Η γεωπολιτική του πραξικοπήματος του Νίγηρα
Καθώς η κρίση στον Νίγηρα που μαστίζεται από πραξικόπημα βαθαίνει, γαλλικά και ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη άρχισαν την Τρίτη να εκκενώνουν Ευρωπαίους και Αμερικανούς υπηκόους, αφού οι ηγέτες της χούντας έκλεισαν τον εναέριο χώρο της χώρας, σταματώντας τις εμπορικές πτήσεις. Η Ισπανία ετοιμάζεται επίσης να εκκενώσει πολίτες από τον Νίγηρα.
Επιτείνοντας το χάος, δύο χώρες της περιοχής Σαχέλ – η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι – εξέδωσαν προειδοποίηση ότι τυχόν προσπάθειες από ξένους να αποκαταστήσουν τον πρόσφατα εκθρονισμένο ηγέτη του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ θα θεωρηθούν ως κήρυξη πολέμου εναντίον όλων τους.
Η απειλή αυτή ήρθε μετά από μια ομάδα χωρών της Δυτικής Αφρικής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νιγηρίας Bola Tinubu, που εξέδωσε την Κυριακή μια δήλωση με την οποία έδωσε στους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα μια εβδομάδα για να αποκαταστήσουν τον Μοχάμεντ Μπαζούμ ή να διακινδυνεύσουν μια σκληρή απάντηση από το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής στρατιωτικής βίας.
Μέχρι στιγμής, η ομάδα των κρατών της Δυτικής Αφρικής έχει επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό στον εξαρτώμενο από τη βοήθεια Νίγηρα σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη χούντα να υποχωρήσει, και θα συναντηθεί σήμερα στη Νιγηρία για να συζητήσει πιθανά επόμενα βήματα.
Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, και οι δύο φτωχές πρώην γαλλικές αποικίες, έχουν βιώσει στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, και οι δύο έχουν εγκαταλείψει την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία υπέρ στενότερων δεσμών με τη … Ρωσία.
Το Μάλι, από την πλευρά του, απέλασε 5.000 Γάλλους στρατιώτες πέρυσι, προσκαλώντας αντ’ αυτού 1.500 μισθοφόρους μαχητές του Βάγκνερ για να… “διατηρήσουν την ειρήνη”. Εν τω μεταξύ, ο Γεβγένι Πριγκόζιν επικεφαλής του Wagner Group, επαίνεσε την κατάληψη της εξουσίας στην Μπουρκίνα Φάσο πέρυσι. Μια παρόμοια δυναμική διαδραματίζεται στον Νίγηρα, όπου οι διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες ζήτησαν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μόσχας.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαθέτουν συνολικά 2.500 στρατιώτες στον Νίγηρα στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης προσπάθειας για την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας στην περιοχή. Αλλά στοχεύουν επίσης να προσφέρουν ένα προπύργιο ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Πράγματι, αν τα πράγματα οξυνθούν ακόμη περισσότερο στον Νίγηρα τις επόμενες ημέρες, όχι μόνο η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη περιφερειακή κρίση, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία σε έναν ψευδοπόλεμο δι’ αντιπροσώπων με το Κρεμλίνο στην καρδιά της Αφρικής.
gzerodaily.com