Πληροφορίες: www.iamy.gr,
Τηλ:. 2298052355

Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας διοργάνωσε ένα συναρπαστικό τριήμερο αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τίτλο «Η Κρήτη συναντά την Ύδρα: Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια ΦΩΣ», το οποίο διεξήχθη από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου 2023.

Ήταν τρεις μέρες γεμάτες από το αφούγκρασμα του Νίκου Καζαντζάκη, που έριξαν φως στη λογοτεχνική του κληρονομιά και λειτούργησαν ως πρόσκληση για περαιτέρω εξερεύνηση του έργου και της ζωής του.

Το ΙΑΜΥ συνδέοντας επιδέξια τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την ιστορία και την εκπαίδευση, απέδειξε την ικανότητά του, να εμπλέκει ευχάριστα και να εμπνέει τους επισκέπτες, πυροδοτώντας την επιθυμία για αυτογνωσία και διαφώτιση.

Άλλωστε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας γνωρίζει διαχρονικά τον τρόπο να αγγίζει τις χορδές των ανθρώπων μέσω της διευθύντριάς του Ντίνας Αδαμοπούλου και του υπέροχου προσωπικού που το στελεχώνει.

 


Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης με τον τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια φως” την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023. Η εκδήλωση προσέλκυσε μια ευρεία γκάμα επισκεπτών και αποτέλεσε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για τους λάτρεις του Καζαντζάκη να εξερευνήσουν την ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, μέσω της συλλογής των προσωπικών αντικειμένων του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη που ανήκουν στην πνευματική δικαιούχο των δικαιωμάτων Ν. Καζαντζάκη κ. Νίκη Σταύρου και της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη της Κρήτης το οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντρια του κ. Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά αρχειακά έγγραφα (στην πλειονότητα τους ανέκδοτα), φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη και αποσπάσματα από τα έργα του μεγάλου διανοητή και συγγραφέα. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο του συγγραφέα και να ανακαλύψουν την επιρροή του στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.

You may also like

artpointview.gr @ 2024