Home Διεθνη Iράν: Στα σκαριά νομοσχέδιο για την επιβολή “σεμνής ένδυσης” γυναικών και ανδρών.

Iράν: Στα σκαριά νομοσχέδιο για την επιβολή “σεμνής ένδυσης” γυναικών και ανδρών.

by bot

Iράν: Στα σκαριά νομοσχέδιο για την επιβολή “σεμνής ένδυσης” γυναικών και ανδρών.

Στόχος, μεταξύ άλλων, να συμμορφωθούν διασημότητες που δεν φορούν χιτζάμπ. 

Δύο εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε την επιστροφή της διαβόητης “αστυνομίας ηθικής” της, η Τεχεράνη εξετάζει νέα σκληρή νομοθεσία για την επιβολή της “σεμνής ένδυσης” τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών Ιρανών – ιδιαίτερα των διάσημων.

Το νομοσχέδιο για το χιτζάμπ και την αγνότητα, που συντάχθηκε από το ιρανικό δικαστικό σώμα, θα επιβάλλει αυστηρές ποινές για τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 5-10 ετών φυλάκισης και προστίμων έως και 36 εκατομμυρίων τομάν (750 δολάρια ΗΠΑ).

Θα ενισχύσει επίσης τον διαχωρισμό των φύλων σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά και διοικητικά κέντρα, πάρκα και τουριστικά κέντρα.

Αλλά το άρθρο 43 – η λεγόμενη “ρήτρα διασημοτήτων” – έχει προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή. Θα στοχεύει ηθοποιούς, καλλιτέχνες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης που δηλώνουν αλληλεγγύη με τις διαδηλώσεις “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία” που συνδέονται με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μέσα στο κρατητήριο. Οι διασημότητες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους ενός δεκάτου της περιουσίας τους και να αποκλειστούν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι Ιρανοί ηγέτες ελπίζουν να τρομάξουν τις διασημότητες, αλλά μετά από μήνες κυβερνητικής “επιείκειας” στον απόηχο του θανάτου της Amini και των διαδηλώσεων, οι νέες προσπάθειες καταστολής είναι πιθανό να αποκαλύψουν περισσότερη αντίσταση και πολιτικές αναταραχές.

GZERO Daily

You may also like

artpointview.gr @ 2024