Podcast. Αλέξανδρος Παπάγος: Ο θάνατος που έκανε πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο θάνατος που έκανε πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Χρήστος Χρηστίδης, διδάκτορας Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρυματος της Βουλής, μας μιλά για όσα ακολούθησαν από τον θάνατο και μετά του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου το 1955.

Ποιος ήταν ο Παπάγος, ο αρχιστράτηγος στον πόλεμο του ‘40, αρχηγός του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο και μετέπειτα πρωθυπουργός -κόντρα στη θέληση του παλατιού;

Πώς πέθανε και γιατί δεν τον διαδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Στέφανος Στεφανόπουλος, αλλά ένας “απλός” υπουργός όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ποιον ρόλο διαδραμάτισε το Παλάτι και ποιον οι Αμερικανοί στην αναρρίχηση στην εξουσία του Σερραίου πολιτικού;

Επίσης συζητάμε για το φλέγον θέμα του Κυπριακού που είχε αρχίσει να απασχολεί έντονα και πώς αυτό επηρεάστηκε με την αλλαγή πρωθυπουργού, καθώς και τις σχέσεις του Παλατιού με τη νέα κυβέρνηση και πώς οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν προκάλεσαν αναταράξεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις. Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.