Βιβλική η καταστροφή στη Χαβάη.

Ο απολογισμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές στη Χαβάη μια από τις οποίες κατέστρεψε ολοσχερώς το θέρετρο Λαχάινα στο νησί Μάουι, αυξήθηκε στους 55 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές της κομητείας του Μάουι, το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα)

. Τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό και υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί.

Το μεγάλο ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα είναι το μόνο που γλύτωσε από τις φλόγες σε αυτή τη γειτονιά της Λαχάινα – REUTERS/Marco Garcia

«Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται, 17 επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Αυτό αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στους 53 νεκρούς», τόνισαν οι αρχές της κομητείας Μάουι. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Αργότερα, ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν άλλα δύο πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 60.

Περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, είπε στο CNN η Εϊζα Κίρκσεϊ, αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του αμερικανικού αρχιπελάγους Τζος Γκριν δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι αναμένει πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει «πολύ» πιο βαρύς, πως ίσως ξεπεράσει τους 60 νεκρούς.

Καμένο τουριστικό σκάφος που ήταν δεμένο στη μαρίνα της Λαχάινα – REUTERS/Marco Garcia

Οι καταστροφικές πυρκαγιές άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους, έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της Χαβάης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Λαχάινα στα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης από τις αρχές.  Οι φλόγες έφτασαν στην πόλη με αστραπιαία ταχύτητα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, και οι περισσότεροι δεν είχαν χρόνο να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι περισσότεροι που πρόλαβαν να μπουν σε αυτοκίνητα, κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά κάποιοι έπεσαν σε μποτιλιάρισμα και τους περικύκλωσαν οι φλόγες.

Η αεροφωτογραφία δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στο τουριστικό θέρετρο του Μάουι – REUTERS/Marco Garcia

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να φιλοξενήσουν πυροπαθείς. Κατάσταση «φυσικής καταστροφής»

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη, κάτι που σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού.

Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης. Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κυβερνήτη Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών. Ακολουθήστε το Protagon στο Google News text Κάηκε η μισή Χαβάη και ούτε μια παραίτηση Πηγή: Protagon.gr: Τους 55 έχουν φτάσει οι νεκροί – χιλιάδες άστεγοι

Ο απολογισμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές στη Χαβάη μια από τις οποίες κατέστρεψε ολοσχερώς το θέρετρο Λαχάινα στο νησί Μάουι, αυξήθηκε στους 55 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές της κομητείας του Μάουι, το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα). Τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό και υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί. Το μεγάλο ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα είναι το μόνο που γλύτωσε από τις φλόγες σε αυτή τη γειτονιά της Λαχάινα – REUTERS/Marco Garcia «Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται, 17 επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Αυτό αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στους 53 νεκρούς», τόνισαν οι αρχές της κομητείας Μάουι.

Αργότερα, ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν άλλα δύο πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 60. Περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, είπε στο CNN η Εϊζα Κίρκσεϊ, αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του αμερικανικού αρχιπελάγους Τζος Γκριν δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι αναμένει πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει «πολύ» πιο βαρύς, πως ίσως ξεπεράσει τους 60 νεκρούς.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους, έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της Χαβάης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Λαχάινα στα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης από τις αρχές. Οι φλόγες έφτασαν στην πόλη με αστραπιαία ταχύτητα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, και οι περισσότεροι δεν είχαν χρόνο να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι περισσότεροι που πρόλαβαν να μπουν σε αυτοκίνητα, κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά κάποιοι έπεσαν σε μποτιλιάρισμα και τους περικύκλωσαν οι φλόγες.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να φιλοξενήσουν πυροπαθείς. Κατάσταση «φυσικής καταστροφής»

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη, κάτι που σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους.

Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης. Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κυβερνήτη Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.

Πηγή: Protagon.gr